Wiesz czego słuchasz - szybkie rytmy raczej, chcesz jakościowego walnięcia, więc JBL się nie nadaje - nie spełnia żadnego kryterium. Seria GTI tak, ale to już są większe pieniądze, starczyło by CI na głośnik w używce i pakę pod niego co najwyżej. Na BR się nie nastawiaj, bo szybki głośnik w BR, to trzeba długo szukać (znam pewne typy do BR, gdzie są piekielnie szybkie, np. Intertechnik MDS10, Helix P10, ale w przypadku IT zejście słabe, ale jest muzykalny i gra zróżnicowany bas, Helix jest mocniejszym subem, Infinity Kappa Perfect 10 lub 12 - dla mnie bomba sub). Myślę, że mocna 10 w zamkniętej by dała pożądany efekt, ew. 2 x 8" w BR
Budżet 1000 zł na sub + wzmacniacz nie jest aż taki duży, mi przychodzi jeszcze do głowy coś z RE Audio, np. SR10 w BR powinna dać sobie radę, 12" suby w tym przypadku ładował bym tylko w zamknięte paczki, bo jak je dobrze zasilisz, to i tak przykopią po plecach mocno. Co do wzmacniacza, wszystko zależy co by Ci się spodobało. Może poczytaj o tych subach najpierw, jak byś miał możliwość posłuchania któregoś, później będziemy myśleli o wzmacniaczu