Radio z allegro typu krzak

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez viceroy89 » 30 maja 2011, o 16:22

witam, obecnie posiadam radio jvc kd-g333, chcialbym je zmienic na cos z wejsciem aux, nie chcem wydawac nie wiadomo jakiej kasy. Znalazlem cos takiego http://allegro.pl/nr-1-testu-auto-swiat ... 41104.html i http://allegro.pl/manta-rs3500-usb-sd-a ... 70246.html
Jak myslicie warto czy strata kasy??
"Życie jest zbyt krótkie by jeździć powoli..."
viceroy89
Czytacz

Postprzez Skaktus » 30 maja 2011, o 16:41

Zależy czego oczekujesz.

I tak 90% opinii będzie takich że nie warto bo nie warto a dlatego nie warto bo pisało na google.

Te radia co pokazałeś to podstawowe modele. Nie spodziewaje się po nich mega mocy - realnie w RMS mają po około 14W.

Ojciec w Felicji od jakiś 5 lat ma radio DK Digital, z portem USB, Aux, czytnikiem SD i nie narzeka. Radio gra jak trzeba, bez względu czy zima czy lato i auto nagrzane na maksa.

Wystrzegaj się tylko tych najtańszych radioodbiorników po 50 zł. Taki firmy jak DK Digital, Dalco, Manta, Medion / Tevion z półki do około 200 zł to to samo. Najgorsze sąte super tanie radia, bez RDS itp.

Z tych co pokazałeś ja bym brał Mantę. Firma która może super nie jest, ale wciąż ma genialne odtwarzacze DVD z czytnikami RMVB, Divx itp. Brał bym też dlatego że masz polską gwarancję.

PS-Pamiętaj że te tanie odbiorniki nie mają czytnika CD.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez viceroy89 » 30 maja 2011, o 17:36

a jak to jest z ta moca?? czy bedzie duza roznica z pomiedzy moim jvc, na cd mi nie zalezy i nie spodziewam sie nie wiadomo czego po tym radyjku-nie chcem tylko zeby bylo gorsze od tego co mam

[ Dodano: 2011-05-30, 17:41 ]
wedlug tygodnika auto swiat navihewen nie jest taki zly pod wzgledem jakosci :idea:
viceroy89
Czytacz

Postprzez Lobus » 30 maja 2011, o 18:21

viceroy89, zależy o jakiej jakości mówimy:)
Dla zwykłego kowalskiego będzie to wystarczające radio a dla innego będzie badziew, ile ludzi tyle opinii etc.
Jeśli nie wymagasz od radia czegoś więcej to powinno Cię w jakimś stopniu zadowolić.
A może jakąś używkę poszukać firmową? Myślę, że do 200 zł czy tam 150 coś by się znalazło.:)
Lobus
Ekspert

Postprzez Skaktus » 30 maja 2011, o 18:37

Nie myśl że skoro na twoim JVC pisze że masz 4 x 50W to że faktycznie jest tyle mocy...

Na JVC wyciągniesz może 17 W na kanał...50W to ich cudowna moc, taka mniej kłamliwa niż PMPO, ale ogólnie stosowana. Jest to moc maksymalna jaką można uzyskać na troszkę dłużej niż w przypadku PMPO (czyli na ułamki sekundy). Nie zmienia to faktu że moc ciągła, czyli jaką da z siebie radio w długim okresie jest duuuuuuuużo niższa.

Ja w aucie mam JVC z usb, wcześniej miałem DK Digital i powiem że pod względem mocy różnicy nie poczujesz. Jedynie dzwięk jest minimalnie mniej naładowany basami niżw JVC, ale to też takie mini kosmetyczne różnice.

W cenie do jakiś 500 zł czy to JVC czy to super hiper Pioneer czy wychwalane pod niebiosa Alpine to jedno i to samo w tej samej technologii. Miałem okazje porównać super zestaw właśnie alpine, zmęczone życiem za 400 zł i przepraszam bardzo, ale grało na poziomie właśnie DK Digital...Jedno i drugie w mk3 + zestaw odseparowany na Phonocarach.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez TunaFish » 30 maja 2011, o 18:43

Golf to nie filharmonia :) Proste :) Choćbyś jaki sprzęt nie wsadził, to i tak siedzisz nie na środku, tylko za kółkiem, albo jako pasażer :) A na środku masz niby najlepsze brzmienie, bo układ głośników robisz symetrycznie. Nie ma co szaleć :)
TunaFish
Badacz tematu

Postprzez Skaktus » 30 maja 2011, o 18:53

Zaszaleć można, począwszy od najprostszego - wygłuszenie drzwi, zmiana głośników, poprzez audofilskie zestawy o wartości przekraczającej auto...Wielu tak robi, super hiper radio za 1500 zł + głośniki klepane seryjnie przez żółte łapki za 100 zł. Dlaczego tak ? Bo tak pisało na google.
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

Postprzez viceroy89 » 30 maja 2011, o 20:13

TunaFish napisał(a): A na środku masz niby najlepsze brzmienie
w moim przypadku to chyba z tylu :-P Obrazek ale i tak to nie jest jakiejs super jakosci. Dzieki wszystkim za podpowiedzi chyba sie skusze na zmiane radyjka za taka cene mysle ze radyjko bedzie dobre i bede zadowolony ;-)
viceroy89
Czytacz

Postprzez PiJey88 » 30 maja 2011, o 21:26

omg, co za bagażnik, 3-drożne elipsy w bagażniku? :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: nie widziałem jeszcze czegoś takiego, ale podejrzewam że z radiem za 115 zł nie będzie robiło szału, sam to składałeś czy kupiłeś już takie auto?
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez viceroy89 » 31 maja 2011, o 08:32

Juz tak kupilem, jak bym to sam skladal zrobil bym to lepiej. Glosniki firmy alphard watpie zeby zagraly lepiej na lepszym radiu
viceroy89
Czytacz

Postprzez Skaktus » 31 maja 2011, o 11:49

Alpahard ogólnie produkuje pierdki, nijakie jakościowo itp.

Jednak co dziwne, miał kilka udanych modeli głośników, szczególnie do subwooferów. Można o nich trochę poczytać na elektroda.pl
Mirafioli
Skaktus
Badacz tematu

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio