Proszę o odpowiedz czy dobrze zrobiłem..

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez saladrus » 3 wrz 2008, o 10:57

Witam miałem problem z moim radiem.... chciałem żeby grało niezależnie od kluczyka w stacyjce...więc z mostkowałem (skręciłem 2 kable) jeden to plusowy a drugi to ten od zapłonu...Radio gra z kluczykiem i bez . . . ma pamięć . . . i jest zależne od bezpiecznika w skrzynce....(wyciągałem bezpiecznik radio gasło)
Teraz pytanie czy takie połączenie kabli jest bezpieczne??
saladrus
Members

Postprzez arek ryba » 3 wrz 2008, o 11:23

ja zrobiłem to samo połączyłem dwa kable bo tez po wyrzuceniu radia fabrycznego , pionek którego kupiłem grał z kluczykiem w stacyjce. jeżdze juuż tak ok 3 miesięcy nie mam zednego problemu. oczywiście musisz dokładnie zaizolować kableaby nie doszło do zwarcia.
arek ryba
Members

Postprzez Zico63 » 3 wrz 2008, o 11:55

Jeśli chodzi o kable czerwono-biały i brązowo-czerwony to tak nie należy robić: dopóki kabel zasilania jest w porządku to oprócz utraty sygnału pozostawionych na postoju świateł - nic się nie dzieje. Jednak wystarczy zły kontakt na bezpieczniku radia (22) czy jego spalenie to [shadow=violet]CAŁY[/shadow] prąd zasilania idzie tym cienkim! Jest on bez bezpiecznika czyli nic nas nie uratuje przed spaleniem kabla, stacyjki lub samochodu! Radio bez kluczyka opisywane jest wielokrotnie: wystarczy wyjęcie z wtyku i zaizolowanie kabelka ze stacyjki i potem podanie w to miejsce stałego plusa.

[shadow=yellow]Kolega Saladrus ma wersję Mexico a tam jest coś inaczej ze światłami a więc i z sygnalem pozostawienia świateł.↓[/shadow]
Ostatnio edytowano 3 wrz 2008, o 13:17 przez Zico63, łącznie edytowano 1 raz
Zico63
Members

Postprzez saladrus » 3 wrz 2008, o 12:41

u mnie do tej pory nie działo radio bez kluczyka i brzęczyk też nie działał...
nawet wymieniłem kostkę stacyjki i nie pomogło . . . dopiero jak dzisiaj zmostkowałem przewody to odezwał się brzęczyk i radio!!! Więc chyba tak może być?? :oops:
saladrus
Members

Postprzez pablomed » 3 wrz 2008, o 13:11

saladrus, proponuję ci wczytaj się dokładnie co napisał wyżejZico63, poza tym co rozumiesz przez kabel od zapłonu. Chyba chodzi o plus po włożeniu kluczyka
pablomed
Members

Postprzez saladrus » 3 wrz 2008, o 13:17

tak chodzi o plus...nie jestem dobry w elektryce....
saladrus
Members

Postprzez mani51 » 3 wrz 2008, o 14:44

ja tez nie polecam łączenia kabli przy kostce od radia bo przecież jeśli połączysz kabel na którym jest stały plus z kablem na którym jest plus po stacyjce to wtedy na obu kablach masz stały plus tzn może się tak zdarzyć że cos co nie powinno mieć zasilania po wyjęciu kluczyka właśnie przez to zmostkowanie przy kostce będzie miało...ja u siebie zasilanie (główne i pamięć) podpiąłem pod zapalniczkę i dzięki tem nie musiałem zakładać żednych dodatkowych bezpieczników jak niektórzy co ciągną zasilanie prosto z aku
mani51
Members

Postprzez saladrus » 3 wrz 2008, o 17:02

mani51 napisał(a):nie polecam łączenia kabli przy kostce od radia bo przecież jeśli połączysz kabel na którym jest stały plus z kablem na którym jest plus po stacyjce to wtedy na obu kablach masz stały plus tzn może się tak zdarzyć że cos co nie powinno mieć zasilania po wyjęciu kluczyka właśnie przez to zmostkowanie przy kostce będzie miało...

a co jeszcze może być podłączone pod ten kabel.... on nie jest tylko od radia??
saladrus
Members

Postprzez Zico63 » 3 wrz 2008, o 17:12

Oprócz radia - na pewno sygnał dźwiękowy świateł a nie wiem czy nie immobilizer... I to tylko są sterowania, nie dostosowane do dużych prądów.
Mój TDI, zapraszam w wolnej chwilce, przy: :kawa: moj-golf/vw-golf-1-9-tdi-specjal-zico-s-t12384.html
Zico63
Members

Postprzez saladrus » 3 wrz 2008, o 17:58

czyli co.... najlepiej wypiąć z kostki ten przewód od stacyjki i wpiąć tam stały + np z zapalniczki??
saladrus
Members

Postprzez Zico63 » 3 wrz 2008, o 18:18

Tak, albo rozdzielić do obu pinów ten staly plus który już tam jest.
Mój TDI, zapraszam w wolnej chwilce, przy: :kawa: moj-golf/vw-golf-1-9-tdi-specjal-zico-s-t12384.html
Zico63
Members

Postprzez saladrus » 3 wrz 2008, o 21:04

ok,zrobione... usunąłem to "mostkowanie" obciąłem jeden kabel (cienki) i podłączyłem do niego + z drugiego kabla , a ten obcięty zaizolowałem , radio gra i jest zależne od bezpiecznika!!!
saladrus
Members

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio