Wzmacniacz

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez owen » 30 maja 2010, o 20:30

pytanie czy chcesz miec w bi-ampie czy kalsycznie podłączenie??-nie wiem o co to :oops: i nie zamieża świrować że jestem wielkim znawcą,ale chętnie się dowiem,oto jaki sprzęt na dziś mam zamontowany
ALPINE CDA 117 RI
DLS R6A
w najbliszszy wekend zamierzam wygłszyć dzwi i osadzić głośniki na dystansach z mdf
owen
Czytacz

Postprzez Basior1997 » 30 maja 2010, o 20:53

to ci powiem ze jak na początek to dobrze ci idzie
wytłumacze ci to z grubsza
bi-amping to podłączenie każdego głosnika pod osobne wyjscie
czyli pod "cykacze" dwa wyjscia i pod woferki dwa wyjscia NIE RÓB TEGO BEZ WIEKSZEO WTAJEMNICZENIA

kalsyczne to takie ze podłaczasz wyjscie pod wofer i cykacz

ogulnie wydaje mi sie ze bi-amp jest głosniejszy ale to tylko moja opinia
Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic :)
Basior1997
Members

Postprzez owen » 30 maja 2010, o 21:03

wydaje mi się że klasycznie,wzmacniacz podłączy mi kolega który ma firmę specjalizującą się w car audio,ale jak to firma nic za darmo,mam nadzieję że jak dostanę wzmacniacz to morze uda mi się jakoś ogarnąć temat i może samemu........a kasę zainwestować w lepsze kable? a że najczęściej jeżdzę z dziećmi na tylnej kanapie to wzmacniacz zasili tylko przód
owen
Czytacz

Postprzez Basior1997 » 30 maja 2010, o 21:08

poczytaj sobie faq nazara duzo ci pomoże
no jak bedziesz miał jakis problem to wal smiało na moje gg albo fona to ci pomoge
a tak jak mówisz firma cie wykasuje ze hoho
Basior1997
Members

Postprzez slavwek.ie » 31 maja 2010, o 15:41

owen napisał(a):to morze uda mi się jakoś ogarnąć
Wpław?
Basior1997 napisał(a):ogulnie wydaje mi sie

Panowie...... słowniki ort. nie są takie drogie, a przeglądarka Firefox darmowa (podkreśla orty na czerwono...)
Basior1997, swoją drogą, jak tłumaczysz o bi-ampingu, to tłumacz dokładnie i z ważnymi szczegółami.
Ktoś nieobeznany, kto nie miał do czynienia wcześniej z separowanymi systemami i wzmacniaczem przeczyta Twój post, podłaczy wprost tak jak to opisałeś i "zamorduje" tweetery.
Trzeba wspomnieć o ZWROTNICY, która w takim przypadku albo w swojej konstrukcji pozwala na użycie bi-amp, albo idzie do przebudowy.
Basior1997 napisał(a):wydaje mi sie ze bi-amp jest głosniejszy ale to tylko moja opinia
może się tak wydawać, bez odpowiedniej regulacji czułości wejściowej wzmacniacza.
owen, jeśli masz zamiar podpiąć sprzęt w klasyczny sposób, to po wnikliwej analizie poradników dot. CA i przejrzeniu kilku tematów o montażu sprzętu jesteś w stanie sam poprawnie podłączyć system do wzmacniacza, nie ma tu żadnych tajnych tricków ;-) Kwestię regulacji filtrów i pokręteł możesz ewentualnie skonfrontować na forum.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez owen » 31 maja 2010, o 17:47

ja bym się tak tej ortografi nie czepiał ;-) co do podłączenia wzmacniacza to zanim to uczynię to jeszcze kilka razy przeczytam dokładnie wszystkie artykuły,krąg zainteresowania wzmacniaczami zawęził się do dwóch modeli
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 28&pid=908
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 4&pid=1696
cenowo najlepszy jr,to już niemal legenda jak udało mi się wyczytać,ProZ 4-110 Comp jest mocniejszy i bardziej na przyszłość,lecz nikt go na naszym foru nie ma :cry: a i w necie żadnych testów itp nie to co z jr
owen
Czytacz

Postprzez Basior1997 » 31 maja 2010, o 18:35

slavwek.ie, tłumaczyłem z grubasza jak napisałem ze bez poradnika Bartka Nazara to ni rusz
a powiedz jak byc zrobił bi amp przy wzmaku sony xm4040 jesli nie ma zadnych filtrów i radio to alpina cda9812rb??
Basior1997
Members

Postprzez slavwek.ie » 31 maja 2010, o 20:58

Basior1997, regulatory Level AB i CD do czegoś chyba służą? jeśli mamy do czynienia z komponentami pasywnymi, filtry nie są do niczego potrzebne. Mogą pomóc, ale nie są niezbędne.
Wrażenie dominującej góry to zasługa 9812, mimo ocieplania ze strony XM-a
owen, Jr i ProZ to dwie różne bajki, można śmiało powiedzieć, że legenda Jr-a zbudowana jest na wypowiedziach na forach CA, tak samo jak Helixów DB, Hertzów DSK, ESK... itd W większości tych ludzi, którzy nigdy tego w rękach nie trzymali.
W rzeczywistości wzmacniacz nie aspiruje do High-Endu, nie mówię że jest zły, ale nie wychwalał bym go tak pod niebiosa.
Nie miałem do czynienia z serią ProZ, ale w twoim przypadku, biorąc pod zamysł kupna, brał bym ProZeta w ciemno, to kawał solidnego pieca z wyższej półki.

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez owen » 1 cze 2010, o 20:25

i tak to koledzy zamówienie poszło,a wybór padł na ProZeta mam nadzieję że dobrze wybrałem,slavwek.ie jakie kable do tego wzmaka byś mi zaproponował?
owen
Czytacz

Postprzez slavwek.ie » 2 cze 2010, o 01:38

owen napisał(a):jakie kable do tego wzmaka
jakie w sensie marki, czy średnicy?
Jeśli średnicy, to 25mm2 będą w sam raz, jeśli marki, to kupuj na jakie cię stać (byle nie VK, boszman i takie tam..)

.
slavwek.ie
Moderator Globalny

Postprzez owen » 2 cze 2010, o 12:23

tak mam na myśli markę,średnicę ;-)
owen
Czytacz

ustawienia wzmacniacza

Postprzez swatu » 7 wrz 2010, o 12:34

Witam.
Pierwsze pytanie :)
Czy po zmianie wzmacniacza ,mozliwe jest by dzwiek,bass ze skrzyni zmienił sie .tzn. chodzi mi o jakosc dzwieku teraz bass jest mniej słyszalny.
Słyszałem tez o wygrzewaniu wzmacniacza i głosnika .Czy to moze przez to dzwiek sie zmienił?
Drugie pytanie
na sciance wzmacniacza mam 2 filtry i cos w rodzaju zwrotnicy.Jak to wszystko wyregulowac?
Obrazek
Dodam iz zmieniłem wzmacniacz ze słabszego na mocniejszy.Głosnik pracuje w mostku.
swatu
VIP

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio