przez gawior » 21 gru 2013, o 19:40
Zdejmij pokrywę bezpieczników i dalej masz plastikową kratkę. Wyciągnij ją i gąbkę naf nią. Dalej za skrzynką bezpieczników tez jest gąbka. Nie jest zamocowana, tylko trzyma się ja tej kratce plastikowej opisanej powyżej. Wtedy będziesz widział tą gumową zaślepkę. Nie musisz jej wyjmować. Możesz ją naciąć niedużo na krzyż ( tak żeby kabel przeszedł, a żebyś nie pociął tego po całości ). Tutaj akurat im sztywniejszy kabel, tym lepiej, bo nie będzie się wyginał przy przeciskaniu. Można tam sporo przepchnąć, przez tą zaślepkę.
Obecnie wędruje tam 50mm^2, przewody do zasilania radia ( osobne poza instalacją fabryczną ) i parę innych przewodów zasilających do dodanych przeze mnie pierdół.
Masę pociągnij z punktu masowego pod siedziskiem tylnej kanapy. Jak masz ABS, to do tego punktu masowego zapięta jest masa sterownika ABS-u i będzie on po prawej stronie auta ( powinien być czarny kapturek zakrywający śrubę ). Jak nie masz ABS-u, to punkt masowy powinien być po lewej stronie pod siedziskiem kanapy ( wystający gwint od płaszczyzny blachy ), ale może być polakierowany ( jak jest ABS i jest tam zapięta jego masa, to jest przygotowany do dobrego przewodzenia ), to wtedy musisz to oczyścić z lakieru.
Moim zdaniem jest to lepsze wyjście na masę, bo można bezpośrednio do tego przymocować rozdzielacz zasilania. U mnie jest to płaskownik i do niego przykręcone są masy wszystkich wzmacniaczy, opóźnionego załączania z zabezpieczeniem przeciw prądowy stałemu na wyjściu wzmacniacza, oraz masa układu załączającego wszystkie wzmacniacze ( 500mA "wyjścia" REM z radia było za mało, żeby obudzić cały sprzęt ).
Przewody zasilające puść lewym progiem, a sygnałowe puść prawym progiem. Kable głośnikowe na lewą stronę puść lewym progiem i na prawą stronę prawym. Do tej pory ile siedzę w CA nie zauważyłem różnicy przy przewodach głośnikowych z zasilającymi w jednym progu, a osobno. Za to przewody RCA i zasilające nie radzę puszczać razem.
Natomiast zdarzyło mi się mieć problem przy przewodzie REM idącym razem z przewodami RCA ( tutaj pomysł podrzucił mi ktoś z forum ). Puszczenie przewodu REM razem z przewodami zasilającymi, a nie z RCA rozwiązało problem. Dla tego teraz każdorazowo REM puszczam inaczej niż RCA. Poza tym niektóre przewody RCA nie mają dodatkowej żyły dla REM, więc i tak i tak trzeba puszczać osobny kabel. Moim zdaniem lepiej dmuchać na zimnie, niż przekopywać całą instalację w poszukiwaniu problemu, a raczej mało kto podpowie, że problemem z zakłóceniami może być przewód REM idący w parze z RCA. Przewód 0,5mm, czy 0,75mm jest bardzo tani i koszt takiego kabelka od radia do wzmacniacza będzie w okolicy 3zł, więc moim zdaniem warto zainwestować.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz