Pomóżcie doszlifować wybór zestawu w Trójce.

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez Jarszo » 1 mar 2013, o 14:57

Witam. Wraz ze znajomym chcemy zrobić mały tuning car-audio w golfinie. JEst to wersja 5 drzwiowa.
Generalnie myślimy, że tuby czy suba nie ma co wsadzać, ze względu iż są to głośniki o średnicy 16cm to będzie miło grać. Czyli tylko kupić głośniki do 4 drzwi.

Myślimy nad takimi HELIX'ami B 62C (2 komplety)
Woofery zamontowałoby się na dystansach(może na początek bez wyciszania, ewentualnie coś usztywnić.
Radio - mam je w citroenie i nie narzekam. Tyle, że tam średnica głośników to 13cm, więc bez komentarza.
Kenwood KDC-4051UG

Zestawik chyba jest spoko, jak myślicie?
Do tego kupimy kable sygnałowe od radia do głośników. Aczkolwiek powiedzcie czy nie lepszy byłby układ dokupienia jeszcze wzmacniacza 4 kanałowego, posadzić go w bagażniku?

Czyli: Radio > wzmacniacz > głośniki
Czy lepiej bez wzmacniacza, czyli Radio > głośniki?
Moim zdaniem lepiej byłoby wzmacniacz jeszcze dorzucić, tylko nie mam pojęcia jak wybrać jakiś tani i dobry.

PS. chciałem dodać jeszcze, że oryginalnie w drzwiach nie ma głośników, są tylko 2 na podszybiu które latają. Co za tym idzie oryginalne osłony głośników są pełne, czyli nie mają przelotnych tych dziurek. Ktoś kojarzy o co mi chodzi? :P Myślałem, żeby powiercić jakimś wiertłem 1 te dziurki, co prawda robota byłaby żmudna.
Jarszo
Berbeć

Postprzez bogib184 » 1 mar 2013, o 17:51

A ja bym zrobił tak (napiszę tylko raz, jak nie skorzystasz z rady, no cóż, zrobisz po swojemu :hyhy: ). Zamiast 2 zestawów, nabyć 1 trochę lepszy i zrobić wygłuszenie przodu. Maskownice - nabyć za 5 PLN na szrocie i się nie męczyć, nabyć wzmacniacz na przód i starczy. Nie idźcie tą drogą (2 zestawy) :-D Lepiej jeden, ale w wygłuszonych furteczkach i zasilony ze wzmacniacza. Zamontowanie na dystansie 4 głośników bez wygłuszenia nie poprawi zbytnio gry, tym bardziej pod samym radyjkiem :kwasny:
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła

Postprzez assesino » 1 mar 2013, o 19:45

Posłuchaj się kolegi bogib184, dobrze ci radzi, a zna się na rzeczy :-)
Alpine CDA 9835R...Hifonics Falcon...RAINBOW SLC 265.25 KICK NG...Alpine 3544...Audio System HX08SQ BR
assesino
Badacz tematu

Postprzez Jarszo » 1 mar 2013, o 19:49

Doszliśmy z kolegą do wniosku, że wygłuszanie też zrobimy, bo jak robić to porządnie.

A co za tym idzie, jeżeli wygłuszymy to warto wtedy dawać 2 komplety podłączone na wzmacniaczu?
Jarszo
Berbeć

Postprzez assesino » 1 mar 2013, o 19:53

Wygłuszenie jak najbardziej na tak, drugi komplet - NIE
Alpine CDA 9835R...Hifonics Falcon...RAINBOW SLC 265.25 KICK NG...Alpine 3544...Audio System HX08SQ BR
assesino
Badacz tematu

Postprzez bogib184 » 1 mar 2013, o 21:39

Drugi zestaw nie ma sensu gdyż: wysokich tonów z tyłu nie będziesz słyszał, średnica też przepadnie, jedynie gdybyś miał jakąś zwrotkę, która ograniczała by pasmo na sam wooferek, żeby w miarę swoich możliwości grał najniższymi rejestrami, pasażerowie z tyłu i tak lepiej usłyszą muzykę jak Ty z przodu ;-) Zrób taki test, że zainstaluj głośniki z przodu, wygłusz furki, dystanse, zapuść muzykę usiądź z przodu, a później z tyłu, a sam się przekonasz, że znajdując się dalej od głośników, dźwięk się rozchodzi, scena głęboka, dużo więcej dołu :-D Zapragniesz jeździć w bagażniku :hyhy: :hyhy: :hyhy: Zajmij się konkretnie przodem, pod wzmacniaczyk i będzie dobrze.
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła

Postprzez brzesiu » 2 mar 2013, o 01:01

Co tu więcej napisać ;P

Głośnikom za plecami mówimy TAK ale tylko w momencie gdy robisz 5-6.1 dobby dygital costam costam.

W innych wypadkach scene budujemy zawsze przed słuchaczem. Ludzie zjadają zeby pół zycia by w tej małej puszcze jakoś instrumenty poukładać przed słuchaczem a nie po to by gitara grała tobie w bagazniku a skrzypce gdzieś na tylnym siedzeniu.

No chyba ze na koncertach siadasz tyłem do sceny to wtedy może to zdać egzamin ;)
Zapraszam wszystkich do odwiedzenia mojego firmowego Bloga https://www.rabbittranspoland.com/pl/blog a gdyby ktoś potrzebował taksówki na lotnisko w Gdańsku zapraszam na stronę https://www.rabbittranspoland.com/pl
brzesiu
Badacz tematu

Rocznik: 1993
Silnik: 1z
Paliwo: ON
Nadwozie: 3-drzwiowe

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio