W pełni zgadzam się z
bogib184 i
slavwek.ie
Gofer jajca robią, dla tego, bo się to sprzedaje, bo ludzie to kupują. Czemu mieli by zarzucić coś na czym zarabiają.
JBL, Sony moim zdaniem nie robią dobrych głośników ( mówię obecnie i w niedalekiej przeszłości ), przynajmniej w swojej cenie. JBL GTO... drogo i do dupy ! Kiedyś też sądziłem że JBL do dobry sprzęt CA. Zaraz pojawią się teksty, ze JBL robi nagłośnienia do kin itp.
Niech robi, ale to jest zamknięta grupa odbiorców ( nie dla mas ).
Miałem JBL 13cm i 16,5cm z serii GTO, które kosztowały po 250-350zł i nie są tego za choler... warte !
W aucie które mam, tez ktoś zamontował głośniki w półce, ale też ktoś to zdemontował i jakoś "zatkał" dziury ( chwała mu za to ).
Swoje auto zostawiłem w oryginalnym stanie z zewnątrz, bo dla mnie wygląda OK, a bardzo łatwo jest zepsuć wygląd ( żeby nie mówić zwieśniaczyć ), niż go poprawić.
Faktem jest też to, że wygięta półka wygląda fatalnie.
Raz widziałem półkę zrobioną z komora od spodu ( obudowa closed ), a półka była wzmocniona, żeby się nie ugięła ( parapety także ). Taki podwójny sub w półce. W półkę były wsadzone głośniki 8". Takie coś moim daniem jeszcze było Ok, bo ktoś chociaż chwilkę na d tym pomyślał i nawet to grało. Gorzej to wyglądało po otwarciu bagażnik ( coś zamontowane do półki ).
Nie chciało mi się pisać, więc przekopiowałem części mojej wypowiedzi z innego forum
Tylna półka jest praktycznie dla głośnika obudową freeair. Bagażnik nie robi tu za komorę ciśnieniową, a jedynie fala wytworzona przez tył głośnika zostaje odbita gdzieś w bagażniku.
Poza tym głośniki z przodu grają w słuchacza, a tylne zazwyczaj grają w dach, w tył głowy. To tak jak byśmy poszli na koncert i stanęli tyłem do sceny. Nie mówiąc już o tym, ze to psuje cały dźwięk stereo i zaczyna robić się z tego młyn ( przód, tył i co jeszcze - cała scena dźwiękowa leży ).
Jak chcesz to kup i zamontuj. Problemów nie będziesz miał z montażem: wyciąć dziury, poprowadzić kable od radia w progach i tyle.
Dobrze zrobisz przód, nawet tanim kosztem, a będziesz bardziej zadowolony.
Nie wszystko musisz robić od razu. Rób po kolei. Ja też nie zrobiłem wszystkiego od razu. Widowo, nie każdego stać żeby wyrzucić tyle gotówki od razu.
Po primo to po co ci te w podszybiu. One garują tylko górą i może średnicą.
Kup zestaw odseparowany w drzwi, a tweeter daj w obudowy lusterek przykładowo. Ja mam to prosto wykonane, bez rzeźby.
bogib184 też ma prosto zamontowane tweetery i jest OK
Taki zestaw zastąpi ci głośniki w drzwiach i te w podszybiu.
Najtańszy odseparowany z minimum przyzwoitości to koszt 160zł
Później możesz wygłuszyć drzwi. Podniesie to jakość dźwięku, a na koniec możesz to zasilić ze wzmacniacza.
Nawet coaxialne Blaupunkty za 120zł grały pod wzmacniaczem o niebo lepiej, niż pod radiem.
Także każdy kolejny element CA podniesie jakość dźwięku.