Podłączenie kabli do radia (głośniki w drzwiach przód)

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez Enderli » 23 cze 2013, o 11:46

Witam forumowiczów !
Jestem nowy i zaczynam dopiero zabawe z CA no i mam problem, mam gofra od jakis 2 miechów no i pomyslałem o głosnikach w przednich drzwiach... i tu jest problem.. Ktoś zrobił ładne zamieszanie i kompletnie oryginalna wiazke kabli usuną i poprowadził sam mase kabli z przodu ale nie podlaczyl ich do radia.... tzn tak mam w podszybiu ori glosniki i one graja ale mam kable w kolorach (brazowy, bialo zielony, bialo niebieski (w takie paski) niebieski i czarny) mam je doprowadzone do glosnikow w drzwiach z lewej jak i z prawej ale schodza one sie kolo bezpiecznikow i tam jest taka mala zrobiona puszeczka gdzie to wszystko wchodzi... tyle ze nie ma nic pociagnietego do radia... moje pytanie ktore kable pociagnac do radia i gdzie je wpiać do kostki iso bo kompletnie NIE MAM pojecia ;p postaram sie zrobic zdjecia jak to u mnie wyglada i wam pokaze moze mi pomozecie...
Pozdrawiam !!!

<
1.jpg

<
2.jpg

<
3.jpg

<
4.jpg

<
5.jpg

<
6.jpg

7.jpg
7.jpg (29.89 KiB) Przeglądane 1614 razy
Enderli
Berbeć

Postprzez Poluś » 23 cze 2013, o 12:51

kolego weź sobie wywal te przewody zastosuj własne sam je pociągniesz ty potrzebujesz tylko plusa i masy oraz przewody do głośników to wssumie 10 przewodów a co do podłączenia do radia to od niego zależy każde się inaczej podłącza ma inne kostki iso jak masz instrukcję od radia powinny tam być rozrysowane przewody który do czego podłączyć .A zobacz czy nie idą ci ori przewody za radiem tylko nie pamiętam jakie miały kolory ale ja miałem podobny problem mieszanina przewodów pociągnołem swoje nowe i wiem że wszystko gra tak jak powinno grać
Poluś
Czytacz

Postprzez Enderli » 23 cze 2013, o 12:59

Tzn u mnie z kostki ISO to wychodzą przewody do głośników ale na podszybiu wiec wydaje mi sie ze mam wolne miejsce jeszcze na jednej kostce zeby te w drzwiach podlaczyc... tylko ze wlasnie ani instrukcji ani nic nie mam ;p musze pomyslec ;p tyle ze ilosc kabli mnie zastanawia jaka musze pociagnac.. kompletnie sie na tym nie znam a ta nie wiedza bardzo mnie denerwuje... nawet nie wiesz jak bardzo...
Enderli
Berbeć

Postprzez Poluś » 23 cze 2013, o 18:46

Kolego wydaje mi się że orginalnie były dwie kostki ISO jedna od prądu druga od głośników chyba(BRĄZOWA i CZARNA).Zobacz jakie przewody wychodzą ci od radia poszukaj na internecie model twojego radia powinieneś znaleźć jakąś instrukcję i według niej poszukaj które przewody od kostki w radiu są od głośników a które od prądu ja też tak szukałem i znalazłem bo tez miałem bajzel w kablach
Poluś
Czytacz

Postprzez Enderli » 23 cze 2013, o 20:57

Poluś napisał(a):Kolego wydaje mi się że orginalnie były dwie kostki ISO jedna od prądu druga od głośników chyba(BRĄZOWA i CZARNA).Zobacz jakie przewody wychodzą ci od radia poszukaj na internecie model twojego radia powinieneś znaleźć jakąś instrukcję i według niej poszukaj które przewody od kostki w radiu są od głośników a które od prądu ja też tak szukałem i znalazłem bo tez miałem bajzel w kablach

Tak tez wlasnie zrobilem, mam 2 kostki czarna i brazowa i ta brazowa to jest od glosnikow tyle ze mam napisane w instrukcji ktora gdzies w szafce znalazlem i mam opis ze: minus i plus mam na prawy i lewy przod, i minus i plus na prawy i lewy tyl. Czyli 8 przewodów w tym juz 4 sa zajete przez glosniki w podszybiu. Jak pomysle to wystarczy te 4 przewody do kotski podlaczyc i pociagnac do drzwi i to wystarczy zeby one graly? Czy jakis jeszcze plus musze szukac? z tej czarnej kostki ? Bo ja sie na elektryce nie znam niestety ;p jakbys mogł Poluś cos doradzic to ci piwo przesle poczta :))
Trzymaj sie i pozdrawiam !!
Enderli
Berbeć

Postprzez bogib184 » 23 cze 2013, o 22:22

Kolego, po łatwości i szybkości - masz gwizdki z podszybia podłączone pewnie jako głośniki Frontowe (w opisie powinny być to FL + i -, oraz FR + i -), masz w kostce od radia brązowej 2 wolne wyjścia na głośniki tylne Rear, gdzie właśnie możesz podłączyć te wooferki w przednich drzwiach. Zgodnie z opisem kostki podepnij je RL + i -, oraz RR + i -. Pamiętaj, aby podłączyć prawidłowo + i - głośników. Do drzwi możesz kupić ze 3 m kabelka głośnikowego i położyć nowe od radyjka, aż po głośniki :) Dasz radę ;-)
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła

Postprzez Enderli » 24 cze 2013, o 07:55

bogib184 napisał(a):Kolego, po łatwości i szybkości - masz gwizdki z podszybia podłączone pewnie jako głośniki Frontowe (w opisie powinny być to FL + i -, oraz FR + i -), masz w kostce od radia brązowej 2 wolne wyjścia na głośniki tylne Rear, gdzie właśnie możesz podłączyć te wooferki w przednich drzwiach. Zgodnie z opisem kostki podepnij je RL + i -, oraz RR + i -. Pamiętaj, aby podłączyć prawidłowo + i - głośników. Do drzwi możesz kupić ze 3 m kabelka głośnikowego i położyć nowe od radyjka, aż po głośniki :) Dasz radę ;-)

No i właśnie tez tak zrobie :) dzięki za pomoc i na prawde bardzo dziękuje :) za jakis czas pomozecie mi z wyborem skrzynki do bagaznika mojego auta i ze zrobieniem okablowania :) uzytkownikom bardzo dziekuje i zycze wam szerokości !! Pozdrawiam!

PS. Głośniki zamontowane! Grają świetnie ! Dzięki wam.
Temat do zamknięcia!
Enderli
Berbeć

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio