Skrzynia basowa

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez bogib184 » 7 wrz 2012, o 10:33

mlodystm napisał(a):Ja dołozyłem i za 300 stówki kupiłem tubę bassową Blaupunkta 800W, samemu mi się nie chciało robić. W razie W, można pobawić się w mediamarktach w raty :)

Wooow, 800 Wat !!! Ale to musi grać :oops: A tan na poważnie chyba nie powiesz, że to coś warte, bo już ja słyszałem te srajpunkty :lol: Do 150 PLN z nówek, tylko stx 10", póki co, to wykupione wersje 2x2 Ohm, ale niedługo mają się pojawić. Słuchałem dłuższy czas tego głośnika i łoił aż miło, tłusto, z kopytem, po prostu i masowało trochę i dawało się tego słuchać, a nie brzęcząca tablica i nic poza wuuuu, wuuuu, wuuuu.
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła

Postprzez PiJey88 » 7 wrz 2012, o 10:37

no niestety te blaupunkty i magnaty to raczej lipa, słyszałem kilku krotnie w rożnych autach na różnych wzmacniaczach i mimo że właściciele są zachwyceni basem i podnieceni napisem 800W, wg mojego gustu jest bardzo kiepsko i niewiele mają wspólnego z określeniem "subwoofer", prędzej można to nazwać "tuba basowa" czyli tani łomot w aucie :dobani:
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez bogib184 » 7 wrz 2012, o 14:47

Magia cyferek działa ;-) JBL 1200 Watts ! Potęga ! A małymi cyferkami 275 Wat RMS i to raczej buczenia. Takie 800 - 1200 RMS gdyby to było zasilone jak należy, może tak uderzyć, że oranżada z komunii się odbije :lol:
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła

Postprzez Perecowski » 8 wrz 2012, o 13:24

Witam podłącze się do tematu:
Chce wbudować w lewy boczek subwoofer do kombi. Jaki głośnik polecacie(głośnik może być nowy) i jaki wzmak do tego(lepiej używke). Czy wzmacniacz może być schowany? Czy musi być na zewnątrz żeby lepiej go chłodziło? Z czego zabudowa, może być zwykła sklejka wygłuszona? Głośnik chce 25 cm pieniążki jakie chce wydać to z 350 zł na głośnik a na wzmak z 250 zł. Pozdrawiam
Perecowski
Czytacz

Postprzez slavwek.ie » 8 wrz 2012, o 19:41

Perecowski, proporcje budżetu odwróć stronami, czyli 3,5stówy na wzmacniacz a 250 na głośnik.
Do takiej zabudowy polecam raczej głośnik 8" (20cm) który może grać w małej objętości.
W zależności od gatunku muzyki, będzie można zbudować skrzynkę zamkniętą lub bass-reflex.
Sklejka średnio będzie się nadawała, może się rozwarstwiać przy próbie łączenia wkrętami. Lepszy będzie do tego MDF.

Wzmacniacz powinien mieć zapewnioną wentylację, jeśli chcesz go schować, to pasowało by mu dać wymuszone chłodzenie (mały wentylator z komputera)
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez Perecowski » 10 wrz 2012, o 01:23

slavwek.ie dzieki za odp :-) Muzyki nie słucham jakiejś wybranej tylko wszystko po trochu. Chciałbym żeby moja zabudowa służyła do uzupełnienia dzwieku w aucie. Poczytałem o tej zabudowie z bass-reflex'em i zamknietej, wydaje mi sie że lepsza bedzie ta pierwsza. Z czego bd zrobiona obudowa to już wiem, ale jaki głośnik i wzmak niet :-D chciałbym też wymienić głośniki na przód(Hertz DSJ 165), może jest jakiś fajny piecyk w rozsądnej cenie żeby i przód i tył obsługiwał? Radio jakie mam to Alpine IDA-X311 RR

Pzdr ;-)
Perecowski
Czytacz

Postprzez bogib184 » 10 wrz 2012, o 20:53

Co do obudowy bass reflex, to wiesz mam nadzieję o tym, że wiąże się to ze sporo większą pojemnością ? Taka obudowa wymaga odpowiedniego strojenia - to nie jest zrobić pudło, włożyć kawałek rurki i gra - nie tak łatwo. Nie wiem po co chcesz robić zabudowę ? Bo jeżeli ze względu na miejsce, to zamknięta - dla 8 " suba typu RE Audio RE8S4, JBL GTO804, Audio System HX08SQ, Helix W8/P8 wystarczy 8-10 litrów netto, czyli zabudowa w granicach 10-12 litrów wyjściowo. Jeżeli BR to już dla RE 14 - 15 litrów netto (wyjściowo około 21-22 litry !!), JBL 17 litrów netto !! Widzisz zatem, że to nie takie proste wygospodarować taki litraż, bo to wtedy mija się z celem takiej zabudowy, wtedy klepnąć zwykłą skrzynie BR i gra :) Z budżetowych głośników polecam RE Audio RE8S4, bo moim zdaniem wart każdej złotówki, cena przystępna i brzmi aktualnie w moim Variancie wzorowo :) Wzmacniacz do niego - widziałem na alledrogo Kenwooda PS-201T (miałem i polecam, wydajny prądowo, dobra kontrola, moc odpowiednia, subsonic na pokładzie).
bogib184
Gaduła

Postprzez slavwek.ie » 10 wrz 2012, o 21:19

Ja również polecam RE 8S4, niewygórowane pieniądze, głośnik uniwersalny, jak na swoje rozmiary brzmi dość dosadnie, u mnie gra w zamkniętej 8L skrzynce i sprawdza się tam wzorowo.
JBL GTO804 to też ciekawa propozycja, mocny głośnik z naprawdę sporym potencjałem, z tym że jest on dość wymagający od wzmacniacza pod względem mocy a co za tym idzie będzie drogo..
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez bogib184 » 10 wrz 2012, o 22:32

Mi również w zamkniętej 10 l netto wystarcza w zupełności, co nie oznacza, że w BR gra gorzej ;) Mam do niego nówkę paczkę BR i jak mnie naleci, to przekładam go i w BR jest - dla mnie identycznie szybki,sporo głośniejszy, bardziej donośny i basu i mięska dużo przybywa jednak. Odsłuchałem płytkę na szybko w zamkniętej i później od nowa w BR i można się na BR skusić, ale trochę miejsca mi potrzeba, więc siedzi ten mały Closed. Mocowo nie jest aż tak wymagający - 200 wat dla niego, to wystarczająca ilość prądu ;) Oczywiście z dobrego piecyka, a nie jakiejś durnej spawarki plującej kiepskiej jakości prądem,
bogib184
Gaduła

Jaki głośnik basowy na tył

Postprzez slawek5t » 15 wrz 2012, o 00:33

Witam.
Ostatnio kupiłem sobie coś takiego : (na przednie drzwi)

http://allegro.pl/helix-b-6x-wymarzona- ... 66299.html

Wiem że to nie jest jakas wysoka półka no ale nie jestem aż takim fanem Car audio.
Z drugiej strony takie lipne raczej też nie są bo widziałem głosniki za 20-40 żł lecz zrezygnowałem odrazu hehe.
Radyjko kupie sobie takie : (teraz mam DK...)

http://allegro.pl/jvc-kd-r501-4-x-50-w- ... 02400.html

Sopranik fajnie czyściutko gra.... Lecz brakuje mi jednego.... troche basu....
Moje pytanie brzmi :

1. czy samo radio dobrze pociągnie jakis "MNIEJSZY" basowy głosnik ?
2. jesli tak to jak zrobić mini audio? Dołożyc sam basowy na tył czy może 2 soprany plus basowy na tył? Bo na przodzie mam już te Helixy które wyżej pokazałem.

Kolega ma tube dość sporą pod samo radio i powiem że nawet jest jakis bas i jest wiele lepiej niż u mnie na tych helixach.

Jesli da rade to o jakich parametrach nisko tonowca mam szukać?
Nie jestem wymagający..... Ale te same soprany troche mnie wkurzają bo jest mało basu....

Mam nadzieje że ktoś mi pomoże.
Pozdrawiam
Mój golfik
slawek5t
Members

Postprzez bogib184 » 15 wrz 2012, o 03:58

Pozwól, że ja się o coś spytam, masz soprany w podszybiu ? Jeżeli tak, to dlaczego kupiłeś głośnik współosiowy, który gra sopranem w nogawki ? Jeżeli nie, to trzeba było brać jakiś zestaw odseparowany (tani, ale który umożliwia poprawną aplikację - tony średnie na dole, sopran na wysokości uszu, a tak, to kupiłeś badziew. Co z tego, że ma nazwę Helix, cena mówi sama za siebie, tej samej średnicy zestaw odseparowany Helixa (najtańszy), kosztuje ok. 250 zł, więc ten, oprócz wspólnej nazwy nie ma nic ciekawego do zaoferowania. Nie wstawia się takich głośników współosiowych w drzwi. Chcesz namiastkę basu ? Drzwi zrobiłeś ? Co do subwoofera pod radio, to tylko aktywny subwoofer z wbudowanym wzmacniaczem, przecież radio ma tak znikomą moc (całe 15-17 wat na kanał), że nawet tych głośników nie jest w stanie zasilić, a co dopiero subwoofer. Są jakieś radia Pioneera, które są w stanie oddać na tylnych kanałach około 70 wat, wtedy jakiś mały subwoofer są w stanie delikatnie zasilić. Po co Ci z tyłu tweetery by były ? Ogólnie radzę sporo poczytać, jeżeli zamierzasz trochę zainteresować się Car Audio, bo póki co, to masz spore braki.
bogib184
Gaduła

Postprzez slawek5t » 15 wrz 2012, o 14:14

bogib184 napisał(a):masz soprany w podszybiu ?

Narazie brak....

Okej to napisz co mam zrobić żeby było lepiej niż teraz. Ale w jakiejś przystepnej cenie :)
Co mam zrobić z tymi helixami ? :P
Aha i bez wzmacniacza nie bede miał ŻADNEGO basu ?

Ten kolega ma LG za 300 zł z napisem 4x50 watt i gdy z nim jechałem to naprawde ładnie grała ta tuba. DLA MNIE WYSTARCZAŁO.

edit

bogib184 napisał(a):jeżeli zamierzasz trochę zainteresować się Car Audio, bo póki co, to masz spore braki.

Nie kazdy jest mocny we wszystkim :D

A z tymi helixami to co teraz zrobić jesli nie mogą byc w drzwiach? Grają lepiej niż poprzednie i głosniej ale chciałbym własnie troszke wiecej basu....
Mój golfik
slawek5t
Members

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio