Skrzynia basowa

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez kamil199402 » 21 gru 2012, o 09:43

Eee no jak, w tym linku pisze z w dedykowanej skrzyni zamknietej?? na samej gorze w opisie, ale w sumie na dole pisze ze z BR. byc moze opisy kopiowali jak tego tyle maja wystawionego i dlatego taki moze blad, zadzwonie to dopytam, jesli byla by zamknieta to brac moge smialo?? jesli tak to jaki do tego wzmak?? CRUNCH jakiS??
kamil199402
Berbeć

Postprzez PiJey88 » 21 gru 2012, o 10:11

kamil199402, ja bym brał, choć ja bym poszukał ładniejszej skrzynki z pochylonymi ściankami, lepiej pasuje do kanapy i zajmuje mniej miejsca

a wzmaka musisz poszukać jakiegoś o mocy ok 300 W RMS w 4 omach

UWAGA na jedną sprawe!

kup głośnik w opcji 2x 2Ohm, ten z aukcji jest 2x 4Ohm !!
chodzi tu o możliwość podpięcia pod wzmacniacz
taki jak na aukcji podepniesz jedynie w 2 Ohmy, więc wystarczy słabszy wzmacniacz ale tracisz na jakości, dobrze by było kupić 2x 2Ohm i spiąć go w 4 Ohmy, wtedy jakość lepsza i potrzebny ciut lepszy wzmacniacz

Tu są schematy jak podpina się pojedynczy głośnik pod wzmacniacz:

2x 4 Ohm:
1.png
1.png (17.66 KiB) Przeglądane 469 razy

2x 2 Ohm:
2.png
2.png (17.36 KiB) Przeglądane 469 razy
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez kamil199402 » 21 gru 2012, o 11:13

Ja bym poztal przy opcji taka jaka jest, bo troche znowu zajelo by szukanie skrzyni odpowiedniej itp itd. Wiec tak zadzwonie za jakis czas, zapytam czy maja w zamknietej, i czy maja ten glosnik w 2x2Ohm jesli tak to biore. Wtedy poszukamy dobrego wzmaka, jesli nie..to albo szukamy dalej czegos(jestem otwarty na wasze propozycje) a jak nie no to glosnik plus obudowa w ten sposob sie poszuka..;)

[ Dodano: 2012-12-21, 10:21 ]
Dzwonilem i mowie jak wyglada.. alurat nie maja teraz wystawionego ale maja na stanie o model nowszy czyli jak tam bylo P2D412 to maja P2D4-12 cena chyba to samo lub troche drozsza i on wlasnie jest 2x2 Ohm i w skrzyni zamknietej jak ten co podalem link wyzej co byl 2x4OHM. to co panowie brac go? To jest taki glosnik tylko jak mowilem w tamtej budzie co wczesniej podawalem. Godny polecenia ? Cos pokaze? I jaki wzmak wtedy hmmm.. jakas konkretna forma ktora ladnie z nim zagra?
kamil199402
Berbeć

Postprzez PiJey88 » 21 gru 2012, o 11:29

tu jest wersja 2 x 2Ohm
PiJey88
Administrator

Postprzez kamil199402 » 21 gru 2012, o 12:58

Widzialem wlasnie ta akukcje, zastanawiam sie czy brac to wlasnie (chco taka mala skrzybka) myslisz ze wykaze sie w niej ten glosnik? Badz ten sam glosnik tylko ze w tamtej budzie...hmm. Bo wizualnie takie male to sie wydaje hee.. no ale jesli to zagra jak powinno to jestem skolonny to kupic. Tylko zalezy mi naprawde zeby to ladnie zagralo jak za ta cene... zebym sie nie rozczarowal ze chinol za 250zl gra tak samo hee.. no i wzmaka jakiegos musimy poszukac.. i jakis komplecik bedzie to dokonam zakupu;)
kamil199402
Berbeć

Postprzez bogib184 » 21 gru 2012, o 18:41

Ja widzę jeden problem u Ciebie (zresztą nie jesteś jedyny ;-) )... Musisz sobie odpowiedzieć - czy zamierzasz na spotach z kolegami otwierać bagażnik i jak kolega zrobi większe łubu dubu Boschmanem, czy JBLem to będzie Ci głupio, czy to ma dobrze odzwierciedlać bas w muzyce :-| ? Już niejeden pomylił jakość, z łomotem :oops: Chce jakości od suba, założą mu IT MDS08, czy 10, wsiada do auta i jest eee tam, toż to nie gra :wstyd: Chodzi o to, żebyś nie poczuł się rozczarowany, jak ktoś podjedzie z Yakuzą, GZ SPL, czy jakąś pompą od Boschmana i wydmucha Twój sub :lol: Bo miałem ostatnio w aucie suba 500 wat rms, 12" i nawet w BR siedział (Cerwin Vega V-Max 12 i ciśnienia z tego nie było :wstyd: Były inne atuty (szybkość, kopniak w punkt), ale nie ciśnienie. Jeżeli ma grać szybko i dość mocno, to mocny sub 12" w zamkniętej powinien dać radę w takiej muzyce, ale jak może oczekujesz zaciągania basem typu buuuuuuu, buuuuuuu, to może być problem :zdegustowany: Osobiście jestem zwolennikiem RE Audio i myślę, że 10" RE SRX w BR szybkościowo by było dobrze, a o basie w wykonaniu RE nie ma co z mną dyskutować, bo dla mnie to jest to, co tygryski lubią najbardziej :lol: i jestem nie do przekonania w tej kwestii - po prostu lubię to :lol: RE dla mnie nie ma kiepskich subwooferów, nawet z najniższej serii dla mnie są super i skrzynia BR nawet na 2 x RE10S4 by robiła dobrej jakości zamieszanie w aucie. Do tego mono około 500 - 600 RMSu w 2 Ohm (zresztą suby są w różnych wersjach i można kupić różne wersje cewek). Osobiście używam suba na 2 x RES4 i spradzają się w każdej muzyce - szybkie, a i w HH potrafią zamruczeć ;-) a 10" to już sporo ciśnienia zrobią. Tylko dla mnie RE, to = BR :-D Nie są wcale wolniejsze, niż w klozecie, a zyskują zejście i skuteczność :]
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła

Postprzez kamil199402 » 21 gru 2012, o 20:43

Twoja wypowiedz jest pomocna choc musialem ja przeczytac pare razy bo nie znam ani firm ani tam tych roznych oznaczen.. powiem ci tak.. czego oczekuje... napewno nie tego jak dotychczas z tub ktorych sluchalem czyli DIBEISI, blow ITD. majtki latały ale to bylo buczenie. no chinol to chinol tanio a stuka hee. Poprostu wsiadajac do samochodu , sluchajac muzyki chce jej sluchac z przyjemnoscia, nie chce sie meczyc nie wiem czy za te pieniadze da rade pogodzic jakosc,szybkosc oraz jak najnizsze zejscie chyba ze w jakims stopniu..nie chce pustego bum bum, chce zeby to ladnie gralo, podbijalo w jakims stopniu ten bas, ale gdy bede chcial ostro posluchac muzyki to i poruszylo majtki. Powiem tak... wlasnie z tego zwgleu ze jestem zielon licze na was.. nic nie wypowiem sie w tym temacie dlatego tyle pytan leci do was.. ukleicie mi cos co zagra poprostu ladnie, moze nie tlumaczcie mi za duzo.. poprostu czysto (nie byle buczenie) im glosniej to zeby sie zaraz ten glosnik nie dlawil i zeby nie powstalo wlasnie te bum bum bum.. zainteresowal mnie ten P2D4-12.. ale jak macie jakies propozycje jeszcze to ewentualnie linki.. jesli zrobilem bledy w pisaniu (szybko pisze) to sorry..;)
kamil199402
Berbeć

Postprzez bogib184 » 21 gru 2012, o 21:56

Mam jeszcze pomysł na mocny sub ;-) sam zresztą już prawie kiedyś taki kupiłem :lol: Helix HXS 1006 MKII, jest nówka na allegro (wstawiona w złej kategorii, bo to nie 20 cm, a 25 cm). Bardzo mocne yebnięcie (może już oderwać nieczystości z płuc :lol: ). Skrzynia do niego tylko by Ci się przydała (powiedzmy 30 litrów zamknięta, tylko solidna :-D ), ale to można w sensownych pieniądzach zamówić i masz pakę do niego. Napęd pod niego przyda się mocny, bo Helixy lubią waty. Problem, że wzmacniacz musi być stabilny w 2 Ohm, to raz, a dwa - za to, co by Ci z tego tysiąca zostało, to nie wystarczy na taki wzmacniacz. Jak się zdecydujesz np. na Rockforda, to ze wzmacniaczy mogę polecić Impulse SD-500. Sprawdził się u mnie kiedyś w bardzo dobrym stopniu. Jest to używka, z nowych nie proponuję, bo jak nie kupuję nowych wzmacniaczy :-P
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła

Postprzez PiJey88 » 21 gru 2012, o 22:34

LeszekGT ma takiego rockforda, ma świetnie zestrojone i gra na prawdę super, więc czystym sercem polecam, mam u siebie P3, słyszałem tez kiedyś P1, więc mam mniej więcej pogląd jak grają te głośniki i myslę że to dobry wybór, wcześniej miałem RE Audio SR tylko wielgachny bo 15" (38cm), w zamkniętej skrzynce fajnie grał, ciśnienie też niezłe robił, ale do szybszego basu miał już za mało mocy, ale RE jak najbardziej też polecam jako markę, więc jak ktoś ci doradzi jakiegoś RE to również się pod tym podpisuje :)

np coś takiego
tylko znów polecił bym inną skrzynkę pod to, zamkniętą oczywiście
PiJey88
Administrator

Postprzez kamil199402 » 22 gru 2012, o 09:16

Dzieki oczywiscie za przydatne rady..wiec teraz tak.. biorac te informacje... albo..

Helix HXS 1006 MKII...bude do tego jakas zamknieta 30l(obejtnie jakas czy jakies sa firmy konkretnie?) plus wzmak...(np.Impulse SD-500)
badz..

tego rockforda P2D4-12 tylko ze do zamknietej skrzyni a dokladniej do tej
no i jakis wzmak.. musze przemylsec to.. bo jeszcze nie wiem jaki bedzie wybor.. chyba ze wypowiecie cos cie jeszcze na ten temat..;)
kamil199402
Berbeć

Postprzez bogib184 » 22 gru 2012, o 14:24

Impulse SD-500 to propozycja do Rockforda, do Helixa się nie nadaje. Buda 30 litrów zamknięta, to buda 30 litrów - wykonanie czy przez kogoś, czy przez firmę - obojętne, ważne, żeby solidna, miała odpowiedni litraż, odpowiedni otwór montażowy - nie ma znaczenia skąd ją weźmiesz. Jeżeli nie chcesz się babrać w Car Audio, to po najmniejszej linii oporu - jak Kolega zaproponował RF, do tego wzmacniacz może być ten co ja podałem i po kłopocie.
bogib184
Gaduła

Postprzez kamil199402 » 22 gru 2012, o 17:57

Pomysle nad HELIXEM.. zobacze jak w kosztach.. dajmy ogarne ten glosnik... obudowa.. zamknieta..30l.. cos takiego zda egzamin? http://www.audiosklep.pl/obudowa-ltc-lp ... -1700.html no i jaki wzmacniacz proponujesz? zeby to juz jakos gralo sensownie bo szkoda tyle kasy w nic..;)
kamil199402
Berbeć

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio