radyjko ALAN 102 trzaski i szumy

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez revers » 9 kwi 2010, o 17:19

Jest sposób na wycieraczki jak i na inne silniki elektryczne powodujące zakłócenia
kupujesz w elektronicznym za parę groszy kondensatory
ceramiczne zakładasz jak na obrazku i cieszysz się dużo mniejszymi zakłóceniami.

Obrazek

często się zdarza że winowajcą są szczotki w alternatorze wtedy najlepiej je wymienić a mając
więcej czasu możemy pokusić się o wyczyszczenie papierem ściernym komutatora w altku .

W CB radiu szumy będą zawsze!!! ale większe gdy korzysta się z anteny magnesowej

w poprzednim poście zapomniałem dodać że zakłócać mogą równiaż lampy ksenonowe
lub świetlówki jeśli takowe montowałeś w autku a dodatkowo sprawdź kabel do anteny
czy nie jest gdzieś przetarty.
revers
Czytacz

Postprzez radomiak » 9 kwi 2010, o 21:51

revers napisał(a):często się zdarza że winowajcą są szczotki w alternatorze

na to stawiam.
zmien jeszcze antene na moment i zobacz czy na innej sa takie same trzaski
gluszek napisał(a):radomiak nie zawsze środek dachu jest najlepszym miejscem.... U mnie najmniejsze SWR było przy końcu dachu zaraz przy klapie bagażnika po środku...

bardzo dziwne przecierz dach dziala jako przeciwaga i im wieksza powierzchnia tym lepiej.
antene stawiasz na srodku i musisz ja zestroic (promiennikiem gora dol lub ucinajac) innej opci nie ma niezrozumiale jest dla mnie ze najlepszy swr na koncu dachu :-o
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
radomiak
Gaduła

Postprzez Przemas1792 » 10 kwi 2010, o 15:06

Wczoraj wyregulowałem sq w ten sposób że pozbyłem się trzasków zarówno mnie jak i innych słyszałem bardzo dobrze żeby nie powiedzieć idealnie czysto.Słychać było nawet ludzi oddalonych prawie o 10 km.dzisiaj już zapytałem czy dobrze mnie słychać to odpowiadali mi bardzo dobrze z tym że ja słyszę innych bardzo cicho tzn.bez trzasków albo bardzo cicho przy gałce odkręconej na maksa słychać jakby była ustawiona na min.dodam że wczoraj była ładna pogoda a dzisiaj cały dzień pada z przerwami.czy może mieć to jakiś związek??czy już mi padło radyjko??
Przemas1792
Czytacz

Postprzez gluszek » 10 kwi 2010, o 15:21

warunki atmosferyczne mają duży wpływa na działanie niektórych anten... Może u Ciebie tak właśnie było...
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
gluszek
Members

Postprzez Przemas1792 » 10 kwi 2010, o 15:24

właśnie teraz już sam nie wiem.odkręciłem na maksa a tu cichutko jest jakby ten potencjometr nie działał.podłącze z tyłu głośnik albo słuchawki i sprawdzę czy nadal jest to samo.myślisz że może to być wina anteny??
Przemas1792
Czytacz

Postprzez radomiak » 10 kwi 2010, o 15:59

pogoda wplywa ujemnie na kazda antene i tego nie przeskoczysz linie wysokiego napiecia wiatraki sygnalizacia uliczna ladowarki promieniowanie sloneczne i wiele innych :shock: . a u ciebie to cuda zaczynaja sie dziac zmien antene na moment pozycz od kolegi i zobaczysz jak radio zachowuje sie na innej antenie wykluczymy wtedy antene . kabel masz nowy ale sprawdz czy podczas montazu nie zgniotles go dzwiami klapa itd moze izolacia styka z goraca zyla(to co jest w srodku kabla) potem dalej sprawdz wszystkie wlyki tak samo przy radiu jak i przy antenie wszystko powinno byc dobrze polutowane nie luzne badz ruszajace sie. acha i powiedz mi czy przypadkiem nie wciskales gruszki przy odlaczonej antenie?? przy radiu nic nie grzebales?? no i podjedz sprawdz swr i niech ci gosc przestrzeli kabel bedzie wiedzial o co chodzi. pozdro. :-)
radomiak
Gaduła

Postprzez Przemas1792 » 10 kwi 2010, o 16:07

właśnie gościu sprawdził mi swr od razu przy zakupie i niby ustawione bylo na maksimum możliwości.wyregulowałem sq i było idealnie.jeśli chodzi o gruszkę to podłączyłem ją chyba przy odłączonej antenie.ma to jakiś wpływ?:-)wszsytko jest dobrze bo wszyscy mnie słyszą podobno rewelacyjnie i to obojętne w jakim miejscu postawię antenę na dachu.natomiast ja słyszę innych bardzo cichutko.podłączyłem głośnik taki pod jacka z tyłu i nadal jest cicho.jak uruchamiam to sekundę jest głośno i zaraz znów cicho.co jest grane???
Przemas1792
Czytacz

Postprzez radomiak » 10 kwi 2010, o 16:23

Przemas1792 napisał(a):właśnie gościu sprawdził mi swr od razu przy zakupie i niby ustawione bylo na maksimum możliwości

nie ma czegos takiego ustawiasz swr na 1 koma iles i tak ma byc anie ze min max mozliwosci.
nie lataj z antena po dachu bo to nic nie da jak wam sie mowi antena w jednym miejscu strojona i dalej tam ma stac :cisza: podlacz inna antene i zobacz czy tak samo masz. i posluchaj co sie do ciebie mowi(pisze) bo tak to do niczego nie dojdziemy. albo jedz do jakiegos polapanego goscia niech posprawdza wszystko. tylko jak ci powie ze anteny sie nie stroi albo jest na max mozliwosci to jedz od razu do innego bo ten nie wie co mowi liznal tematu i kase trzepie wprowadzajac ludzi w blad a tak naprawdze nic nie potrafi i potem sa pytania dlaczego i poco mi tak sie dzieje bo przecierz kupilem i zestril mi gosc fachowiec( DO PROGRAMU USTERKA SIE WIEKSZOSC Z NICH NADAJE JAKO FENOMENY RADIOKOMUNIKACI)
radomiak
Gaduła

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio