pytanie o wyscie do wzmaka

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez robson2314 » 22 maja 2012, o 21:13

witam mam takie pytanie czy w radiu moglo sie spalic wyjscie na wzmacniacz? radio pioneer deh 140ub
GOLF 3 GTI 2.0 8V 115KM 1992r silnik 2E
robson2314
Czytacz

Postprzez dopel » 23 maja 2012, o 08:33

Kolego wszystko jest możliwe :) jeżeli masz miernik to ustawiasz go tak aby zmierzyć napięcie i jedziesz z testem a więc przykładasz jeden do masy a drugi do kabelka odpowiedzialnego za remote czyli włączenie wzmacniacza :) i włącz radio jak pokaże napięcie to znaczy że włączenie działa i przyczyna leży albo w kabelku albo w samym wzmacniaczu gdzie podpinasz w radiach markowych kabelek ma kolor niebieski lub niebieski z paskiem i tu trzeba uważać bo np w sony ja mam 2 takie niebieskie z paseczkiem i jeden jest od remote a drugi od wyciszenia telefonu jak ktoś dzwoni (oczywiście jeżeli jest zestaw głośnomówiący :) a powiedz mi czy podpinasz świeże radyjko czy już to hulało i przestało :)
dopel
Czytacz

Postprzez robson2314 » 23 maja 2012, o 10:46

wlasnie chodzi o to ze gralo i przestalo nagle wszystko dobrze bylo podpiete oraz na remie mialem zamontowany przelącznik tzn wlacznik i wyl. i rem odpada bo zalacza wzmacniacz chodzi mi bardziej o te kable chinch 1 i 2 podpinalem inne kable i tez nic a moge to sprawdzic np zarówką bo miernika nie mam.
GOLF 3 GTI 2.0 8V 115KM 1992r silnik 2E
robson2314
Czytacz

Postprzez dopel » 25 maja 2012, o 00:03

no to już inna sprawa kolego skoro wzmacniacz odpala tzn dostaje prąd to ustalamy że wzmacniacz działa nie działa natomiast dojście sygnału do niego podpinaj po jednym kanale bo albo sygnał nie dochodzi z radia albo w wzmacniaczu jest coś nie tak z odbiorem tego sygnału wiec weź kabel czincz i podłącz na lekko podgłośnionym radyjku prosto pod sygnał który wychodzi na głośniki jak zagra to wzmacniacz odbiera i wtedy wina leży po stronie radia ewentualnie może przez przypadek jak masz sterowanie sub-woferem w radiu masz ustawione na pozycji ATT i wtedy wzmacniacz jest włączony a nie zagra :) na żarówkę nie sprawdzisz sygnału tylko prąd czy dochodzi troszkę zamieszałem ale na spokojnie dasz radę i powoli z głową aby nie porobić sobie zwarć
dopel
Czytacz

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio