problem z radiem nie pamięta stacji

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez wojtek070580 » 3 gru 2008, o 19:51

Witam wszystkich mam problem z radiem jak wyjmę kluczyk a póżniej go włoże to radyjko nie pamięta stacji jak to zmienić mam podłączone czerwony-czerwony, żółty-żółty
wojtek070580
Badacz tematu

Postprzez piotr0488 » 3 gru 2008, o 21:07

połacz przy kostce ISO zółty kabel z czerownym
piotr0488
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez adams » 4 gru 2008, o 00:59

jesli chcesz miec tak ze bez kluczyka radia nie posluchasz to zamien je poprostu miejscami czyli zolty - czerwony , czerwony - zolty (wtedy bedzie sie wylaczalo po wyciagnieciu kluczyka, i odpalalo przy wlozeniu kluczyka) czyli zasada dzialania podobna do serii ale w serii mozna radia sluchaj nawet kiedy wyciagniesz kluczyk , a gdy zamienisz je miejscami bez kluczyka nie posluchasz ... natomiast kiedy zolty zmostkujesz z czerwonym to CHYBA bedziesz mogl radio uruchomic bez kluczyka ale nei wiem czy Ci sie radio rozlaczy po wyciagnieciu kluczyka ... wydaje mi sie ze nie. ale sam sie serii nie pozbywam wiec nei wiem jak to tam dokladnie wyglada. Zamotalem ale mam nadzieje ze wiesz o co mi biega. Pozdro...
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Zico63 » 4 gru 2008, o 01:35

Każde radio poza fabrycznymi wymaga do pracy sterowanej kluczykiem zamiany kabli.
Po połączeniu ze sobą kabli sterowania i zasilania (ale tylko z odłączeniem cienkiego czerwono-brązowego - patrz temat: http://www.golf3.pl/topics28/podlaczeni ... t12403.htm) radio będzie grać ale utraci sterowanie kluczykiem, po prostu nie będzie rozpoznawać obecności kluczyka w stacyjce.
Oprócz fabrycznych, tylko Blaupunkt i podobno któryś z Pioneerów, mimo podłączenia sterowania kluczykiem, potrafi grać przez godzinę także bez kluczyka. Ale Blaupunkt to firma (jestem jej zagorzałym fanem).
I zwracam uwagę na pozorny drobiazg: stały plus to w większości wypadków nie "pamięć" a zasilanie a plus ze stacyjki to nie "zasilanie" a sterowanie. Różnica jest taka, że sterowaniem idzie malutki prąd cieniutkim kabelkiem ze stacyjki i puszczenie nim pełnego zasilania może skończyć się smutno. A całe zamieszanie powodują złe, mylące napisy na tzw. przejściówkach: memory, power itp. Dla spokoju należałoby w każdym montowanym radyjku sprawdzić amperomierzem w którym kablu idzie duży a w którym mały prąd i w/g tego podłączać.
Zico63
Members

Postprzez adams » 4 gru 2008, o 01:55

Zico63 napisał(a):a plus ze stacyjki to nie "zasilanie" a sterowanie. Różnica jest taka, że sterowaniem idzie malutki prąd cieniutkim kabelkiem ze stacyjki i puszczenie nim pełnego zasilania może skończyć się smutno.

a widzisz .. to Audi A3 ma inaczej bo tam ze stacyjki idzie gruby zolty, a minimalnie cienszy czerwony idzie na pamiec. myslalem ze u Nas w golfikach jest tak samo, w takim razie slusznie, lepiej je zmostkowac zeby nie popalic instalacji, ale szczerze mowiac wolalbym to zrobic po przekazniku, zeby jednak radyjko mi sie rozlaczalo po wyjeciu kluczyka (przydatna i wygodna sprawa) i gralo tylko w obecnosci kluczyka (niestety TYLKO :( ).
adams
Gaduła

Rocznik: 1994
Silnik: ABU
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez wojtek070580 » 4 gru 2008, o 18:54

ok dzięki tak zrobię
wojtek070580
Badacz tematu

Postprzez Zico63 » 4 gru 2008, o 22:46

Audi A3 np. 1,8 1999-2003: czerwono-biały zacisk 30 pin 7 w kostce radia(stały plus zasilania) a sterowanie to ma być żółto-czerwony pin 4 w kostce radia.
Co model to inaczej :zly:
Mój TDI, zapraszam w wolnej chwilce, przy: :kawa: moj-golf/vw-golf-1-9-tdi-specjal-zico-s-t12384.html
Zico63
Members

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio