Zakup CB radia

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Zakup CB radia

Postprzez gluszek » 22 paź 2008, o 18:35

Chciałem zapytać co brać pod uwagę przy zakupie CB radia? Tzn jakie parametry powinno posiadać dobre CB, jaka firma radia itd :-)
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
gluszek
Members

Zakup CB radia

Postprzez strzeliniasty » 22 paź 2008, o 20:09

witam
ja mam taki zestaw u siebie http://allegro.pl/item460761392_cb_radi ... atisy.html radyjko z pokretlem do blokady szumow(ustawiasz na minimum i blokujesz - zajefajna sprawa przy szybkiej jezdzie), antenka hustler 100cm kijka magnez wytrzymuje predkosci do 210km/h (pozniej sie odczepia :P) jak jest dobrze zestrojone i ladna pogoda to sciagam mobile z autostrady do ktorej mam 12km
strzeliniasty
Members

Postprzez Nowal » 22 paź 2008, o 21:31

przedewszystkim firmą :) midland alan cobra odpada :) Albo kupujesz drozej i lepsze albo kupujesz tanie gów** i po nie całym roku zmieniasz wszystko :) Polecam presidenta jakiegos... chocby johnnego uzywanego-naprawde solidne radio. Sam mam predisenta Taylora III ASC-troszke wyzsza pułka i jestem zadowolony w 110%. DO tego mam antenke sirio as100, ale ją bede wymieniał na montażówke(sama anteke jest jak najbardziej OK) CO do anteny tez nie oszczedzaj. Hustler jest OK i jak najbardziej wystarczy- zaleta to wysokosc. Zapraszam na www.cb-radio.pl :)
Nowal
Gaduła

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez osiolek » 24 lis 2008, o 14:29

Nowal napisał(a): alan odpada :) Albo kupujesz drozej i lepsze albo kupujesz tanie gów** i po nie całym roku zmieniasz wszystko :)

Nie zgodze się z tym. używam alana 100+ od kilku lat i nie miałem z nim problemu. Do pytania o drogę czy komunikowania się z innym samochodem jadaćym przed tobą czy za tobą (np. na urlop) wystarcza.

Co do reszty co kolega Nowal napisał muszę stwierdzić, że ma zupełną rację.

Musisz pamięta, że radio max mozę miec 4 Watty mocy.

Co do anteny. http://allegro.pl/item481224715_wysokie ... ownia.html np tą polecam. Ja osobiście posiadam antenę sigma ale takiej na allegro nie znalazlem. Im dłuższa antena tym ma większy zasięg.

Co do strojenia anteny. Wystarczy max do dołu opuścić bat anteny i masz zestrojoną. Oczywiście zaraz będą głosy, że antenę się stroi z wykorzystaniem SWR. Zgadzam się ale z własnego doświadczenia wiem, że jak "antenę" opuści się na dół to bedzię mniej więcej swr na poziomie 1 - 1,5.
osiolek
Czytacz

Postprzez kajtek » 24 lis 2008, o 15:16

Radyjko polacam Presidenta, model chociażby Johnny II miałem takie i naprawde super ale jeśli szukasz czegoś taniego to np TTi 770 lub 880, szału nie robi ale jak na piersze radio jak najbardziej OK, sam takie używam, natomiast jeśli o antene chodzi to polecam anteny przykrecane, nie na magnes ale to już indywidualny wybór każdego z nas jeśli miała by być to w miare tania antena a dobra to np lemm-1500 lub alan 9 plus, to są anteny które zapewnią dobre osiągi i są w dobrej cenie, pamietaj że antena to wieksza połowa sukcesu. Jeśli chcesz krótką magnesówke to polecam President Florida! Pozdr.

[ Dodano: 2008-11-24, 14:19 ]
z własnego doświadczenia wiem, że jak "antenę" opuści się na dół to bedzię mniej więcej swr na poziomie 1 - 1,5.
myśle że nie ma na to reguły, w przypadku mojej anteny podczas strojenia trzeba było wysuwać ją do góry, więc nie zawsze twoja metoda bedzie skutkować i mozesz wprowadzać ludzi w błąd, a przeciez zestrojenie anteny to nie są duże koszta a przynajmniej jest pewność że jest dobrze zestrojona...
kajtek
Members

Postprzez osiolek » 25 lis 2008, o 14:31

Co do strojenia anten i montażu cb radia to się tym zamuję. Zestroiłem jużsporo anten i powiem ci, że jak do tej pory mój sposób się sprawdził z tym opuszczeniem dlatego tak napisałem. Co prawda stroiłem same lemy i midlandy dlatego nie wykluczam tego co napisałeś. Przy najbliższej okazji sprawdzę to.
osiolek
Czytacz

Postprzez kamil216 » 25 lis 2008, o 16:15

sa komplety w ktorych sa anteny juz zestrojone i nie trzeba ich zestrajac ;-)
kamil216
Czytacz

Postprzez shift26 » 25 lis 2008, o 17:44

osiolek napisał(a):Im dłuższa antena tym ma większy zasięg.

to prawda ale nie do końca, antena czym sztywniejsza tym lepsza tzn taka która nie ugina sie podczas jazdy za bardzo.

Ja u siebie mam Unidena PRO 510 XL i antene Hustlera 100 cm i jestem bardzo zadowolony.
shift26
Czytacz

Postprzez kajtek » 25 lis 2008, o 17:52

osiolek napisał(a):Co do strojenia anten i montażu cb radia to się tym zamuję
stroisz anteny za pomocą tej metody którą opisałeś?? ??

osiolek napisał(a):Co prawda stroiłem same lemy i midlandy dlatego nie wykluczam tego co napisałeś

ja stroiłem antenke Lemm AT-1700 i trzeba było wyciągać bata do góry...
kajtek
Members

Postprzez Paziu » 26 lis 2008, o 00:15

Proponuje coś takiego
Radyjko
http://allegro.pl/item483518573_cb_radi ... assic.html
Antena
http://allegro.pl/item488592297_antena_ ... szawa.html

Za Radyjko płaciłem 250 zł za antenę 80 zł używaną
Zasięg nawet do 13 km. Jak byś chciał mogę pogadać z kumplem to coś załatwi :)
Paziu
Czytacz

Postprzez Nowal » 26 lis 2008, o 00:46

Paziu, Dobre radio a antena jedna z najlepszych magnesówek. Dobry wybór!

kajtek, ma racje nie ma strojenia bez miernika, raz bat idzie na gore raz w dół a nie raz trzeba go jeszcze ucinać.

kamil216 napisał(a):sa komplety w ktorych sa anteny juz zestrojone i nie trzeba ich zestrajac ;-)

Kompletna bzdura. Nie istnieje antena zestrojona. Antene stroisz zamocowaną na aucie, w kazdym miejscu inny swr

Co do tego ze czym dluzsza antena tym wwiekszy zasięg to teoretycznie tak a praktycznie nie zawsze, ale przeważnie tak jest. Chodzi tu o jakosc wykonania, materiał, cewke i tak jak kolega napisał o samego bata.

http://cb-radio.pl/ Zapraszam do lektury- masa informacji
Nowal
Gaduła

Postprzez kamil216 » 26 lis 2008, o 14:05

Nowal, Kupilem komplet w ktorym byla zestrojona antena w serwisie
kamil216
Czytacz

Następna strona