Strojenie CB czy naciąganie na dodatkowy koszt ?

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez Mały|Css.pl » 18 gru 2008, o 19:27

Witam kolegów chciałem sie poradzic....otoz mam zamiar kupic takie o to radio z antena : http://www.allegro.pl/item507958010_rad ... mocja.html spotkałem sie z róznymi opiniami co do strojenia nowego radia CB więc postanowiłem zadzwonic do sklepu i zapytac co daje owe strojenie pan sprzedawca powiedział mi ze radio będzie działac troszke gorzej jezeli nie będzie strrojenia i tu nasowa sie pytanie czy to strojenie naprawde cos daje czy poprostu naciągaja ludzi ze niby cos tam stroją a w rzeczywistosci nic takiego nie robią prosze o jakies wypowiedzi z waszej strony drodzy koledzy ;)
Mały|Css.pl
Berbeć

Postprzez Rider » 18 gru 2008, o 19:47

Jezeli kupisz antene magnetyczna to daj sobie spokuj ze strojeniem, bo to i tak duzo nie zmieni ;)
Co innego jezeli kupisz antene stala z mozliwoscia strojenia, to warto to zrobic bo mozesz niemiec wogole odbioru ;)
Atak dla scislosci to z tego co wiem to samego radia nie stroisz ewentualnie sama antene ;)

Jezeli sie myle to niech mie ktos poprawi
Volkswagen Klub Polska #853
E-pluribus unum
Rider
Badacz tematu

Postprzez kajtek » 18 gru 2008, o 20:19

Strojenie anteny CB nie jest żadnym naciąganiem robi sie to po to aby móc jak najbardziej efektywnie korzystać z zestawu...
Stroimy wszystkie anteny (magnesówki też mają mozliwość regulacji)!
Strojenie odbywa sie za pomocą miernika SWR!
Nie zestrojona antena grozi spaleniem końcówki mocy w radiu!
Nie przesuwamy zestrojonej anteny na inne miejsce gdyż również ma to wpływ na odbiór, prawidłowo zestrojona antena powinna być w jednym miejscu!
Najbardziej optymalnym miejscem które moze dać najbardziej optymalne osiągi dla naszego zestawu jest środek dachu...
kajtek
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez mani51 » 18 gru 2008, o 20:54

popieram moda, stroimy nie radio tylko antenę pod konkretny odbiornik i to zarówno magnesówkę jak i stałą. Reguluje się to przez zmianę długości bata (najczęściej) Mi facet, od którego kupiłem, kazał mi przyjechać jak założę i dostroił za free - musiał odciąć jakieś 5cm bata, bo już nie było go gdzie wsunąć tylko, że robił to po 1cm i za każdym razem sprawdzał miernikiem efekty. W czasie gdy zakładałem cb to sporo o strojeniu czytałem i patrzyłem mu na ręce - wskazówka na mierniku zbliżała się do optymalnych wartości więc jestem pewien, że nie ściemniał...ale znam też takich co założyli i jeżdżą bez regulacji a później się dziwią że np nikt im nie odpowiada a przecież słyszą innych, albo jak zaczną nadawać to trzeba radyjko wyłączyć bo tak piszczy, że hej
mani51
Members

Postprzez marcinkoz2910 » 18 gru 2008, o 23:09

mani51 napisał(a):musiał odciąć jakieś 5cm bata
że co?? :szok: :-o tego się nie tnie :!: jak już na antenie się nie da to się manipuluje kablem :!: NIGDY SIĘ NIE OBCINA BICZA ANTENY :!:

A ten miernik to jest SWR Meter jego opis obsługi jest w internecie (google.pl),
Ostatnio edytowano 18 gru 2008, o 23:12 przez marcinkoz2910, łącznie edytowano 1 raz
marcinkoz2910
Members

Postprzez Mały|Css.pl » 18 gru 2008, o 23:12

Rozumiem juz wszystko dzięki za rozjaśnienie tematu ;) jutro jade po radio i powiem mu zeby jednak je dostroił
Mały|Css.pl
Berbeć

Postprzez Cysiu_NS » 19 gru 2008, o 00:52

kabla sie nie rusza! bat mozna ucinac
Życie jest piękne! Jeśli prawidłowo dobierze się środki antydepresyjne
Cysiu_NS
Gaduła

Postprzez Nowal » 19 gru 2008, o 00:53

marcinkoz2910 napisał(a):
mani51 napisał(a):musiał odciąć jakieś 5cm bata
że co?? :szok: :-o tego się nie tnie :!: jak już na antenie się nie da to się manipuluje kablem :!: NIGDY SIĘ NIE OBCINA BICZA ANTENY :!:

A ten miernik to jest SWR Meter jego opis obsługi jest w internecie (google.pl),

Bzdura, kabel nie ma nic do strojenia. Albo się wydłuza bata albo skraca jezeli brak nam regulacji to mozna go sciac ale az 5cm? cos duzo.

Stroi sie kazdą antene, radia sie nie stroi, antena w kazdym miejscu ma inny swr wiec przy strojeniu ustaw ją tam gdiz bedzie stała i najlepiej naklej sobie kółko.

P.S Kabel moze zmienic wartości ale dopiero gdy jest przedłuzany
Nowal
Gaduła

Postprzez mani51 » 19 gru 2008, o 07:11

marcinkoz2910 napisał(a):że co?? tego się nie tnie jak już na antenie się nie da to się manipuluje kablem NIGDY SIĘ NIE OBCINA BICZA ANTENY

strojenie przez długość kabla miało sens w przypadku kabli 75omów a teraz do cb są 50omów czy jakoś tak...z resztą wystarczy poszukać informacji na necie i poczytać

Nowal napisał(a):ale az 5cm? cos duzo.

nie wiem czy aż 5, wiem że odcinał kilka razy po kawałku ale dokładnie nie mierzyłem ile tego było a na oko to tak około 5 ale może mniej

Nowal napisał(a):antena w kazdym miejscu ma inny swr

a ja mam antenkę na stałe :-D
mani51
Members

Postprzez marcinkoz2910 » 19 gru 2008, o 09:07

Nowal, no tak masz racje w tym co piszesz i o to samo mi chodziło standardowo kabel ma taką samą długość jak fala dzięki czemu nie ma odbic fali radiowej i reguluje się samym biczem ale nigdy się nie odcina, ale jeśli tak twierdzicie to Wasza strata i tylko pogratulować, ja tylko napisałem co mnie uczono i fatycznie tak jest...

[ Dodano: 2008-12-19, 08:09 ]
Nowal napisał(a):ustaw ją tam gdiz bedzie stała i najlepiej naklej sobie kółko.
tak masz racje ale ja jeszcze dodam że antena musi być w najwyższym punkcie na aucie i jak widzę takie osoby na drodze co mają antenę na klapie bagażnika (a bagażnik taki jak np. ma Vento) to jest mi ich żal bo może fajnie wygląda ale takie rozwiązanie jest od strony technicznej bez sensu... :dobani:
marcinkoz2910
Members

Postprzez mani51 » 19 gru 2008, o 09:40

marcinkoz2910 napisał(a):ale nigdy się nie odcina, ale jeśli tak twierdzicie to Wasza strata

nie starta tylko zysk bo mamy dobrze dostrojoną antenę

z resztą spierał się nie będę tylko polecam to
http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t= ... c=174&f=57

w tym temacie na drugiej stronie arek137 podaje opis strojenia anteny i jak byk napisane, że jak trzeba to się tnie i nie ma że boli...antena ma mieć odpowiednią długość a nie im dłuższa tym lepsza...tzn lepiej jak jest dłuższa ale nadal ma to być odpowiednia długość
mani51
Members

Postprzez kajtek » 19 gru 2008, o 09:47

mani51 napisał(a):a ja mam antenkę na stałe
ja też i polecam takie rozwiazanie a jak już decydujemy sie na antene przykrecana to nie żałować bata, bo długość anteny swoje robi ;-)
marcinkoz2910 napisał(a):tak masz racje ale ja jeszcze dodam że antena musi być w najwyższym punkcie na aucie i jak widzę takie osoby na drodze co mają antenę na klapie bagażnika (a bagażnik taki jak np. ma Vento) to jest mi ich żal bo może fajnie wygląda ale takie rozwiązanie jest od strony technicznej bez sensu...

wszystko ma sens :] instalucjąc antene gdzies w okolicach klapy bądz innym miejscu poniżej dachu auta po zestrojeniu będziemy normalnie korzystać z zestawu bez odczuwania żadnych skutków takiego montażu z tym ze należy mieć świadomość tego że to nie jest optymalne miejsce na antene w naszym aucie... Nie kazdy musi miec antene na dachu lub w najwyższym punkcie mimo że własnie takie miejsce daje najlepsze osiągi ;-)
Co do cięcia anteny również potwierdze, jeśli trzeba to tnie sie bata (oczywiście małe kawałeczki nie po 2cm)
kajtek
Members

Następna strona

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio