TP w radiach VW

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

TP w radiach VW

Postprzez michaal » 9 sty 2010, o 19:55

Przed nowym rokiem w TVP info można było oglądać reklamę że Polskie Radio wprowadza na każdym swoim programie specjalne informacje dla kierowców po każdych wiadomościach o pełnej godzinie. Dzieje się to przy załączonym przycisku TP lub TA. Jestem ciekaw czy ktoś słyszał te audycje, i czy da się je słuchać w radiu vw alpha, czy może potrzeba jakiegoś radia z wyższej półki na przykład gamma czy całkowicie innych obsługujących RDS.
michaal
Badacz tematu

TP w radiach VW

Postprzez Pro100 » 10 sty 2010, o 00:40

Hmm ja w swojej alpinie mam opcje news i co godzinę wiadomości ale wyłączone to już mam :P
Pro100
VIP

Rocznik: 93
Silnik: R32
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez marcinkoz2910 » 10 sty 2010, o 00:47

Radio musi mieć RDS i ta funkcja "komunikaty drogowe" faktycznie działa mi w soniaku wyłączało nawet CD gdy leciał taki komunikat, na początku myślałem że radio się sypie ale poczytałem instrukcję i wszystko stało się jasne

w VW Gamma też to mam i działa mi to ale nie włączam tego :P
marcinkoz2910
Members

Postprzez Pascal » 10 sty 2010, o 04:28

michaal napisał(a):Jestem ciekaw czy ktoś słyszał te audycje, i czy da się je słuchać w radiu vw alpha, czy może potrzeba jakiegoś radia z wyższej półki na przykład gamma czy całkowicie innych obsługujących RDS.

VW Alpha posiada obie te funkcje i obie działają.

AS - Auto-Store, czyli wyszukiwanie stacji radiowych i automatyczne ich zapisanie pod przyciskami,
TP - Traffic Program - stacje nadające komunikaty drogowe i inne informacje dla kierowców.
TA - Traffic Announcement który wyłącza kasetę jak nadawane są komunikaty drogowe

;-)
Pascal
Members

Postprzez slavwek.ie » 10 sty 2010, o 17:11

Pascal napisał(a):TA - Traffic Announcement który wyłącza kasetę jak nadawane są komunikaty drogowe
Dokładnie chodzi o tą funkcję.
Dawniej (ok 10-12 lat temu) radio RMF nadawało komunikaty drogowe i emitowało sygnał dla funkcji TA. Wszystkie radia wyposażone w RDS reagowały na ten sygnał (po uruchomieniu TA)
Wszystko był pięknie, do czasu, kiedy to KRRiTV wprowadziła przepis, który zakazywał stacjom ogólnopolskim emitować programy lokalne, a co za tym idzie skasowali komunikaty TA.. Takie Polskie mądre prawo..
W Niemczech, jak i na zachodzie Europy większość rozgłośni radiowych emituje sygnał TA.
Dla ciekawostki podam, że stare radioodtwarzacze Sony (z czasów, kiedy ta firma produkowała dobry sprzęt) wysokie modele miały opcję TIR, która umożliwiała nagrywanie do pamięci komunikatów drogowych TA i odsłuchiwanie ich kiedy wsiadamy do auta i szykujemy się do podróży.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio