Pomocy przy instalacji AUDIO

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez ADTOM » 25 cze 2008, o 13:31

Witajcie !!!!

Bardzo Was proszę o pomoc w caraudio. Zmieniam powoli mojego golfika i stanąłem na problemie z głośnikami a raczej z ich podłączeniem. Nie jestem znawcą car audio ani też instalatorem ale raczej lubie sobie sam pogrzebać przy autku niż komuś go dać do zrobienia i po sprawie.
Mam problem następujący. Kupiłem sobie zestaw Phonocar z dystansami i gwizdkami. Gwizdki jak narazie dam na podszybie w późniejszym etapie będą one na słupkach. Zamontowałem już dystanse na drzwi przednie. Kiedy je montowałem widziałem że były tam kable pociagniete oryginalne biało niebieski i brązowo biały. Gdy podłączyłem głośnik .... CISZA. No i wyczytałem że prawdopodobnie nie będe miał te kabelki pociągniete do radia.....
Teraz moje pytanie jest następujące.
Czy jak pociągne kabelki z tych głośników na podszybiu mają one chyba 10 cm do drzwi będzie to dobrze podłączone ????? tzn. Od radia najpierw pójdzie kabelek do tweetera a potem do głośnika w drzwiach. Albo jak podłączyć głośniki w drzwiach przednich do radia. Gdzie poprowadzić instalację bo tego to naprawdę nie wiem. Jedno wiem że chciałbym to sam zrobić z Waszą pomocą. Czy ma ktoś jakiś schemat jakie kolory kabli powinny być podłączone do radia???

Bardzo Was proszę o poradę bo zbliża się weekend a chęci mam wiele.

Pozdrawiam
ADTOM
Berbeć

Postprzez PiJey88 » 25 cze 2008, o 15:05

tweeter z głośnikiem są podłączone równolegle, tzn kabel idzie do tweetera, potem z tweetera do drzwi, jeśli nie miałeś seryjnie głośnika w drzwiach musisz sobie zrobić sam instalacje, tzn pod tweeterem powinienes mieć kable z drzwi, musisz je połączyć z tymi z tweetera, a najlepiej by było jakbyś wszystkie kable nowe położył ;-) a jak podłączyć do kostki ISO od radia powinieneś wiedzieć, jeśli nie wiesz to użyj opcji szukaj, bo ten temat juz był napewno, nawet sam pisałem jak to podłączyć :roll:
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez gasch » 7 lip 2008, o 18:53

Witam,
podczepie sie pod ten temat bo jest w miare swiezy i odpowiada mojemu problemowi. Szukalem troche na forum ale nei wszystko znalazlem.
Zaczne od poczatku :) Z powodu chwili wolnego czasu mam zamiar zmodernizowac audio w moim golfie. Mam glosniczki 2 drozne rozdzielone hertz dsk 165 z przodu i dwudrozne wspolosiowe phonocar y-line z tylu w drzwiach. Oryginalne kable od poczatku mnei przerazaly wiec mam zamiar je wymienic. Jak juz to juz i mysle o dosyc grubych 2,5mm2. I stad moje pytanie:
1. Jak ładnei przyczepic gruby, goly kabel do kostki ISO? Kostki sa sprzedawane z wystajacymi 8-ma kabelkami, ale chyba dolutowanie do nich grubego kabla nei ma za duzo sensu. Lepiej byloby przyczepic nowy kabel bezposrednio do konektorka miedzianego w kostce (mam nadzieje ze pisze w miare jasno) Na allegro widze PINy - konektorki tylko do kostek mini-ISO a do ISO brak.
2. Jak sprytnie przepuscic kabelki do drzwi. Oryginalne sa na ładnej wtyczce. Zostawic tak czy pucic bezposrednio do glosnika (chyba lepszy dzwiek przez wyeliminowanie niepotrzebnych laczy). ALe za bardzo nei ma tam miejsca. Rozwiercic ta zlaczke i wcisnac kabel?
3. Jak najlepiej polaczyc: radio->tweetery->woofery w drzwiach czy lepiej radio->woofery->tweeter (2 krotne przechodzenie przez zlaczke w drzwiach)?
4. Zamowilem dystanse MDF do wszystkich 4-ch glosnikow, jutro chyba kupie tasme dekarska i pobawie sie w wygluszanie calosci :) Postaram sie porobic fotki i zamiescic na forum.
Pozdr
Golf 3 95r GTI 115HP 2E
www.opensite.pl
gasch
Berbeć

Postprzez PiJey88 » 7 lip 2008, o 20:54

jesli podłączasz głośniki pod radio to chyba nie ma sensu wymieniac kabli bo seryjne sa wystarczające, zaleca sie wymiane kiedy podłaczasz głosniki pod wzmacniacz
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez gasch » 7 lip 2008, o 20:55

jak juz mam zamiar wygluszac i wszystko zatykac to che zrobic raz a dobrze. jak przyplynie troche kasy to moze i wzmacniacz zakupie :)
Golf 3 95r GTI 115HP 2E
www.opensite.pl
gasch
Berbeć

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio