wzmacniacz podłączenie

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

wzmacniacz podłączenie

Postprzez arek ryba » 20 sie 2008, o 09:30

wczoraj montowałem wzmacniacz w samochodzie za pomocą kabli czincz (dodam że kabel nówka) dwie koncówki z każdej strony czerwona i biała po podłączeniu wszystkiego grał oki gdy wyciągnąłem czerwoną koncówke czincz nadal wszystko grało!!! pytanie dlaczego grało???czy cos jest nie tak????
arek ryba
Members

wzmacniacz podłączenie

Re: wzmacniacz podłączenie

Postprzez dawidg87 » 20 sie 2008, o 09:37

arek rybczyński napisał(a):wczoraj montowałem wzmacniacz w samochodzie za pomocą kabli czincz (dodam że kabel nówka) dwie koncówki z każdej strony czerwona i biała po podłączeniu wszystkiego grał oki gdy wyciągnąłem czerwoną koncówke czincz nadal wszystko grało!!! pytanie dlaczego grało???czy cos jest nie tak????

wszystko jest oki, masz wzmacniacz stereo, jednym czinczem leci sygnał lewy drugim czinczem leci prawy, jeśli masz radyjke z wyjsciem na suba, to te sygnały są sumowane specjalnym filtrem, jeśli masz radyjko tylko ze zwykłym wyjściem sygnałowym na czincze, to lecą oba sygnały, jeden prawym drugi lewym, i wtedy gdy wypniesz jednego czincza to będzie grała tylko jedna strona na wzmacniaczu :) i wtedy juz nie bedziesz miał podawanego stereo na wzmacniacz tylko sygnal mono z jednej końcówki :)
dawidg87
Badacz tematu

Postprzez arek ryba » 20 sie 2008, o 09:45

mam pionka 2900mpb wzmaka magnat 560w i głośnik pioneer 300w.
tzn jak wyciągne ten jeden czincz to powinna być słyszalna jakaś różnica w dzwięku czy nie??
arek ryba
Members

Postprzez dawidg87 » 20 sie 2008, o 11:00

nie wiem co to za radyjko, ale wzmacniacz na pewno ma minimum 2 kanały, jeśli w radyjku masz 4 wyjścia czincz, to prawdopodobnie jest to radyjko z wyjściem na suba i z wyjściem czincz na zwykłe głośniki, zwykły nieprzefiltrowany sygnał, jeśli w takim razie podpiołeś czincz i jak wyciągniesz jeden ze wzmaka i dalej gra to znaczy, że poprostu słyszysz wtedy tylko jeden kanał, prawy albo lewy, i gdybyś chciał wzmacniaczem zasilić dwa zwykłe głośniki, i je podepniesz normalnie tak jak tam pisze, L i R to wtedy po wypięciu czinczy jakiejś będzie grał albo tylko lewy albo tylko prawy, jeśli natomiast masz suba, to prawdopodobnie na wzmacniaczu jest też przełącznik, na jeden podwójny kanał czincz, lub na lewy kanał czincz lub na prawy kanał czincz, jeśli suba masz w mostku to jest ustawienie na podwójny kanał czincz :) jeśli Ci gra sub po wyłaczeniu jednego czincza, znaczy, że to w radiu są zwykłe wyjścia sygnałowe, jeden czincz odpowiada wtedy jednemu kanałowi :) ale to tylko teoria, bo nie mam pojecia jakie to jest to radyjko co Ty mowisz i jaki to jest wzmacniacz co Ty mowisz :)
dawidg87
Badacz tematu

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio