Coś co potocznie nazywane jest "tubą" jest to głośnik basowy w obudowie walcowej. Tuba ma bardziej "konstrukcję" ja tuba ( "głośnik" ) od gramofonu ( węższy u źródła i szerszy przy wylocie ).
Taśma potrafi spłynąć, ale wszystko zależy jak przygotujesz powierzchnię. Jak nie zmyjesz konserwacji, to konserwacja potrafi się topić, a jak taśma do niej przylega, to spłynie z nią. Porządnie wyczyścisz i odtłuścisz zmywaczem silikonowym ( używany do odtłuszczania elementów przed lakierowaniem ) i nie powinno być problemów. Za głośnikiem daj podwójną warstwę wewnątrz. Wygłuszenie rób jak będzie względnie ciepło i sucho ( wilgoć ). Taśmy dekarskiej nie podgrzewaj. Jest bardzo elastyczna bez tego.
Na otwory w drzwiach daj żebrowanie z płaskownika aluminiowego. Jego łączenia nituj ( tanio, szybko, trwale, a jak chcesz zdemontować i przewiercić nity, to tylko moment - krócej niż wykręcanie śrubki ).
Dalej otwory w drzwiach ( na żebrowanie ) daj taśmę APP, czy BOLL ( jeden hu..., to to samo ). Mata ta jest o wiele sztywniejsza, twardsza, ale do jej dobrego położenia nie wystarczy jej podgrzać suszarką ( opalarka potrzebna ). Grzej tak, żeby nie przegrzać, żeby nie zaczęła się topić i folia na niej nie spaliła ( czyli podgrzewać z głową ). Jak przegrzejesz to się robi bardzo krucha i popęka ( i później ludzie mówią, że pęka
). Tak samo jej nie naciągaj, bo też może pękać. Na matę daj warstwę taśmy dekarskiej, żeby jednak w razie czego nie pękała mata APP/BOLL. Resztę drzwi wyklej taśmą dekarską. Takie wygłuszenie jest lepsze niż jego brak. Dwie rolki taśmy 10cm x 10m na dwoje drzwi w wersji 5D wystarczają i zostaje zapas. Jedną rolką 15cm na 10m powinieneś spokojnie zrobić. Do tego 2x 50x50cm maty APP/BOLL
Nie zapomnij o dystansach pod głośniki
Maty profesjonalne są lepsze, bo lepiej tłumią wibracje z głośnika, lepiej się je kładzie itd, bo do tego są zrobione.
Co do zakrycia całego otworu blachą aluminiową, to przerabiałem temat i dałem sobie spokój. Bez narzędzi nie wyprofilujesz i nie pozaginasz odpowiednio tej blachy. Sam płaskownik 1.5-2mm gruby i 5cm szeroki się ręcznie ciężko gnie, a co dopiero całą blachę dostosować do otworu
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz