Zakup CB radia

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez Nowal » 26 lis 2008, o 14:29

kamil216 napisał(a):Nowal, Kupilem komplet w ktorym byla zestrojona antena w serwisie

No to cie zrobili w "konia" Tak jak juz psiałem antene stroi sie na podstawie miejsca zamontowania a nie na podstawie radia. Nie ktorzy robia to za pomorcą zwyklego miernika swr i wtedy potrzebne jest radio a lepsze serwisy mają analizator i wtedy radio nie jest potrzebne tylko kabel i antena. Przestaw antene ze srodka dachu na brzeg, swr juz sie bedzie róznił
Nowal
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez kajtek » 26 lis 2008, o 14:41

Nowal, ma racje, jak mówią Ci w sklepie że jakaś antena jest zestrojona to albo nie mają pojecia o tym albo celowo Ci ciemnote cisną...
tak jak pisał Nowal jeśli dla przykładu położysz na środek dachu antene pojedziesz ją pozniej zestroić i jest idealnie a zachce Ci sie przestawić antene w inne miejsce to już nie będzie to samo i możesz na nowo ją stroić, dlatego ja polecam antene przykręcaną a nie na magnes, bo zamontujesz raz zestroisz i spokój.
A tak na marginesie to wiele jest osób które kupują kórtką antene na magnes, w sklepie mówią takim że ona już jest zestrojona więc kładą na dach sprawdzają że można pogadać na 1 km i sie cieszą, i sami pozniej opowiadają że anteny nie trzeba stroić, oczywiście że nie trzeba jak ktoś sie nie boi że wkońcu końcówka mocy przy radiu sie spali i czuje sie usatysfakcjonowany małym zasięgiem ponadto szkoda wydac 20 zł na strojenie to dla takich właśnie osób wymyślono tą bajke!

[ Dodano: 2008-11-26, 14:43 ]
Nowal napisał(a):http://cb-radio.pl/ Zapraszam do lektury- masa informacji

ja zapraszam równiez na nowe forum http://www.cb-fan.pl/index.php
kajtek
Members

Postprzez kamil216 » 26 lis 2008, o 16:14

mam antene na srodki dachu na magnesie i nie narzekam a po co mam niby zmieniac miejsce polozenia anteny? nie bede co miesiac zmieniac polozenia jak jest w jednym miejscu to w jednym :P
kamil216
Czytacz

Postprzez Nowal » 26 lis 2008, o 16:39

kamil216 napisał(a):mam antene na srodki dachu na magnesie i nie narzekam a po co mam niby zmieniac miejsce polozenia anteny? nie bede co miesiac zmieniac polozenia jak jest w jednym miejscu to w jednym :P

Na srodku najczesciej jest najlepszy swr bo antena ma powierzchnie do działania. Szkoda ze nie wiesz po co stroi się anteny, dlatego zapraszaam na forum cb. Być moze antena ma swr w normie, gorzej jak swr jest wysoki i ktoregos pięknego dnia będziesz musiał wymienic radio albo je naprawić
Nowal
Gaduła

Postprzez kamil216 » 26 lis 2008, o 16:44

Ogladalem kiedys program o cb i wlasnie mowili ze najlepiej jest miec antene na srodku. Dzieki za porady :ok:
kamil216
Czytacz

Poprzednia strona

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio