SQ i RFgain

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez Pascal » 25 lis 2009, o 13:26

Uwierz mi gluszek RF Gainem uciszysz szumy.Zrób tak jak mówiłem ;-) Miałem juz 3 radia i za każdym razem robiłem tak samo,sam kalibruje radia także :ok:

Ps.RF Gain skręcony max w prawo i krecisz nim powoli w lewo aż znikną szumy :cwaniak:
Pascal
Members

Postprzez radomiak » 25 lis 2009, o 13:43

swatu napisał(a):Do optymalnych ustawień musisz dojść metodą prób i błędów i zawsze będą inne...
zależnie od miejsca, ilości stacji w eterze, anteny czy propagacji.

nie ma zlotego srodka na wasze zagadnienie kazde radio jest inne antena inna i tak jak napisal swatu. nawet polozenie slonca i pora roku ma wplyw na zaklucenia nie wspomne juz o stasjach nadawczych wiatrakach liniach wysokiego napiecia lub chodzby o nowych skuterach potrafia siac na ok 1 km. i nie mylcie pojec radia sie nie kalibruje tylko Reflektometr. tak wiec sami musicie ustawic radio tak aby wam pasowalo. dzis ustawisz galki i nie bedziesz ich ruszal a jutro na takich samych ustawieniach masz szumy :-o . pogoda sie zmieni i juz nie dziala schemat z ustawieniami. a cb zawsze bedzie szumiec to nie komurka i bedzie jeszcze gozej jesli wiecej ludzi kupi ten chlam z marketow oczywiscie to tez jest cb radio i antena ale jakie ;-) przez takie radia tez jest duzo zaklucen a i ilosc cbtow i cbstek wzrasta co za tym idzie wiecej staci wiecej szumow. 73 dla was :-)
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
radomiak
Gaduła

Postprzez gluszek » 25 lis 2009, o 14:12

Czyli SQ na max w lewo, i kręcić tylko RFgainem? Czy SQ delikatnie też można wyciszyć szum?
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
gluszek
Members

Postprzez swatu » 25 lis 2009, o 14:16

gluszek kilka postów wyzej masz napisane
ale tak jak mówie musisz to ustawic wedlug własnych upodoban ,tak jak tobie bedzie najwygodniej :
SQ ustawiamy na minimum (max w lewo)
RF ustawiamy tak, aby był słyszalny lekki, ale nie uciążliwy szum
przełączmy na kałał #19 i blokujemy szumy SQ
jeżeli jest nadal niezadawalająco jeszcze zmniejszamy czułość radia potencjometrem RFG nie dotykając SQ
Potencjometr LO/DX musi być na DX
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Pascal » 25 lis 2009, o 14:27

gluszek napisał(a):Czyli SQ na max w lewo, i kręcić tylko RFgainem? Czy SQ delikatnie też można wyciszyć szum?

Tak.Idź do G3 i spróbuj zobaczysz będzie ok ;-)
Pascal
Members

Postprzez swatu » 25 lis 2009, o 14:31

gluszek pokrec gałkami ,złapa za gruche i zapytaj sie jak mnie słychac i odpowiadajc ci bedziesz wiedział jak ustawic pokretła.
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez radomiak » 25 lis 2009, o 15:24

swatu napisał(a):Potencjometr LO/DX musi być na DX

to tez jest dosyc wazne jesli masz w radiu lo i dx to tym tez skasujesz troche szumow lo to lokal a dx to zasieg na maxa ja w duzym niescie jezdzae na lokalu spokojnie te 10 km mi lapie i wycina dalekie stacie poza miastem to na dx mniej staci i mozna czasem daleka lacznosc zrobic polecalbym jesli duze miasto lokal a poza dx nie musi byc caly czas na dx
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
radomiak
Gaduła

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio