w półkę - odseparowany czy 6x9"

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Głośniki na tył w półkę - zestaw odseparowany czy 6x9"

zestaw odseparowany
5
50%
głośniki 6x9"
4
40%
inne (jakie - w odpowiedzi)
1
10%

Liczba głosów : 10

Postprzez grzala99 » 26 kwi 2009, o 16:08

Jak w temacie.
Radio: Alpine CDE- 9874R
Głośniki przód - fabryczne - (w przyszlosci DSK 165 lub Helix DB 62.1)
tył: ???

I tu jest wlasnie pytanie:
czy lepiej w półkę wrzucić jajka 6x9" czy lepiej zestaw odseparowany?

Wiadomo - znawcy tematu powiedzą ze na tyl to tylko wzmak + subwoofer ale po prostu szkoda mi miejsca w bagazniku - moze kiedys zaloze wzmaka pod glosniki ..... no moze sub tez sie znajdzie... .ale na razie mysle o półce....

BTW
Nie chce duzo kasy wydac na glosniki - ale tez nie chce jakis kiepskich glosniczkow co beda pykały słabą jakoscia dzwieku... kasa jaka chce wydac to 100-200zl

prosze o opinie : odseparowany / 6x9"
i propozycje modelu głosników w półkę

dzieki!!
Ocean Blue Golf MKIII!!!
grzala99
Czytacz

Postprzez Toldi » 26 kwi 2009, o 20:45

Nie dawaj w półkę. Nie będziesz miał fajnego dźwieku. Lepiej w tylne drzwi (jak masz wersję 5D) albo możesz też schować jakieś jajka albo małe głośniki w parapety półki. Wg mnie półka jest zbyt giętka żeby głośnik dobrze na niej grał.
Toldi
Badacz tematu

Postprzez grzala99 » 26 kwi 2009, o 22:14

Toldi napisał(a): Lepiej w tylne drzwi (jak masz wersję 5D)

własnie zapomnialem dodac ze mam wersje 3D - gdybym mial 5D to o polce bym w ogole bym myslal ;)
Parapety półki sa troszke małe i wydaje mi sie ze sie nie zmiesci jajo 6x9 a mniejsze nie zagraja za fajnie - moze wlasnie jakis zestawik sie da wciskac
jednym słowem ciekawy pomysl - musze przeanalizowac
Ocean Blue Golf MKIII!!!
grzala99
Czytacz

Postprzez Pro100 » 28 kwi 2009, o 10:35

Ja na twoim miejscu bym odkładał kase i tak jak sam napisałeś może kiedyś wzmak + jakaś skrzynka może to kiedyś było by bliżej :->
Pro100
VIP

Rocznik: 93
Silnik: R32
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez e2 » 28 kwi 2009, o 10:45

Tylko i wyłącznie inne - daj odseparowany zestaw na przód dobrej jakośći potem podłącz go pod wzmaka i to już zagra lepiej niż głośniki podpięte pod radio. Potem pomyślisz o skrzynce, szkoda psuć dźwięk w samochodzie głośnikami z tyłu.
Moje mk3
“go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
e2
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez lisu891 » 28 kwi 2009, o 11:55

e2 napisał(a):Tylko i wyłącznie inne - daj odseparowany zestaw na przód dobrej jakośći potem podłącz go pod wzmaka i to już zagra lepiej niż głośniki podpięte pod radio. Potem pomyślisz o skrzynce, szkoda psuć dźwięk w samochodzie głośnikami z tyłu.

Kolega e2 ma rację , Nie laduj nic w półkę , ja mialem 6x9 ale po misiacu zorientowalem sie ze kalecza dzwiek i wywalilem je ;) Kup Dobry system odseparowany na Przód. ( helix Dark Blue 62.1 , Hertz DSk 165 czy Powerbass , ) za jakicz czas dobry 4 kanałowy piecyk i bedzie duzo lepszy efekt niz z glosnikami w półce
lisu891
Badacz tematu

Postprzez lysutki » 29 kwi 2009, o 08:24

e tam, ja jezdzilem z polka kilka lat i bylo bardzo fajnie, polke musisz wykonac samemu, ja robilem juz polke do MK3 i wyszla swietnie, teraz jezdzi u kumpla. nie przerabiaj orginalnej!
chetnie pomysł jakis podrzuce w razie potrzeby. koszt wykonania polki to kilkadziesiat zł...

glosniczki jak pod samo radio to jakies dobrze dopasowane pod wzgledem mocy czyli do 40W RMS i w miare niska moc MAX. proponuje poszukac jakis pioneerkow odseparowanych (kolo 160-170 zł). Nie musza byc mocne, bo bagaznik i tak daje mega efekt, musza tylko ladnie grac.
A jeszcze lepiej - zakup 2 zestawy Helix'ow jeden w drzwi, drugi w polke i bedzie swietnie!
Ja Jeździelm z Soniakami X-plod 35 W RMS wspolosiowe i gralo bardzo fajnie, basik byl na pewno mocniejszy niz jakiekolwiek glosniki na wzmacniaczu w drzwiach!

Elipsy olac.

[ Dodano: 2009-04-29, 08:25 ]
Pro100 napisał(a):Ja na twoim miejscu bym odkładał kase i tak jak sam napisałeś może kiedyś wzmak + jakaś skrzynka może to kiedyś było by bliżej :->

zdaje sie ze autor zaznaczyl, ze skrzynka odpada...

pozostaje jeszcze opcja "Subwoofera pod siedzenie", choc nie slyszalem tego rozwiazania w praktyce, ale kilka opini pozytywnych juz do mnie dotarło
lysutki
Badacz tematu

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio