przez gawior » 24 cze 2012, o 12:44
Gra to bardzo ładnie, basu nie brakuje, a raczej jest aż nadto. Wcześniej miałem jeden ten głośnik 8" i byłem zadowolony.
Jednakże miałem wolny jeden mostek, a wykonanie całości subwoofera jest tanie. Materiału na obicie miałem, bo zamówiłem na poprzedni sub i zostało sporo. Tak więc zrobiłem drugi.
Koszt to przetwornik 8" ( 124zł z wysyłką ).
Materiał na suba, to 22,60zł za wszystkie elementy z MDF 18mm
Kantówka 2m czy 2,5m 5x5cm, to jakieś 8zł ja miałem tego trochę w domu ( zostało mi z robienia mebli ).
Garść wkrętów do drewna ( 3,5x45-50mm ) - jakieś 3zł - może więcej ( nie ma co żałować wkrętów ). Lepiej wziąć więcej niż ma braknąć, bo za paliwo wyjdzie więcej.
Wiertełko 2,5-3mm do nawiercania pod wkręty, żeby nie pękał MDF i drugie na wielkość łebka śruby ( około 6mm ), żeby łebek był na równo z MDF-em
Wikol do klejenia połączeń - tutaj nie znam ceny, bo już dawno kupowałem duże wiaderko.
Po złożeniu całości, można dać jeszcze na przód pod głośnik drugą całą płytę MDF w celu wzmocnienia frontu. Ja tak nie robiłem, za to w środku jest sporawe żebrowanie.
Przyda się wkrętarka, bo bolące ręce i odciski gwarantowane od śrubokręta, ale pierwszy sub tak skręcałem, bo brat zakosił 3 wkrętarki na robotę.
W moim projekcie przyda się niewielki kawałek, czy dwa MDF-u 18mm ( jak się poprosi dostanie się jakieś ścinki w Castoramie za free ). Potrzebnie to by ustawić BR szczelinowy. U mnie wyliczony jest właśnie na grubość 18mm- wystarczy wsadzić kawałki MDF-u 18mm, żeby nie zmieniła nam się średnica BR przy montażu.
Wyrzynarka do wycięcia otworu pod przetwornik, ale i bez tego da się obejść. Robota mozolna, ale wiertarka i wiertłem otwory w koło bardzo blisko siebie i jakiś brzeszczot.
Od siebie radzę ci zrobić suba na tym, 8", bo to gra przy 100W już OK
Nawet pod radio go podpinali.
Poza tym nic innego jako sub nie podepniesz pod ten wzmacniacz, jeżeli chodzi o nie za duże koszta.
Możesz dać 2x MDS-08, czy RE 8", ale to są koszta i np. przy MDS-08 nie będzie takiego kopa.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz