Zestaw audio do mojego Golfa :)

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez LucaGda » 4 kwi 2012, o 11:29

Witam!

Piszę do Was Panowie w takiej sprawie:

Posiadam w samochodzie radio i z przodu głośniki i nie satysfakcjonuje mnie to. Zdecydowanie potrzeba czegoś do tyłu :D

I tutaj Panowie taka sprawa: mam ograniczony budżet i czy dałoby się rozwiązać ten problem do 300 zł, żeby w samochodzie audio pracowało elegancko i nie brakowało bassu? I jak to rozwiązać? Przykładowo 2 głośniki i jakiś subwoofer?

Jestem kompletnym laikiem, także proszę się nie śmiać :-)
- radyjko, jakie posiadam w autku to SONY CDX 2000:
Obrazek

- głośniki, na których kompletnie się nie znam (ale mają jąkąś cechę charakterystyczną w postaci tego spinnera to:
Obrazek

Nie wiem czy głośniki powyżej są wysokotonowe, niskotonowe, itp ;-)
Ewentualnie jak to sprawdzić?

Pozdrawiam serdecznie!
Ostatnio edytowano 4 kwi 2012, o 11:30 przez LucaGda, łącznie edytowano 1 raz
LucaGda
Berbeć

Postprzez PiJey88 » 4 kwi 2012, o 11:30

za 300 kup tani subwoofer + wzmacniacz, innej rady nie ma, na zmianę głośników już ci nie starczy
PiJey88
Administrator

Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez LucaGda » 4 kwi 2012, o 11:36

Dzięki za tak szybką odpowiedź :-)

Nie chodzi mi o zmianę głośników z przodu, tylko dokupienie czegoś do tyłu ;-)

Generalnie z takim zestawem, sprzęt byłby całkiem w porządku (konfiguracja: 2 głośniki z przodu i z tyłu subwoofer oraz wzmacniacz, jak proponujesz)?

Wiesz, lubię sobie posłuchać muzyki typu Gabber, itp. :D

W razie czego mogę sobie budżet troszkę powiększyć, poproszę Rodziców na Wielkanoc, hah :P
LucaGda
Berbeć

Postprzez PiJey88 » 4 kwi 2012, o 11:38

tematów o tanich subwooferach było mnóstwo, bez sensu żeby każdy jeszcze raz powtórzył to samo, poszukaj w dziale car-audio, na pewno znajdziesz sporo informacji
PiJey88
Administrator

Postprzez LucaGda » 4 kwi 2012, o 11:51

Ok, dzięki, to ja już się rozglądam :D
LucaGda
Berbeć

Postprzez nolan22 » 4 kwi 2012, o 12:13

wejdz na allegro.pl i szukaj najlepiej suba aktywnego wyjdzie ci to najtaniej i bez problemów będziesz miał
MOJE MK3

SPRZEDAM GOLFA GTI NA CZESCI CO POTRZEBA TO PISAC PW ALBO GG 21284534
nolan22
Ekspert

Postprzez LucaGda » 4 kwi 2012, o 12:24

nolan22, co myślisz o tym? :-)

http://allegro.pl/manta-sb2000a-aktywna ... 48536.html

Podłączam kablami do radia, a wtedy gra i buczy? :D
LucaGda
Berbeć

Postprzez tomeek2207 » 4 kwi 2012, o 20:21

Broń Boże sie w to nie pakuj zadne manty ani voice krafty czy cos tam

tu masz mysle ze coś porządnego
http://allegro.pl/aktywny-vibe-pulse-3- ... 48723.html

[ Dodano: 2012-04-04, 19:22 ]
ew coś co powinno zaspokoić laika polska myśl techniczna w postaci Tonsila

http://allegro.pl/aktywna-tuba-basowa-t ... 15559.html

lub spróbuj to zalicytować
http://allegro.pl/aktywny-pioneerts-wx2 ... 26974.html
tomeek2207
Czytacz

Postprzez LucaGda » 28 maja 2013, o 10:27

Ok Panowie, odświeżam temat po długim czasie.

Zakupiłem taki oto sprzęt:

- 2x Pionner TS-G1716:
Obrazek

- 2x Sony XS-6938Mk2:
Obrazek

- wisienka na torcie, Magnat Shockwave 1200:
Obrazek

I teraz tutaj moje pytanka:

1. W ramach przypomnienia, napiszę, że cały czas posiadam radio Sony CDX 2000, które jak wiadomo, d**y nie urywa :P

Czy jest sens robić do niego takie audio? W 2 drzwiach już mam po jednym głośniku + twitterki w desce rozdzielczej.

2. Jaki wzmacniacz kupić do tego zestawu? Czy miałby z Was ktoś taki na sprzedaż w dobrej cenie?

3. Magnata planuję włożyć do bagażnika, natomiast 4 głośniki zamontować na tylnej półce. I tutaj kolejne pytanko: czy lepiej nie przesadzać i dwa głośniki włożyć do drzwi zamiast tych, które są teraz?

4. Kwestia bezpieczeństwa - co zrobić, żeby nie doszło do jakichkolwiek zwarć?

Zaznaczam, że w sprawach audio jestem totalnym laikiem i w razie czego prosiłbym jeszcze o rózne rady, jeżeli macie chęć pomóc :-)

W razie czego, będę się jeszcze dopytywał, aktualnie mam do Was te pytanie, które są na górze.

Pozdrawiam! :-)
LucaGda
Berbeć

Postprzez PiJey88 » 28 maja 2013, o 11:45

LucaGda napisał(a):Magnata planuję włożyć do bagażnika, natomiast 4 głośniki zamontować na tylnej półce.

głośniki w półce......... do tego jeszcze elipsy...

jak najbardziej zakup głośników bardzo nie udany, raczej nie reprezentują nic godnego uwagi, montowanie głośników w półce to największy błąd jaki popełniają amatorzy car-audio

powinieneś poświęcić trochę czasu i poczytać kurs car-audio, nie mam linka ale na pewno znajdziesz go na forum w innych tematach
PiJey88
Administrator

Postprzez bogib184 » 28 maja 2013, o 11:49

Odpowiem krótko i na temat : zakupiłeś sprzęt warty tyle, ile to radio, więc teraz masz spokój. Zrównałeś poziomem wszystkie graty, masz komplet, więc teraz się nie musisz martwić o słabe radio, że dup.y nie urywa - pocieszę Cię : reszta tym bardziej. Nie ma co tu pomagać, gdyż wszelkie odpowiedzi znajdziesz w sieci. Głośniki w półkę... To bym powiedział, że wisienka na spleśniałym torcie. Sorry, to nic osobistego, ale tak się wychodzi, jak się jest laikiem, zadaje pytania, słucha kolejnych laików, a finalnie robi po swojemu.
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła

Postprzez LucaGda » 28 maja 2013, o 12:27

Ok, rozumiem odpowiedzi i mimo wszystko, dziękuję za nie.

Od samego początku nie miał to być jakiś "super, hiper fajny" zestaw, tylko taki, który miałby spełnić moje oczekiwania co do efektów dźwiękowych w różnych gatunkach muzycznych.

Oczywiście nie chciałem też celować w jakiś wieś-tuning typu "Heniek, załatw mi takiego suba, a Ty Stachu, ogarnij jakieś 4 głośniki ze stodoły" tylko mieć całkiem spoko grający zestaw audio w samochodzie.

Samo auto też mam zachowanie w seryjnym stanie, także nie chciałem robić jakichś zestawów znanych z różnych zlotów, czy też np. filmów z serii "Szybcy i Wściekli"...

Moje pytania były skierowane do Was z tego powodu, czy to wszystko razem działałoby i całkiem dobrze grało.

A co do głośników w półce, to jestem zaskoczony - muszę przyznać, że nie wiedziałem, że montowanie ich w tym miejscu jest czymś niedobrym.

Jeżeli auto miałoby 4 drzwi, to faktycznie włożyłbym po jednym rodzaju na każdą parę drzwi.

Pozdrawiam i liczę na kolejne odpowiedzi, nawet, jeżeli ma to być "spleśniały tort z wisienką" a ja sam zabieram się za poszukiwania tego kursu.
LucaGda
Berbeć

Następna strona

- - -

Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio