radio niezalezne od zapłonu.

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez bzy_mar » 24 sie 2008, o 10:20

witam mam takie pytanie, czy ktoś bi mi nie mógł przysłać takiego schematu z podłączeniami między stacyjką a radiem, chce sobie uniezależnić radio od zapłonu, trzeba tam przepiąć jakiś przewód, pewnie plus, niech ktoś pomoże, pozdro.
Dla słabych klęska, dla cierpliwych nadzieja, dla upartych zwycięstwo!
bzy_mar
Czytacz

Postprzez piotrus23 » 24 sie 2008, o 10:41

czyli chcesz zeby radio działoło bez właczonego zapłonu? jak tak to połacz przy kostce ISO zółty kabel z czerownym
piotrus23
Members

Postprzez marcinkoz2910 » 24 sie 2008, o 10:43

czyli z tego co wyczytałem to chcesz zrobić tak aby jak wyjmiesz kluczyk to radio będzie nadal grało, więc tak zabierz miernik lub taką próbówkę na 12V i robisz tak wyjmujesz kluczyk i szukasz na którym przewodzie masz 12V (przy wyjętym kluczyku) i dokonujesz modyfikację (ja to robię tak że za pomocą cienkiego śrubokręta zamieniam miejscami piny) i masz już 12V na zasilaniu radia po wyjęciu kluczyka ale jak masz radio które potrzebuje 12V (żółty przewód) do pamiętania danych to jego też musisz uwzględnić podczas modyfikacji po inaczej wszystkie ustawienia będą się ulatniały lub w niektórych radiach jest tak że bez podpięcia tego żółtego kabelka nie odpalisz radia. pozdro
marcinkoz2910
Members

Postprzez uli » 24 sie 2008, o 11:10

piotrus23tak jak kolega napisal przy radiu zolty z czerwonym laczysz razem zeby pamiec miala napiecie wciaz a przewod od stacyjki jest zazwyczaj czerwono brazowy wystarczy ze go zamienisz na taki grubszy czerwony lub bordowy i po problemie zycze powodzenia 8-)
uli
Badacz tematu

Postprzez piotrus23 » 24 sie 2008, o 11:16

uli napisał(a):piotrus23tak jak kolega napisal przy radiu zolty z czerwonym laczysz razem zeby pamiec miala napiecie wciaz a przewod od stacyjki jest zazwyczaj czerwono brazowy wystarczy ze go zamienisz na taki grubszy czerwony lub bordowy i po problemie zycze powodzenia 8-)
a u mnie było inaczej bo ja mniałem czerwony normalnie do pradu a zółty do stacyjki
piotrus23
Members

Postprzez Chaos » 1 wrz 2008, o 10:22

a co jesli u mnie oba kabelki daja prad dopiero po stacyjce? radio przez to mi nie pamieta stacji ...
nie wiem czy tak bylo standardowo ale watpie ... oba kabelki 12v daja prąd dopiero po wsadzeniu kluczyka do stacyjki ... mierzylem miernikiem ...

moze to ma zwiazek z tym ze mam alarm?
kupilem auto niedawno i probuje dojsc do ładu ..

fota kostki
http://members.lycos.co.uk/chaosik/kostka.jpg
tam gdzie jest 12v memory napiecie powinno byc caly czas prawda?
niestety rozniez znika po wyciagnieciu kluczyka ...
Chaos
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 1 wrz 2008, o 13:49

Chaos, ktoś robił przeróbkę w aucie, poszukaj przewodu tam w tej wnęce lub w kostce gdzie jest 12V..
marcinkoz2910
Members

Postprzez Chaos » 1 wrz 2008, o 13:52

sek w tym ze na zadnym kablu w kostce nie ma 12v bez kluczyka .. po wsadzeniu kluczyka jest 12v na obu kablach zaznaczonych na focie.. :/

wnioskuje wiec ze ktos podpial ten kabel tez pod stacyjke ... pytanie do ktorego miejsca w aucie idzie ten kabel? gdzies do skrzynki z bezpiecznikami czy gdzie? i skad najlepiej pociagnac 12v do tego kabelka? bo rozumiem ze nie musze ciagnac kabla bezposrednio od akumulatora?
Chaos
Berbeć

Postprzez marcinkoz2910 » 1 wrz 2008, o 14:04

to robisz tak wchodzisz do skrzynki bezpiecznikowej z miernikiem, odczepiasz ją sobie bo jest ona na dwóch plastkiowych zaczepach i przy wyjętym kluczyku szukasz sobie wolnego pinu z 12V i potem zagniatasz sobie kabelek z konektorkiem wkładasz i ciągniesz do kostki od radia
marcinkoz2910
Members

Postprzez mani51 » 1 wrz 2008, o 16:31

ja się wpiąłem pod kabelek od zapalniczki bo tam zawsze jest prąd a i blisko do radyjka było :mrgreen:
mani51
Members

Postprzez yelonec » 1 wrz 2008, o 16:33

a ja proponuje pociągnąć z akumulatora bezpośrednio, uzyskasz mniejsze straty energii i jeżeli masz podpięte głośniki pod radio to przy mocniejszym graniu będzie lepiej grało :-)

roboty prawie wogóle, ja pociągnąłem do siebie do radia właśnie tak kable 2x2,5mm, ale myśle że 2x1mm lub 1,5mm spokojnie wystarczą.

Wtedy ten pociągnięty kabel podpinasz do kostki jako minus i prąd stały po akumulatorze.

I nie zapomnij dać bezpiecznika jeszcze gdzieś wcześniej ;-)
yelonec
Czytacz

Postprzez marcinkoz2910 » 1 wrz 2008, o 17:08

yelonec napisał(a):a ja proponuje pociągnąć z akumulatora bezpośrednio, uzyskasz mniejsze straty energii i jeżeli masz podpięte głośniki pod radio to przy mocniejszym graniu będzie lepiej grało :-)
to jest tylko do podtrzymania pamięci hehe :lol: i nie potrzebne tutaj jakieś grube kabelki :-) wystarczy w zupełności taki jakie montują standardowo :lol:
marcinkoz2910
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio