problemik z okablowaniem

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

problemik z okablowaniem

Postprzez strzeliniasty » 9 paź 2008, o 22:49

witam
jestem tutaj nowym uzytkownikiem prosze wiec o troszke wyrozumialosci. chcialem przedstawic wam mow problem otoz tydzien temu kupilem golfa III 3drzwiowego i dzisiaj chcialem wziasc sie za instalacje radia oraz glosnikow w drzwi i polke.

co do radia: jak wymontowac stare??
glosniki w drzwiach: po zdjeciu oslon glosnika okazalo sie ze nie ma tam wogole kabli i z tym mam najwiekszy problem bo nie wiem zupelnie jak je tam pociagnac.

bardzo prosze o pomoc i jak sie da szczegolowa instrukcje co i jak robic by bylo dobrze.

poprzedni wslasciciel widocznie pozbyl sie okablowania - chyba nie bylo mu potrzebne. jak sie uda wszystko zrobic to pocykam foty i sie pochwale swoim golfikiem.

pozdrawiam
strzeliniasty
Members

problemik z okablowaniem

Postprzez piotr0488 » 9 paź 2008, o 23:01

1. jakie radio masz..???
2. Sprawdz doklanie w drzwiach, moze sa gdzies upchane,
piotr0488
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez sebring » 10 paź 2008, o 06:19

Witaj kolego o ile cos pomorze moja sugestia wiec tak

Radio zwykle kazde jedne zamontowane jest za pomoca swojej kieszeni w ktore wchodzi radio i sie zatrzaskuje. najlepiej delikatnie wyciagnij sobie zaslepki obok radia aby ich nie polamac i zobacz jak zamontowane jest radio. prawdopodobnie jest zatrzasniete w swojej kieszeni montazowej. Wtedy wez maly srubokret i poodginaj blaszki delikatnie powinienes wyciagnac radio z kieszeni odlonczyc z tylu wtyczke ...pisze ze delikatnie aby sie pociagnac i nie urwac kabli z tylu.

Sprawa nastepna to ... brak okablowania glosnikow w drzwiach ...
istnieje mozliwosc ze poprzedni wlasciciel zabral je ze soba gdyz wymienil orginalne.,,, z pociagnieciem nowych kabli nie bedzie problemu kolego.

Tutaj musisz sobie przygotowac srubokret tasme izolacyjna i troszke czasu i cierpliwosci .

- sciagasz boczek drzwi chyba ze masz zwinna i mala reke to wtylko mskownice glosnika
- orginalne kable sa puszczone przez otwor w rancie drzwi jak je otwierasz powinienes miec przy zawiasach drzwi taka gumowa tulejke czy jak to tam sie nazywa to jest miejsce ktorym ciagnie sie kable ... i przeciagasz je do kabiny. i pozniej to samo z drugiej strony ... zakladasz glosnik najlepiej aby byl dobrze osadzony i skrecasz sobie wszystko w kolejnosci odwrotnej do rozkrecania.

zapewne twoje pytanie bedzie jak je podciagnac do radia teraz .

Tutaj tez nie bedzie problemu ... jak wyciagniesz radio zobaczysz kilka wolnych miejsc najlepiej wziasc latarke i od spodu czyli od pedalow poscic wiazke swiatla i zobaczyc przez otwor gdzie bylo radio czy swiatlo sie dostaje i masz juz miejsce ktoredy sobie podciagnac kable,

odrazu pociagnij sobie kabelki na tyl jesli chcesz miec glosniki w polce. tak jak poprzednio zaczynamy od radia .... i lecimy do drzwi bocznych ale.... nie ciagniemy ich bezposrednio do drzwi tylko pod listwa na progu... sciagnij sobie ta listwe delikatnie podwazajac ja srubokretem aby zatrzaskow nie polamac .... i poprowadz przewody w srodku. najlepiej odchylic delikatnie wykladzine i tamtedy poscic... az do samego bagaznika. natomiast aby nie bylo w bagazniku widac posc sobie je kolo kielicha tylnego amortyzatora badz pod kanapa tylna to juz zalezy jak wolisz ....
W tym przypadku najlepiej poscic jeden kabel krotszy a drugi dluzszy z jednej strony np z lewej aby zaszczedzic sobie czas i nie ciagnac drugiego kabla po drugiej stronie.
Czyli poszczasz 2 przewody jedna strona do dwoch glosnikow z Tylu.

p.s osobiscie moja sugestia zacznij ciagnac kable od strony radia czyli bedzie ci latwiej . Powodzenia w montazu

p.s

Jakie kable ,,, ???

- odp

to uzaleznione jest od glosnikow oczywiscie ....ale najlepiej aby zakonczyc je koncowkami a nie na skretke .

kable najlepiej o srednicy gdzies 3 mm badz grubsze ... te co sa oryginalne sa do bani i nie bedziesz zadowolony z gry twojego sprzetu.

pozdrawiam
Lepiej być prawą reką Diabła niż stanąć mu na drodze
sebring
Berbeć

Postprzez strzeliniasty » 10 paź 2008, o 21:45

z gory dziekuje za info jestem wdzieczny za pomoc jutro zabeiram sie za montaz glosnikow gdyz w samochodzie nie slysze nic poza dzwiekiem z tlumika :P jak skoncze prace nad golfem to pokaze jego zdjecia. pozdrawiam

PS wlasnie jest jakas strona uzytkownikow gdzie mozna pochwalic sie swoim golfikiem??

[ Dodano: 2008-10-10, 21:55 ]
a w drzwi wchodzi rozmiar glosnika 165mm?? bo na podszybie chyba 100mm??
strzeliniasty
Members

Postprzez łaksiak » 10 paź 2008, o 22:26

strzeliniasty napisał(a):PS wlasnie jest jakas strona uzytkownikow gdzie mozna pochwalic sie swoim golfikiem??

:arrow: strona główna forum :arrow: dział 'Mój Golf III'
łaksiak
Ekspert

Postprzez Zico63 » 10 paź 2008, o 23:25

Witam Kolegę! Jeszcze co do pytań: radio wyciąga się zwykle tak
Obrazek

a fabryczne wtyki do radia wyglądają tak i napewno są upchnięte, raczej w stronę kierownicy. Możliwe też że je ktoś obciął ale i tak w kierunku radia szły w jednej wiązce i po kolorach można je będzie rozpoznać.
Obrazek Obrazek
Zico63
Members

Postprzez strzeliniasty » 12 paź 2008, o 21:34

witam po weekendzie

bardzo dziekuje za pomoc udalo mi sie wymienic radio i podciagnac kable do glosnikow w polce (poprzedni wlasciciel zostawil dziury) ale mam problem z poprowadzeniem kabli w drzwi problem polega na tym ze jak sciagne ta gumowa tuleje to tam jest taki plastik z ktorych wychodza jakies przewody na bank jednym z nich jest przewod z centralnego a reszta nie wiem po co ale tak czy siak nie wiem jak podciagnac tam kable do glosnikow
strzeliniasty
Members

Postprzez Zico63 » 12 paź 2008, o 22:09

Najbardziej eleganckie byloby wlozenie do tego bialego kola z kablami oryginalnych koncowek np. ze szrotu. Mozna jeszcze wiertlem wykonac w tym kole po dwa otwory i przeprowadzic w nich kable, tak by szly z innymi w gumowej harmonijce.
Zico63
Members

Postprzez strzeliniasty » 13 paź 2008, o 21:15

a jak sie dobrac do tego plastiku od srodka??

trzebaby zdemontowac boczek przy klamce otwierajacej maske i tak samo przy nogach pasazera??
strzeliniasty
Members

Postprzez Zico63 » 13 paź 2008, o 22:08

Tak jest, te boczki.
Mój TDI, zapraszam w wolnej chwilce, przy: :kawa: moj-golf/vw-golf-1-9-tdi-specjal-zico-s-t12384.html
Zico63
Members

Postprzez Mag84 » 21 gru 2008, o 01:23

ponawiam troszkę temat bo nie zrozumiałem tak do końca :)

Problem mam ten sam ..... tzn. radio juz wmontowane, teraz przyszedł czas na głośniki w drzwi :)

Zdjąłem maskownicę, patrzę a tam - ani milimetra dziurki z której wystatawałby upragniony kabelek :zalamany: .

Pytanie :!:
Cz w standardzie drzwi są wyciszone ?? Bo pod maskownicą jest coś jakgdyby plastik a pod nim coś jakby gąbka. nie mam nawet do czego przymocować głośników (130 mm), do czego ich przykręcić :?:

Bardzo proszę o pomoc, ewentualnie jakieś foto. Zależy mi by zrobić to do poniedziałku :)
Mag84
Berbeć

Postprzez lysutki » 22 gru 2008, o 01:51

Mag84 napisał(a):Zdjąłem maskownicę, patrzę a tam - ani milimetra dziurki z której wystatawałby upragniony kabelek :zalamany: .

Pytanie :!:
Cz w standardzie drzwi są wyciszone ?? Bo pod maskownicą jest coś jakgdyby plastik a pod nim coś jakby gąbka. nie mam nawet do czego przymocować głośników (130 mm), do czego ich przykręcić :?:

Bardzo proszę o pomoc, ewentualnie jakieś foto. Zależy mi by zrobić to do poniedziałku :)

moze zamiesc foto tego co tam masz, bo np. ja nie mam pojecia cos Ty tam zobaczyl pod ta maskownica...

[ Dodano: 2008-12-22, 00:55 ]
w ogole napisz dokladnie (wyobraz sobie ze ja nie mam pojecia o czym w ogole mowisz) a chetnie Ci dokladnie wszystko opisze, co tylko bedziesz potrzebowal zeby dokonczyc audio :D
lysutki
Badacz tematu

Następna strona

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio