Szukam rady w doborze Car Audio :))

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez yaro07 » 12 lis 2008, o 16:39

Witam :!:

Chce zamontować w swoim autku dobry sprzęt do grania muzyki, nie bardzo drogi, ale też nie najtańszy (czytaj nie byle jaki ;p). Szukam więc porad, sugestii jakiś podpowiedzi....

1. Zacznijmy od radia...

Najbardziej chyba pasowałby mi: Pioneer DEH-2000MP

Inną opcją jest: JVC KD-G343/341

I z innej bajki SONY CDX-GT424 (czarne) <-- ten model jest troszkę droższy i wg mnie rożni się tylko od tamtych tym ze ma wejście USB i pilot.

2. Głośniki: Kierowałem sie tym, że Radia posiadają moc wyjściową 4 x 50W, więc poszukiwałem takich głośników z mocą znamionową 50W. Chyba, że się mylę z tą mocą znamionową. Głośniki chcę w podszybie i w przednie drzwi. Później (za kilkanaście tygodni) będę szukał subwoofer z wzmacniaczem np taki: Subwoofer BLG BBA 0125S + wzmacniacz

2.1. Drzwi:
I takie pytanko na początek: czym się różnią głośniki trójdrożne od dwudrożnych?

Dwudrożne:
-JBL GT5-652 - MOC 45/135W
-BLAUPUNKT GTC 662 MK II - MOC 50/210
-PIONEER TS-G1702i - MOC 35/170W<-- i tu przykład z niższą mocą znamionową

Trójdrożne:
-BLAUPUNKT GTX 663 MKI - MOC 50/210W
-BOSCHMANN model: R - 2630CX - MOC chyba 150/400W

2.2. Podszybie:
I tu nie wiem dokładnie czy 100 mm czy 87 mm... ?

10cm:
-POWER model TS - 1265 - MOC 60/300W
-BLAUPUNKT GTX 402 MK II - MOC 30/130W
-Voice Kraft - MOC 75/150W
8,7 cm:
-REGENT o symbolu RC100G - MOC 50/100W

Jeśli możecie poradźcie, pomóżcie... :)
yaro07
Czytacz

Postprzez wozo » 12 lis 2008, o 17:26

yaro07,
1. zrezygnuj z podszybia
2. jaki masz budzet na glosniki ?
3. moc radia 4x50 to moc max a nie RMS
4. raz pokazujesz coaxy a raz zestawy, proponowalbym sie skupic na jakims konkretniejszym zestawie i zamiast pakowania czegokolwiek w podszybie skupic sie na dobrym montazu
wozo
Berbeć

Postprzez yaro07 » 12 lis 2008, o 18:44

Pokazałem tylko to w czym bym wybierał gdybym sam podejmował decyzje ;p

no tak myślę ze właśnie z podszybia mógłbym zrezygnować w ogóle... W tej chwili miałbym ze 150 zł na głośniki, bo najpierw trzeba jednak radio... ;-) ;-)
yaro07
Czytacz

Postprzez lysutki » 13 lis 2008, o 11:20

radio :ok:
glosniki jak za 150 zł to troszke malo... ale jak ma funduszu to co zrobic :D
na pewno szukalbym glosnikow niewspolosiowych, tzn 2-drozne ale z oddzielnym gwizdkiem, wiec jak budzet ma byc sztywny to jakies pioneierki moze... pelno tego na allegro 16,5 cm + tweeter, Moc maja kolo 40 W RMS wiec pod samo radio jak najbardziej OK (pozniej dam linka jak nie znajdziesz bo nie mam teraz czasu :D)

[ Dodano: 2008-11-13, 10:31 ]
dobra, mam np. takie pioneer'y:

tak jak mowilem, 35 W RMS to pod radio akurat, nie za duzo (radio ma niewiele ponad 20W RMS)
moze beda inne propozycje ale ja moge smialo powiedziec ze za ta kase te glosniczki graja przyjemnie
lysutki
Badacz tematu

Postprzez PiJey88 » 13 lis 2008, o 14:25

yaro07 napisał(a):Chce zamontować w swoim autku dobry sprzęt do grania muzyki, nie bardzo drogi, ale też nie najtańszy

sprzęt jaki zaproponowałeś zalicza się do tych najtańszych, więc nie zbyt dobry wybór :dobani:

na średniej klasy sprzęt musisz dać około 400 zł na radio, 200-300 zł głośniki, wzmacniacz około 300 i 300 za subwoofer, razem około 1200-1300 zł

Taki sprzęt można nazwać dobrym. :ok:

Aha, dobra rada to kupować sprzęt markowy :!: A nie firmy jakich nie znamy :szok:

Więc musisz się zastanowić czego oczekujesz, sprzęt "budżetowy" czy dobry. Nie mówie już o zestawach po kilka tysięcy, na takie trzeba już maniaków :hyhy:

Jak chcesz coś za taką sumkę jak zaproponowałem to mogę ci wynaleźć niezły zestawik ;-)
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez yaro07 » 13 lis 2008, o 21:41

PiJey88 napisał(a):
na średniej klasy sprzęt musisz dać około 400 zł na radio, 200-300 zł głośniki, wzmacniacz około 300 i 300 za subwoofer, razem około 1200-1300 zł

niestety nie stać mnie na takie radio raczej, a co do głośników i suba to w późniejszym czasie można pomyśleć. Jeśli mógłbyś to pokaz takie radyjko i się wtedy zobaczy jeszcze :cwaniak:
yaro07
Czytacz

Postprzez Zico63 » 13 lis 2008, o 23:52

Praktycznie każde radio powyżej 200,- zł dobrze gra, może dopiero muzyk mógłby mieć uwagi, natomiast najważnieszą sprawą w zakresie rozsądnych pieniędzy jest wybór głośników i wytłumienia drzwi - tam są największe rezerwy i największe efekty. Niestety akustyka to też dziedzina subiektywna (a raczej subiektywne odczucia) i jednym osobom podoba sie barwa dźwięku ta a innym inna.
Nie wiem czy dobrym wyjściem nie byłoby posłuchanie sprzętu u kilku kolegów i wybranie brzmienia naszym zdaniem najlepszego.
Jeśli chodzi o radyjko to wybrać trzeba raczej kierując się funkcjami, funkcjonalnością, nam potrzebnymi i naprawdę używanymi później możliwościami.
Ja już jako kolejne radio wybieram Blaupunkty, dobrze współpracują z Volkswagenami, no nie mam uwag krytycznych!
Zico63
Members

Postprzez wozo » 14 lis 2008, o 16:57

Zico63 Nie do końca jest to prawda co napisałeś, zależy jeszcze co masz na myśli pisząc "ładnie zagra". Przy zakupie radia najlepiej kierować się przetwornikiem i próbkowaniem. Blaupunkty są znane z tego, że właśnie słabo grają. mam porównanie B Daytona C34 vs. JVC KD SH 99R, kosmiczna różnica dlatego, że JVC ma 1 bit przetwornik i 24-krotne nadpróbkowanie. Z tego co pamiętam ten akurat model w swoim czasie bił brzmieniowo na głowęwszystkie pionieery i sony.

Dlatego proponuję dozbierać trochę pieniędzy i kupić dobrą używkę, chociażby:

Moja opinia może byćakurat stronnicza dla niektórwych, ale sam używam tego radia i ma wszystko co potrzeba: mp3, dobry już equalizer, wszystkie potrzebne wyjścia, ladny design (bez delfinów i zbędnych fajerwerków). Jedyne co może czasem przeszkadzaćto brak wejścia USB oraz brak bluetoothe, ale na tamte czasy to były jeszcze kosmiczne technologie :P
wozo
Berbeć

Postprzez Mati » 14 lis 2008, o 18:14

co do radia polecam Ci takie jest okazja od forumowicza moze jeszcze urwiesz mysle ze wielu z nas na forum ma ten model (w tym i ja) i nie nazeka ja w doborze sprzetu kierowalem sie tez kolorystyka panelu i wyswietlacza :P
my name is kokaine i'll mess up your brain if you know what i know
Mati
Czytacz

Postprzez Mazz » 14 lis 2008, o 19:06

Poradzę ci jedno nie zrób tego błędu co ja na początku ! nie bądź w gorącej wodzie kąpany lepiej poczekać 3-4 miesiące i kupić porządne radyjko niż później żałować, na głośniki też przyjdzie czas , pamiętaj żeby wybrać głośniki oddzielnie z gwizdkiem koniecznie na zwrotnicach .nie zapomnij też o Wygłuszeniu drzwi bo bez tego cała tapicerka będzie ci grała głośniej niż głośniki :D
Mazz
VIP

Postprzez danx » 15 lis 2008, o 16:57

dokładnie tak jak pisze Mazz lepiej zainwestować w lepszy model radia i przede wszystkim wygłuszyć drzwi..

osobiście polecam radia pioneer'a, jeżeli chcesz cieszyć czystym dźwiękiem i ładnym basem.. miałem do czynienia z niejednym modelem tego producenta, przerabiałem także JVC, podstawowe modele kenwood'a i blaupunkta, pioneer to najlepszy wybór.
danx
Czytacz

Postprzez yaro07 » 15 lis 2008, o 19:43

no właśnie prawdopodobnie poczekam z zakupem... zobaczy się jeszcze... różne sugestie dają do myślenia ;-)

A i jeszcze jedno.... jeśli będę miał już radio i głośniki to muszę wymienić kable?? Czy mogę zostawić te jakie mam (prawdopodobnie fabryczne :D:D) ??
yaro07
Czytacz

Następna strona

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio