problem z kostkami

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

problem z kostkami

Postprzez mihał » 1 wrz 2008, o 15:36

Witam. Mam problem z podłączeniem radia w moim golfie. Kostki są oryginalne (czarna i brązowa) wygląda na to że kable tez nie były uszkodzone, przynajmniej z góry tam nic nie widać. Bezpiecznik też jest ok. Ale radio i tak nie działa. Sprawdzałem czy w kostce jest jakieś napięcie i nigdzie go nie ma. Proszę o poradę w którym miejscu mam szukać przyczyny, czy trzeba schowek odkręcić pod poduszką pasażera, czy w innym miejscu. Zgóry dziex za pomoc.
mihał
Czytacz

problem z kostkami

Postprzez arek ryba » 1 wrz 2008, o 15:58

czy radio które miałeś wczesniej grało bez problemów/??
musisz mieć włożony też kluczyk w stacyjce.
arek ryba
Members

Postprzez gluszek » 1 wrz 2008, o 16:07

Może któryś przewód uszkodzony jest i zwarcie robi... Sprawdź wszystkie dokładnie.
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
gluszek
Members

Postprzez marcinkoz2910 » 1 wrz 2008, o 17:13

zobacz który kabelek jest od zasilania a który od podtrzymania pamięci w radiu (co do przewodu podtrzymania pamięci musi na nim być cały czas 12V bo inaczej radio nie bedzie pamiętać ustawień a co do zasilania to też powinno być 12V ale w zależności jak masz zrobione to może być cały czas lub jak wyjmiesz kluczyk to powinno się tracic) i niektóre radia wymagają tylko zamiany tych dwóch kabelków miejscami i bedzie grało ;-)
marcinkoz2910
Members

Postprzez mihał » 1 wrz 2008, o 17:49

tak w poprzednim aucie radio grało normalnie. nie wiem co jest grane. w żadnym wtyku kostki nie ma żadnego napięcia. sprawdziłem wszystkie i ani drgnie. żeby sie dostać do kabli to muszę wyciągnąć schowek tak? mam wersje z poduszką pasażera. wiem że trzeba kluczyk włożyć. sprawdzałem i na samym zapłonie i na zapalonym aucie i nic. muszę te kable sprawdzić ale muszę je mieć całe na wierzchu.
mihał
Czytacz

Postprzez Zico63 » 1 wrz 2008, o 21:01

Do kostki mają dochodzić fabrycznie (podświetlenie i antenę pomijamy) takie kabelki.
Brązowy, dość gruby - to masa,
Czerwono-biały, tak samo gruby - to stałe zasilanie całego radia, w tym pamięć, bezpiecznik 22
Brązowo-czerwony, cienki - to sterowanie. Nie można obciążać głównym prądem. Prąd przy włożonym kluczyku, NIE MA bezpiecznika!
Należy jeden przewód żaróweczki kontrolnej włożyć do masy i szukać napięcia, może być spalony bezpiecznik, zepsuta kostka stacyjki a nawet odcięte w głębi deski rozdzielczej kable i zasilane "po swojemu" przez poprzednika.
Poduszkami na razie niech Kolega sie nie martwi. Do wszystkiego dojdzie się z łatwością.
Mój TDI, zapraszam w wolnej chwilce, przy: :kawa: moj-golf/vw-golf-1-9-tdi-specjal-zico-s-t12384.html
Zico63
Members

Postprzez mihał » 3 wrz 2008, o 20:34

bezpiecznik na 100% jest ok. muszę szukać w kablach, w nich na pewno jest problem tylko trzeba pewnie rozebrac pół auta. ale to się tym jakoś w najbliższym czasie zajmę. dzięki Panowie za porady. pozdr
mihał
Czytacz

Postprzez Chaos » 25 wrz 2008, o 23:07

Zico63 napisał(a):Do kostki mają dochodzić fabrycznie (podświetlenie i antenę pomijamy) takie kabelki.
Brązowy, dość gruby - to masa,
Czerwono-biały, tak samo gruby - to stałe zasilanie całego radia, w tym pamięć, bezpiecznik 22
Brązowo-czerwony, cienki - to sterowanie. Nie można obciążać głównym prądem. Prąd przy włożonym kluczyku, NIE MA bezpiecznika!

czyli ma rozumiec ze u mnie powinny byc kabelki odwrotnie zamontowane?
http://members.lycos.co.uk/chaosik/kostka.jpg
?
Chaos
Berbeć

Postprzez piogigant » 25 wrz 2008, o 23:13

Ja mialem bardzo podobny przypadek z moim radiem ...., kopiłem radio i nie chciało wogole się włączyc ...
okazało się ze przyczyna tego była zepsuta kostka w stacyjce i z tego co mi się wydaje jest to częstą usterka w tych autach...wymienić nie zaszkodzi a jest to niewielki koszt :) możliwe ze w Twoim przypadku jest podobnie :)
piogigant
Berbeć

Postprzez Zico63 » 25 wrz 2008, o 23:53

Kable oznaczone w układzie jak na na zdjęciu podanym przez kolegę pasują wyłącznie do radia fabrycznego a do innych radioodbiorników należy zamienić tylko te dwa ze soba miejscami.
W cienkim ma być napięcie tylko po włożeniu kluczyka. Kable są dostępne po zdjęciu takiej listwy plastykowej pod kierownicą i osłony skrzynki bezpieczników - poduchy się nie rusza.
Zico63
Members

Postprzez saladrus » 26 wrz 2008, o 09:30

U mnie był ten sam problem... http://www.golf3.pl/topics8/prosze-o-od ... vt9858.htm
http://www.golf3.pl/topics4/ciag-dalszy ... vt9058.htm

Tutaj masz napinane jak to rozwiązałem!
A sprawdź jak włożysz kluczyk poruszaj nim,po dociskaj....jak się radio odezwie to będzie to kostka (15 zł)
saladrus
Members

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio