Wymiana głośników

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Wymiana głośników

Postprzez rafal_z_ph » 15 lip 2009, o 12:12

Mam zamiar wymienić głośniki w moim goferku.
Znalazłem taki sprzęcik:
na podszybie: http://www.allegro.pl/item679103575.html
w przednie drzwi: http://www.allegro.pl/item685033958.html
w tylnie drzwi: http://www.allegro.pl/item685033970.html :-D

Mam radyjko JVC 4 x 50W. :-)

Pytanie czy macie jakies inne propozycje?
Instalacja jest ori. Co można by dołożyć by było lepiej? :]
rafal_z_ph
Czytacz

Wymiana głośników

Postprzez mlodye39 » 15 lip 2009, o 12:31

a po co ci glosniki dwudrozne w drzwi? lepiej kupic zwykle i lepiej zagraja ja mam np w przodzie phonocary i na wytlumionych drzwiach naprawde dobrze grajahttp://allegro.pl/item664255453_glosniki_2_076_phonocar_165_mm_axel_2_wroclaw.html
mlodye39
Czytacz

Postprzez Ramze$ » 15 lip 2009, o 13:41

A ja bym Ci radził żebyś zamiast tego co wymieniłeś, zainwestować w zestaw odseparowany ;) przednie drzwi i podszybie miałbyś już z głowy.. za 250zł miałbyś Hertze DSK albo Helixy DB.. do normalnego grania by Ci wystarczyło.. Ale jeśli lubisz mocniej gałkę podkręcić to koniecznie pomyśl o wzmaku.. bo multum głośników nie da Ci takiego efektu, i z przodu i z tyłu będzie Ci harczało.. Wiec jeśli chcesz żeby Cie było "słychać" to: zestaw odserparowany, wzmak + sub (naprawdę da rade) a jeśli zbytnio nie hałasujesz to wystarczy sam z. odseparowany, na upartego jak chcesz mieć głośniki z tyłu to kup sobie taki sam zestaw na tył. Ważne jest żebyś miał zamontowane dystanse w drzwiach (co najmniej) a najlepiej wygłuszone całe drzwi.. Bo Ci będzie cała tapicerka dudniła.. Jedyne co Cie będzie ograniczało to zasób portfela.. Hmm.. albo jeszcze inaczej.. napisz najlepiej na ile jesteś zdolny wydać i wtedy coś najlepszego udumamy ;)

psdr
Ramze$
Czytacz

Postprzez rafal_z_ph » 15 lip 2009, o 15:10

Z góry nie chce tuby, ale wzmak czemu nie. Nie lubie mocnego basu, lepszy jest czysty dzwiek niż łopotanie budy.
Na same głośniki to max 500 zł, a wzmak taki żeby dobrze sobie z tym poradził.
Nie znam się zbytnio na audio, zawsze jakoś byłem bardziej przekonany do tych znanych marek jak JVC Pioneer Alpine itd.
rafal_z_ph
Czytacz

Postprzez swatu » 15 lip 2009, o 18:44

rafal_z_ph napisał(a): lepszy jest czysty dzwiek niż łopotanie budy.
to radziłbym postawic na cos lepszego w takim razie i przede wszystkich wytłumic dzwi i przedział silnikowy,inaczej nie osiagniesz tego czytego dzwieku .
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez lysutki » 16 lip 2009, o 01:47

rafal_z_ph napisał(a):Z góry nie chce tuby, ale wzmak czemu nie. Nie lubie mocnego basu, lepszy jest czysty dzwiek niż łopotanie budy.
Na same głośniki to max 500 zł, a wzmak taki żeby dobrze sobie z tym poradził.
Nie znam się zbytnio na audio, zawsze jakoś byłem bardziej przekonany do tych znanych marek jak JVC Pioneer Alpine itd.

dobry subwoofer nie oznacza mocnego basu tylko wypelnienie pasma dzwieku. nie musi dudnic ze ze 100m Cie slychac, mozna go sciszyc... zestaw odseparowany na przod wysokiej jakosci i sub moze po prostu zagrac jak profesjonalne stereo domowe... rozwaz...
ale jak zeby same glosniki graly w pelni wszystko co potrzebujesz do ladnego grania to 500zł moze Ci nie starczyc...
jak nie bardzo wiesz jak to sie sprawdza to moze warto by bylo przed zakupem posluchac troche sprzetu caraudio u innych
lysutki
Badacz tematu

Postprzez hasag » 17 lip 2009, o 11:28

Gdzies tu na forum czytalem,ze nawet najlepsze glosniki nie zagraja dobrze jak nie bedziesz mial dobrego wytłumienia drzwi
hasag
Czytacz

Postprzez swatu » 17 lip 2009, o 11:34

hasag napisał(a):Gdzies tu na forum czytalem,ze nawet najlepsze glosniki nie zagraja dobrze jak nie bedziesz mial dobrego wytłumienia drzwi

Głośniki montujemy w przednie drzwi koniecznie wytłumione akustycznie, pisałem już o tym, przypomnę tylko, że dźwięki odtwarzać powinna membrana głośnika konstrukcyjnie do tego przystosowana a nie cięgła zamka, szyb, czy tapicerka drzwi. Aby uzyskać poprawną scenę dźwiękową głośniki wysokotonowe montujemy w słupkach przednich lub na desce rozdzielczej u nasady słupków przednich.
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio