Witam!
Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem Golfa Mk3 Variant z 96r., 1.9TD 75km.
W aucie regularnie co jakiś czas coś nawala, co nie musi dziwić, przebieg 334 000 km.
I mimo iż wszyscy znajomi i logika radzą sprzedać parcha, a następnie kupić coś solidniejszego, ja postanowiłem iż nie poddam się z tym autkiem tak łatwo, a jako iż od długiego czasu snułem plany modyfikacji w mojej białej strzale chciałbym zdziałać co następuje:
- kompletna renowacja blachy i tapicerki
- piaskowanie (najlepiej sodowe? co sądzicie?)
- ocynkowanie blachy
- poszerzanie nadkoli
- ewentualne modyfikacje blacharskie potrzebne do instalacji napędu 4x4 i wydechu
- malowanie na biały mat + ciemnoszary mat na listwy, grill, wycieraczki, klamki itd.
- malowanie proszkowe dla elementów zawieszenia, które tego wymagają + elementów silnika
- renowacja tapicerki i obszycie jej skórą (prawdopodobnie białą, jeszcze nie zdecydowałem) + jakieś wygodne fotele Recaro
- całkowicie nowe zawieszenie pneumatyczne w pełni kontrolowane (powstaje jeszcze pytanie jakie, ale do dogadania) oraz instalacja napędu 4x4
- instalacja belki tylnej na odpowiednią do instalacji tarczy wentylowanych z tył, przód również tarcze wentylowane o odp. średnicy
- koła 18" lub 19" BBSy z polerowanym rantem
- pod maską chciałbym widzieć R36 jeśli jest to możliwe + nowa skrzynia biegów i odp. sprzęgło
- do tego odpowiedni wydech
- światła z przodu: angel eyes (czy da się zakosić same ringi z świateł od BMW, bo te firmowe strasznie słabo świecą?); tył: klary być może obłożone folią matową, jeszcze nie jestem pewien
- wygłuszenie auta pod audio oraz wygłuszenie komory silnika
- solidna instalacja car audio
- instalacja systemów ABS, TC, klimatyzacji
To mniej więcej wszystko, po drodze pewnie doszłoby kilka pierdół, a jeżeli uda mi się to wszystko zrobić, będę jeszcze myśleć nad uturbieniem silnika jeśli się uda.
Czy są jakieś firmy w Polsce, które się zajmują takimi operacjami? Czy jeżeli bym chciał podjąć się czegoś takiego to tylko i wyłącznie przez wożenie konkretnych elementów z garażu do garażu?