Potrzebna pomoc w ulepszeniu caraudio

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez papi90 » 26 cze 2014, o 18:48

Witam i znów zwracam się o pomoc, mój sprzęt w aucie nie jest jakimś sprzętem mega super wypas ale jest jak dla mnie nie jest zły. Auto to golf mkIII 3 furtki
Moje car audio:
Drzwi: zestaw odseparowany Helix dark blue 62.1 syki zamontowane w słupkach
W desce: Pioneer TS-G 1011I
Radio Pioneer DEH-1100
Sub: Magnat Edition 130 BP
Wzmak: Blow TL-X207

Sprawa tego typu że helixy prawie nic nie grają nawet nie widać żeby się ruszały dopiero jak dotknę ręką to czuje że coś tam gra. Z opinie na forach czytałem że są to dość dobre głośniki, słyszałem je kiedyś na zlocie jak grały ale pod wzmacniaczem i na prawdę robiły robotę. Jak dla mnie tam dopiero one się rozruszały u mnie jak by spały. Dziś zauważyłem że plus z głośnika był podłączony do minusa w zwrotnicy w drugim głośniku już okej.

Co mogę tu ulepszyć lub jak podłączyć żeby grało dobrze żeby moc głośników była wykorzystana na 100% skoro już mam takie głośniki to chciałbym żeby grały. Gdzieś czytałem że wzmak jaki mam to lipa i wydaje mi się że nic tu nie zrobię bez wymiany wzmacniacza. Jeśli tak to proszę podać mi nazwy wzmacniaczy jakie mogę tu zastosować żeby głośniki i sub był podłączony. I lepiej ten sprzedać i kupić nowy czy może zostawić go a dokupić jeszcze jeden ??

Dodam że nie znam się zbytnio na car audio tylko minimalne podstawy zaczerpnięte z naszego forum
Pozdrawiam :)
papi90
Badacz tematu

Postprzez Porsche » 26 cze 2014, o 19:53

Wywal te głośniki z deski. Czy głośniki w drzwiach są zamontowane na dystansach a drzwi wygłuszone? Zapewne tak było zrobione w tym aucie, którego słuchałeś, stąd wielka różnica.
4 kanałowy wzmacniacz do tego, dwa kanały na przód, pozostałe dwa kanały w mostku na tył. Radio ma tylko dawać sygnał.
Porsche
Czytacz

Postprzez papi90 » 26 cze 2014, o 20:05

Czemu mam wywalić te pioneerki dzisiaj odłączyłem helixy i tak na prawde to te pionki tak fajnie grają razem z subem. Drzwi są wygłuszone dystansów brak. Ale jaki wzmak mam kupić do tego jakiej mocy jakiej marki?? Głośniki jak i sub sa na 4ohm czy do tego też się jakoś dobiera wzmak ?? Na pewno kiedyś zamienię suba na Rockford Punch R2d2-10 lub RE AUDIO REX-12s4 ponieważ słyszałem te dwa suby na żywo i mimo niby mniejszej mocy rms od magnata pb130 jak dla mnie zagrały dużo lepiej bardziej głęboki i soczysty bass niż w magnacie więc chciałbym żeby wzmak dobrać pod ten mój obecny sprzęt ale z myślą o tym że kiedyś będzie napędzał któryś z tych dwóch subów

Przeglądając wzmacniacze na allegro zainteresowałem się tymi ale nie jestem pewny czy będzie odpowiedni http://allegro.pl/crunch-gpx-1000-4-sol ... 89567.html

lub http://allegro.pl/blaupunkt-gta-470-dsp ... 71575.html
papi90
Badacz tematu

Postprzez Porsche » 26 cze 2014, o 22:12

Wywal wywal, masz tweetery w słupkach, woofery w drzwiach (zamontuj koniecznie dystanse mdf) i na przód to wystarczy.
Jako, że pieniędzy nie drukuję w domu, to posiłkowałbym się używanym wzmacniaczem, taki też polecam. Szukaj ofert używanych piecy 4 kanałowych. Do pędzenia tego RF to trzeba by było 300W minimum - mam P2D2-8 i jest to prądożerny skurczybyk.
Najlepiej to jedź na jakiegoś spota tych ludzi, ja tak zrobiłem, zupełnie inne podejście mam teraz do sprawy. Posłuchasz, zobaczysz, podpatrzysz. To nic nie kosztuje.
Porsche
Czytacz

Postprzez slavwek.ie » 27 cze 2014, o 07:56

Przede wszystkim montaż dystansow i dokonczenie wygluszenia, dopiero wtedy kombinuj ze zmianą klocków jeśli coś nie będzie pasowało.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez PiJey88 » 27 cze 2014, o 10:26

źle jest zrobiona instalacja, połączyłeś głośniki helixa przez zwrotnice i podłączyłeś zapewne je do tych pionków w desce równolegle, przez co grają źle, wywal te pionki z deski, wstaw tam sobie te tweetery, będzie na pewno bardziej estetycznie, chyba że masz te tweetery jakoś elegancko wmontowane w słupek, a nie wkretem na żywca :P a jeśli się upierasz żeby zostawić te pionki które psują dźwięk to podłącz je pod tylne kanały z radia, ale wg mnie szkoda czasu...

co do suba to ten magnat to straszny kibel, oczywiście wszystko zależy od zasobu portfela, ale wolał bym najtańszego RE albo rockforda niż cokolwiek z magnata czy pionieera, polecam rockfordy z seri P, np P1 lub P2, P3 to już inna półka cenowa. Serii R nigdy nie słyszałem ale z racji że to najniższa linia więc raczej gra słabiej.
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez papi90 » 27 cze 2014, o 20:15

dystanse juz zakupione na dniach będę montował. jakiej firmy wzmacniacz polecacie 4-kanały w okolicach 400zł?? Co do suba to tak jak pisałem wyżej na pewno zmienię na coś z rockforda lub jl audio w skrzyni closed bo takie dwa słyszałem i mój magnat przy nich pomimo że niby ma wiecej rms gra dużo gorzej
papi90
Badacz tematu

Postprzez Porsche » 27 cze 2014, o 21:31

Twój Magnat ma mniej mocy niż R2D2-10gwoli ścisłości. Ale nie samą mocą gra głośnik.

Osobiście posiadam Hifonicsa 4 kanałowego, do zasilania w mostku 2 subów chyba on był stworzony. Wiele osób narzeka jednak na przód, nie leży im to jak gra ten amerykaniec. Podobno tak mają.
Porsche
Czytacz

Postprzez PiJey88 » 27 cze 2014, o 22:12

za 400 zł można wyrwać car-powera power 4/400, bardzo dobry wzmacniacz z półki budżetowej, w przeciwieństwie do swoich konkurentów cenowych posiada takie moce jak podaje producent :ok:
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio