radyjko ALAN 102 trzaski i szumy

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez Przemas1792 » 8 kwi 2010, o 20:41

witam
Zakupiłem dzisiaj radyjko alan 102 i do tego antenę Hustler IC-100 w sumie tanio mnie to wyniosło.Podobno słychać mnie u innych krystalicznie czystko :-) i ja również innych słyszę bardzo dobrze.Tylko w czasie kiedy nie prowadzona jest żadna rozmowa są zarąbiste trzeszczenia.Squelchem nie idzie tego wyregulować.Jak ustawie squelch że jest cichutko to wtedy mam słaby zasięg do tego stopnia aby z kimś pogadać to musiałbym u niego na zderzaku siedzieć :-) Ma ktoś jakiś pomysł aby to poprawić??Pomocy
Przemas1792
Czytacz

Postprzez sebastianW » 8 kwi 2010, o 22:07

Podłacz SWR i zobacz jak wskazuje, pewnie nie jest zestrojona antena z radiem.. często bywa przy takich tanich zestawach, że za cholerę nie można tego zestroić. Ale się nie przekonasz jak nie podłączysz SWR-a:)
sebastianW
Czytacz

Postprzez gluszek » 8 kwi 2010, o 22:41

dziwne bo SQ powinien to zniwelować i powinno być dobrze... Tak jak kolega napisał, podepnij sprzęt pod miernik i zobaczysz jak to wygląda... Często te antenki słabo się stroją, no jednym słowem cienkie są... Pierwsze co to spróbuj zestaw zestroić właśnie i zobaczysz, a jak nie pomoże to antena do wymiany pewnie albo latać z nią po dachu i szukać najlepszego miejsca ;-)
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
gluszek
Members

Postprzez revers » 8 kwi 2010, o 22:54

Na wstępie sprawdź czy te szumy występują tylko przy włączonym silniku, czy inne odbiorniki elektryczne w samochodzie powodują wzrost zakłóceń. bardzo często ładowarki do telefonów czy nawigacji powodują taki efekt.
revers
Czytacz

Postprzez radomiak » 9 kwi 2010, o 00:21

sebastianW napisał(a):pewnie nie jest zestrojona antena z radiem..
gluszek napisał(a): albo latać z nią po dachu i szukać najlepszego miejsca
:wstyd: co wy chlopakowi piszecie za pierdoly antene stoi sie z autem a nalepsze miejsce to srodek dachu
revers, jego posluchaj przynajmniej wie co pisze
poczytaj jak zamontowac cb radio bo mnie to wychodzi ze masz zaklucenia od elektroniki. ja mam abs i nic nie wywalcze jak depne tez mam trzaski spelnij te warunki co napisalem w poscie a potem pomyslimy
http://www.golf3.pl/topics8/montaz-cb-r ... 944,15.htm
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
radomiak
Gaduła

Postprzez swatu » 9 kwi 2010, o 08:50

Ważne uwagi :

1. Antenę magnesową powinno umieszczać się na środku dachu !
2. Podczas strojenia nie można przestawiać anteny ( np. stawiamy przy drzwiach stroimy jest gicior i nagle antenę stawiamy na środek) najpierw ustawiamy antenę potem stroimy.
3. Anteny montażowe powinny być montowane na dachu nie na lusterkach, pod owiewkami, lub z boku kabiny.

SWR 3,0 Za wysoki
SWR 1,5 W miarę ale to jeszcze nie to
SWR 1,1 lub 1,2 na 20 kanale to ideał
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Przemas1792 » 9 kwi 2010, o 09:40

Dzięki za pomoc dzisiaj jak tylko wrócę z roboty to będę z tym walczyć :-)
Przemas1792
Czytacz

Postprzez gajdzik » 9 kwi 2010, o 09:44

jeśli chcesz sprawdzic SWR to daj znac, posiadam miernik i robię to...bo pracuję w sklpie rtv-agd i mamy w ofercie cb i strimy je klientom...jeśli będziesz na otwraciu w niedziele, to żaden problem...daj tylko znac...
gajdzik
VIP

Postprzez Przemas1792 » 9 kwi 2010, o 10:03

zapomniałem dodać że facet stroił antenę z radiem miernikiem i że niby miało być ok.to teraz już sam nie wiem co i jak.SQ powoduje osłabienie zasięgu??bo jeśli wyreguluje gałą to nie ma wtedy trzasków z tym że nie wiem czy wtedy mnie w ogóle słychać?? i czy inni mogą mi wtedy odpowiedzieć??
Przemas1792
Czytacz

Postprzez gajdzik » 9 kwi 2010, o 10:07

ja bym chyba obstawiał przy tym co ktoś już tu powiedział, że coś elektrycznego powoduje zakłócenia....a, że ai radio, ani antenta no nie oszukujmy się markowym sprzętem nei są więc sa podatne na takie coś...
gajdzik
VIP

Postprzez gluszek » 9 kwi 2010, o 15:01

radomiak nie zawsze środek dachu jest najlepszym miejscem.... U mnie najmniejsze SWR było przy końcu dachu zaraz przy klapie bagażnika po środku... Teoretycznie środek jest najlepszy, ale w niektórych przypadkach jest inaczej, nie wiem od czego to zależy...
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
gluszek
Members

Postprzez gajdzik » 9 kwi 2010, o 15:08

trzeb apróbowac...podręcznikow to faktycznie środek jest podawany jako najlepszy...

ale dalej obstawiam, że jemu coś zakłóca, ja tez mam alana i jakąś chińśką anetnę i wycieraczki to zabijają radio, a jak jeździłem na presidencie czy tti to było elegancko...

zawsze kontrolnei moze sobei to SWR sprawdzic...
gajdzik
VIP

Następna strona

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio