przez mirecc » 1 wrz 2011, o 08:08
Witam.
Jeśli ktoś lubi mocny bas i chce zainwestować w głośniki do przednich drzwi i dawać dystanse i jeszcze wygłuszenie to jest OK ale jeśli ktoś ma zbędne miejsce w bagażniku to zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zainwestowanie tych pieniędzy w subwoofer.
Niskie częstotliwości dźwięku nie ulegają efektowi stereo ani innemu podziałowi na głośniki. Fakt tej jest z powodzeniem wykorzystywany w kinie domowym gdzie satelity tworzące efekt dźwięku przestrzennego są niewielkich rozmiarów (ale oczywiście nie bez znaczenia jest ich jakość) a cały bas jest uzupełniony z subwoofera którego dźwięk "podąża" za wysokimi tonami i mamy wrażenie , że nas otacza. Bez ingerencji w głośniki w drzwiach na fabrycznym zestawie odseparowanym czyli woofer w drzwiach a tweeter na podszybiu też da się fajnie zagrać. Wspomniane przody podłączamy na wyjście radia na przód a na wyjście tylne podłączamy jakieś niskotonówki po jednej na kanał ale koniecznie mocniejsze od tych z przodu no i oczywiście o fajnej wielkości membramy i magnesu. Najtańszym sposobem jest zakupienie 2 głośników i podłączenie je pod radio. Można też dokupić soprany ze zwrotnicą i zrobić zestaw dwudrożny. Budowa dodatkowego wzmacniacza na tył to już całkiem jest fajna sprawa bo można kupić naprawdę wielgachny basowy głośnik którego radio już by mogło nie uciągnąć. Ale to już generuje kolejne koszty. Więc wracając do specyfikacji TANIO A DOBRZE dwa głośniki niskotonowe do półki lub do skrzyni czy też w boczki bagażnika... jak kto woli. A radochy będzie co nie miara.
Pewnie dużo osób nie znających się tak naprawdę w temacie będzie próbowało udowodnić coś innego ale ja osobiście mam taki układ i wiem, że się sprawdza.
[ Dodano: 2011-09-01, 08:15 ]
... a jeśli chodzi o tanie markowe radio to spokojnie mogę polecić KENWOOD KDC-4051UG w tej grupie cenowej zdecydowanie najlepsze (porównując z PIONIEER, SONY, LG, JVC).