GAIN-em ustawiasz czułość, powiedzmy wzmocnienie.
Jak na głośnik dwu cewkowym który ma dwie cewki w jednej linii, na jedną cewkę dasz mocniejszy sygnał, a na druga cewkę dasz słabszy, to nie jest to dobre
Nie wiem czy akurat się wstrzelę w porównanie, ale na chłopski rozum, to jak masz napęd na jedną oś i lewe koło dostaje więcej mocy, a prawe mniej, to nie jest dobrze. Powinny mieć po równo.
Głośnik ten tylko i wyłącznie w krzynę. Żadne w półkę. Żaden głośnik nie zagra dobrze w "free air". Głośnik musi mieć pod sobą tzw. poduszkę.
Wsadź to w półkę, a o basie zapomnij.
Co do tego czy dwa te głośniki, czy jeden, to już zależy od ciebie.
Jeden jest wystarczający i jak na 8" to ma kopa. Dwa robią już konkretną robotę. Ja mam dwa i z basem schodzę na minus, bo bas zaczyna dominować. Owszem, czasem mam ochotę pierd.. , ale to na chwilę, na jedną piosenkę, bo ile można tak słuchać ( ale czuć wtedy bass w płucach ).
Do tego głośniczka przydało by się więcej wacików niż 150W ( pakowali w niego i 300W ), ale tym się też zadowoli. 100W też by się nadało do tego głośnika - nie jest wymagający.
Ten głośnik 8" podłączali pod samo radio ( ! ) i też grał basem ( temat na DIYaudio ).
Jak byś się zdecydował na ten głośnik i go kupił, to napisz mi na PW, to mogę ci podrzucić wymiary skrzynki itp. pod ten głośnik.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz