Witam serdecznie, ponieważ miałem pewne doświadczenie m.in. cb'kach, które tu opisujecie - postanowiłem wyrazić swoje zdanie. W rodzinie jest 3 auta, w każdym inna konfiguracja. W swoim MKIII mam Uniden 520 pro xl + President Missouri (z całym szacunkiem dla kolegi który się wypowiadał, że anteny z cewką szklaną są kiepskie
), drugie auto to (był)-Alan 199-A czyli tzw. "szumofon" + Hustler IC-100 a potem zmiana na Uniden 520 pro xl + Sirio ML-145 i jest naprawdę fajno, teraz nie ma co kombinować, trzecie auto to Alan 48 Plus + Hustler IC-100 i problemy z komunikacją (nadawniem - 2 razy alan 48 poleciał do serwisu). Wniosek nasuwa się jeden, kupić w miarę nie drogie sprawdzone CB ale stawiając również duży nacisk na antenę, Uniden to podzespoły Presidenta w tańszej wersji, dobierz antenkę lepszą i będzie naprawdę wystarczająco, wiem co mówię.
Interesowałem się długo tym tematem, ostatnio dostrajałem tego Unidena z Sirio i chciałem się sprawidzić, podjechałem do zestrojenia cb'ka i gość powiedział, że w "zerach" jest praktycznie ideał, nie ma co ustawiać. A jakby kogoś bardziej ciekawiło - w terenie gdzie występują duże wzniesienia nawiązałem bezproblemową komunikację nad.-odb. na odległość 7km, przy czym max. to +/- 10km a przecież bat missouri jest krótki, więc chyba nie najgorzej
Decyzja oczywiście należy do Ciebie ale pewne sugestie podsunąłem
Pozdrawiam.