Z lepszych modeli Clariona ostatnio słyszałem DXZ948RMP ( Koniec wakacji/jesień ), ale u kogoś, na innym sprzęcie ( o ile pamiętam RS6A i chyba jakiś nowy u-Dimension bez suba ) niż mój i opinia może nie być obiektywna zwłaszcza, że słuchałem chwilkę, ale dla mnie grało to OK
Jednakże ja mam dosyć drewniane ucho
Poza tym Clarki dla jednych wyglądają brzydko, dla innych fajnie, a dla mnie wyglądają surowo i technicznie ( jak jakaś aparatura pomiarowa ), co też ma swoje zalety. Jednakże gusta są różne.
Co do Alpinek, to rzuciłem przyzwoitymi modelami, ale to nie jest wszystko co jest warte uwago ( dałem tylko przykładowe modele i z tych modeli teraz będę coś kupował dla kogoś, ale 9855r może być poza granicą finansową )
Sam z czasem i posłuchaniem paru radyjek zacząłem też cenić SONY CDA F7500 ( F7700 ), Sony ogólnie nie jest cenione, ale ten model grał całkiem OK
Na audiophile jest dosyć dobrze ocenione. Ja je puściłem bardzo tanio i trochę żałuję. No ale przed ślubem każdy grosz się liczy
( teraz buja się w jakiejś taksówce AUDI A6 ).
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz