Cześć, jestem tu nowy! Sorki jeżeli ktoś pisał już na ten temat ,ale czas nagli
Mam taki problem z nowym radiem: Kiedy podłączyłem nowe radio wszystko było wporządku,ale jak wyjmowałem kluczyk ze stacyjki, to wszystkie moje ustawienia się kasowały!Wszystkie!!! Za każdym razem musiałem ustawiać wszystko na nowo! Jak wyłączyłem radio,a kluczyk był w stacyjce to wszystko było ok. ale jak wyjmowałem kluczyk to lipa! Tak to wygląda:
Z auta wychodzą 2 kostki;
-Czarna ma 5 przewodów
-Brązowa ma 4 przewody(podłączenie głośników);czerwono-biały, brązowy ,szaro-niebieski, brązowo-czerwony ,niebiesko-biały.
Moja kostka ISO, ma 4przewody(+8 do podłączenia głośników)
Wolne przewody z kostki ISO ,to; czerwony(zasilanie) , żółty(pamięć), czarny(uziemienie), niebieski(zasilanie anteny)!!!
Po podłączeniu kostki ISO z przewodami z auta, wygląda to tak: czerwony z kostki ISO styka się z czerwono-białym z auta, czarny z ISO styka się z brązowym z samochodu, a żółty z ISO styka się z brązowo-czerwonym z auta!!! Niebieski z ISO, nie styka się z żadnym, bo nie mam automatycznej anteny. Zostaje jeszcze niebiesko-biały z auta, a on też się z żadnym nie styka!
Kolega z innego forum powiedział żebym zamienił końce przewodów z zółtego na czerwony! Zrobiłem tak i wszystko było super! Pamięć zostawała po wyęciu kluczyka, ale jak radio trochę pochodziło to ... ! Przestało grać, zdechło!!! Padł bezpiecznik 1A na kostce ISO ,na czerwonym przewodzie! Wkurw.... się i wymontowałem radio!!! Mam nadzieję że jak kupie bezpiecznik to bedzie wszystko ok.! Radio kupiłem nowe! RDS i wszystkie bajery!!! Proszę was o rade!!! Jak to ma być podłączone?