Moderator: Moderator
Połącz odwrotnie, czyli czerwony podepnij do żółtego, będzie trzymać pamięć.kawus1991 napisał(a):zeby radio mi odpaliło to musze podłaczyc czerwony kabelek i zółty razm do czerwonego bo inaczej radio mi nie chodzi
+12 V podtrzymanie (+12 V battery, permament itp.) - najczęściej żółty przewód, czasem czerwony (znowu Niemcy) a nawet pomarańczowy (Pioneer). Ten przewód powinien być podłączony także bezpośrednio do akumulatora ale do klemy plusa. Ponieważ często radio nie ma pamięci nieulotnej (np. radia Pioneer, Kenwood, Sony) to jeżeli przewód ten zostanie połączony w miejscu gdzie plus jest tylko po włączeniu zapłonu to po każdym wyłączeniu stacyjki będą ginąć zapamiętane stacje radiowe, ustawienia korekcji (Kenwood), czy też radio będzie się zakodowywać. Takie podłączenie gwarantuje uzyskanie właściwej mocy wyjściowej wzmacniacza w radiu (najczęściej z tego złącza zasilane są w nowych radiach końcówki mocy) oraz będzie możliwe otwieranie się radia z zabezpieczeniem typu MASK. Połączenie najlepiej zrealizować kablem (linka) o średnicy minimalnej 1,5 mm.
jakie to radio?kawus1991 napisał(a):na przemian tez próbowałem i nic
Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 22 gości