Polaryzacja?

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Polaryzacja?

Postprzez klocek » 4 sie 2008, o 16:06

Witam.
Otoz mam pewiem, z gory sorry ze szczegolowy opis. Mialem wczesniej w swoim golfie jakies radio inne niz fabryczne gralo bo gralo, ostatnio zakupilem radio JVC - KDG 421 i nie mialem kostki ISO ktora by podeszla pod to radio, zakupilem takowa kostke lecz koles w sklepie powiedzial mi ze jesli by radio nie gralo trzeba zmienic polaryzacje w kostce zamienic ktores przewody miejscami, lecz wlasnie nie pamietam ktore. O ktore przewody (kolory) chodzi oraz jak to zrobic? czy istnieja grozba spalenia radia badz instalacji w aucie?

Pozdrawiam
klocek
Czytacz

Polaryzacja?

Postprzez KristoF » 4 sie 2008, o 16:34

czerwony z żółtym ale nie wiem czy to bezpieczne
KristoF
Members

Postprzez klocek » 4 sie 2008, o 17:01

tak tez zrobilem...radio dalej nie dzialalo...tzn. dzialalo lecz mozna bylo tylko wyciagnac plyte i nic wiecej...moze to wina radia a nie tej wtyczki? pozniej nie wiem czemu wszytsko przestalo dzialac i nowe radio nawet plyta sie juz nie wysuwa, stare po podlaczeniu tez nie dziala. Ogolnie nic sie nie zadymilo lub cos takiego, lecz slychac bylo ciche sykniecie. Wiec moze jakis bez piecznik sie spalil teraz?
klocek
Czytacz

Postprzez KristoF » 4 sie 2008, o 17:08

http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... soshop.htm
zobacz na to
a podłącz radio pod jakiś zasilacz jak masz
albo pod akumulator

[ Dodano: 2008-08-04, 17:12 ]
i sprawdź bezpieczniki bo może sie rzezywiście któryś spalił
KristoF
Members

Postprzez klocek » 4 sie 2008, o 17:46

dobra stare radio dziala. Bezpiecznik poszedl juz wymienilem na nowy. A co z nowym radiem? jakies pomysly jak to polaczyc? Oryginalnie jak podlaczam ta kostkem ISO jedyne co dziala w radio to wyciaganie plyty? Moze cos z radiem nie tak?
klocek
Czytacz

Postprzez Macros » 4 sie 2008, o 19:16

Witam.

Czy w tej konfiguracji jak masz teraz gra radio przy wlozonym kluczyku do stacyjki?

Ostatnio u siebie zmienialem radio i mialem ten sam problem.
To co pisze krissmysticblau, czyli zamiana, ma na celu to, by radio gralo po wyjeciu kluczyka. Radio fabryczne bylo podlaczone tak, ze jak wyjmujesz kluczyk ze stacyjki to sie wylacza. Jeden z przewodow sluzy do podtrzymania pamieci, by ta nie kasowala sie po wyjeciu kluczyka, na drugim jest caly czas +12V (z kluczykiem w stacyjce i bez).

Nt podlaczenia byl juz post. Proponuje zajrzec tutaj:
http://golf3.pl/topics4/podlaczanie-rad ... 60ed#62417

Powodzenia !
Pozdro, Macros
Macros :)
Golf III 1.9 TDI 90KM '94r
Macros
Czytacz

Postprzez klocek » 4 sie 2008, o 19:39

Do Macrosa:
Radio gralo caly czas nawet po wyciagnieciu kluczyka ze stacyjki.
Dodam ze poprzednie radio, ktore gra normalnie na takim ukladzie kabli w kostce, nie bylo fabrycznym radiem,a To JVC ktore podlaczam do tej samej kostki na ktorym gralo stare lecz z przejsciowka na wtyk do radia JVC nie gra. jedyne co dziala to przycisk wysuwania plyty, przy tym zapala sie na chwile wystwietlacz i cisza...
czytalem cos ze tak moze byc jesli w miejsce radia fabrycznego montujemy radio niefabryczne, lecz wczesniej bylo zamontowane radio rowniez nie fabryczne i dziala....
wiec juz sam nie wiem co moze byc przyczyna...
klocek
Czytacz

Postprzez Macros » 4 sie 2008, o 20:03

Hmm.
Wydaje mi sie, ze skoro radio poprzednie gralo i nie bylo fabryczne, to albo uklad podlaczen mialo identyczny, albo ktos juz mieszal w instalacji...
Moze sprawdz w pierwszej kolejnosci, czy kostka w samochodzie ma poprawny uklad przewodow ( fabryczny ). O ile pamietam byla kiedys na forum fotka kostki :-/

Pisales, ze padl bezpiecznik, moze faktycznie ta przejsciowka co masz do radia nie pasi i trzeba bedzie jakies przewody zamienic?

Moze koledzy tez cos podpowiedza, ktorzy sa bardziej obeznani w tej tematyce, ale moze masz schemat wyprowadzen przewodow z radia ? Albo jakas fota tej przejsciowki....
W koncu to tylko pare przewodow wiec wspolnymi silami cos zdzialamy.

Pozdro!
Macros :)
Golf III 1.9 TDI 90KM '94r
Macros
Czytacz

Postprzez Zico63 » 4 sie 2008, o 21:22

Kolega Macros podał link gdzie są podane właśnie fabryczne kolory.
Mój TDI, zapraszam w wolnej chwilce, przy: :kawa: moj-golf/vw-golf-1-9-tdi-specjal-zico-s-t12384.html
Zico63
Members

Postprzez klocek » 5 sie 2008, o 08:26

Szczerze powiedziawszy wg mnie (chociaz nie znam sie na takich rzeczach za bardzo) te kable wlasnie w samochodzie podlaczal jakis magik...tu taki kolor tam taki...jedne kable cienkie inne grube...jakby jakos na krzyz laczone...itp. czarna magia.
a co do tej przejsciowki to wygląda ona dokladnie tak:
Kostka ISO JVC
Moze cos uda sie zdzialac....

[ Dodano: 2008-08-05, 08:33 ]
sprawdzilem kostke w samochodzie wg tego schematu:
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... soshop.htm
zgadza sie tylkokable podtrzymania i zasilania sa polaczone ze soba jakby taka zworka, pewnie chodzi oto zeby radio gralo nawet jak nie ma kluczyka w stacyjce.
klocek
Czytacz

Postprzez Zico63 » 5 sie 2008, o 14:44

Ta przejściówka jest fajna bo umożliwia dostosowanie połączeń do potrzeb.
Po wpięciu w kostkę pojazdu w czarnym przejściówki ma być masa, na czerwonym napięcie ale tylko z kluczykiem a na żółtym napięcie stale - pokontrolować żaróweczką. W razie czego zamienić napięciowe ze sobą.
Mój TDI, zapraszam w wolnej chwilce, przy: :kawa: moj-golf/vw-golf-1-9-tdi-specjal-zico-s-t12384.html
Zico63
Members

Postprzez klocek » 5 sie 2008, o 15:11

tak tez robilem zamienialem zolty z czerwonym i dalej nic...w oby przypadkach jedyne co moge zrobic to wysynac plyte...;/
klocek
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio