problem z kondensatorem

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

problem z kondensatorem

Postprzez ares101 » 25 lis 2011, o 17:51

Witam posiadam w bagazniku taki oto zestaw: Skrzynia Blaupunkt 800W + wzmacniacz 400W, ale to tylko info poboczne. Posiadam rowniez do tego kondensator Alphard 1,5 UF cap-15d i dzisiaj gdy wjezdzalem na parking tuba przestała grac i kondensator przestal wskazywac napecie. Pomyslalem zrobie to w domu jak wroce. Gdy chicalem jechac w droge powrotna siadlem do auta i slysze jak cos szybko cyka (jak bomba ). Otwieram bagaznik patrze a na kondensatorze w miejscu gdzie sa 3 diody zielona, zolta i czerwona, migała zielona( w tym samym rytmie mozna bylo uslyszec te cykanie) i wkazanie napiecia mrugalo liczbą 1 i tak az dojechalem do domu( tuba nie dziala Juz wczesniej mialem tak ze kondensator niekiedy nie pokazywal napiecia ale powiedziano mi to ze tak niekiedy sie dzieje. No ok dzialo sie czasem tak az do dzisiaj gdy przestalo w ogole grac. Kondensator zakladal mi brat a ja zabardzo nie wiem do czego to sluzy i poco to tu jest. Wydaje mi sie ze reguluje ono napiecie ktore idzie do tuby. I tu moje pytanie : moglo tu cos pasc czy to wina np luznych kabli. A jezeli to padlo to mozna jezdzic bez tego do czasu az wymienie go? Bardzo mi zalezy na szybkiej odpowiedzi bo jazda bez muzyki to nie jazda Akutalnie wyciaglem wszystko z bagaznika tuba, wzacniacz i kondensator.

pozdro
ares101
Czytacz

problem z kondensatorem

Postprzez maciej78 » 25 lis 2011, o 22:11

Nie wiem co się stało z Twoim kondensatorem.
Ale bez niego śmiało możesz używać wzmaka i skrzynki.
Tylko kable które dochodziły do kondzia musisz skierować bezpośrednio do wzmaka.
maciej78
Gaduła

Postprzez slavwek.ie » 25 lis 2011, o 22:27

Posprawdzaj wszystkie połączenia zasilania, zwłaszcza masy, bo wygląda że gdzieś masz "luzy"
Przeczyść wszystkie styki zasilania wzmacniacza (akumulator, masa, wzmacniacz, kondensator).
Pamiętaj, że kondensator przed podłączeniem trzeba naładować, możesz to zrobić żarówką od migacza, jak podepniesz, to się zaświeci, będzie stopniowo gasła, aż zgaśnie całkiem, wtedy podpinasz kable na stałe.
Najlepiej i najbezpieczniej jest ładować przy głównym bezpieczniku przy AKU, wyjmujesz go, podpinasz żarówkę, ładujesz, wkładasz bezpiecznik - gotowe.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez Gofer » 28 lis 2011, o 00:44

ares101 napisał(a):Kondensator zakladal mi brat a ja zabardzo nie wiem do czego to sluzy i poco to tu jest.

Uświadomcie Panowie i mnie , co to jest ?
Gofer
Gaduła

Postprzez maciej78 » 28 lis 2011, o 00:53

Co to jest ?

Jest to magazyn prądu.
Żeby starczało go na napędzenie naszych wzmaków.
I żeby był big bass :ok:

I dla oszczędności akumulatora.
maciej78
Gaduła

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio