kupiłem go za 1500zł w 2009r od roku chciałem kupić motorynke simsona czy coś takiego w wakacje pewnego dnia tata powiedział że jedziemy po skuter kupiłem inny ale 2 razy sie zatarł przez 5km więc został onl zamieniony na longjie u handlarza od którego kupiliśmy tamten skuter (miałem wtedy 13 lat) był on po wypadku nic sie nie znałem nie umiałem jeździć i wgl byłem nowy w temacie motoryzacji jak go kupiłem wyglądał tak : (handlarz od którego kupiłem zmienił półke i lagi ponieważ stare sie skrzywiły przy wypadku)

dane: silnik 2t 70cc chłodzony cieczą
2006 rok produkcji (choć wszystko jest zmienione zostało dosłownie 10 elementów z tego co kupiłem kiedyś nowa rama jest z 2010r ogólnie to nie wiem który to rocznik bo wszystko z innego roku albo nowe kupowałem można by wyliczyć średnią haha)
kolor- srebrny, szpachla, bordowy, niebieski, żółty, polerki
przebieg- 20tyś km
planowane zmiany: pomalować plastiki, odnowić polerki, kupił nowe opony, poskładać na nowy sezon, kupić akumulator, kupić nowe ślizgi wariatora rolki i nowy uszczelniacz wału bo go wydmuchało.
był to typowy chińczyk marki longjia strasznie słaby silnik v-max 75km/h pierwszym poważnym tuningiem był wariator (nówka sztuka włoski porządny wariator

w zimę 2010/2011 zaczęłem poważniejsze modyfikacje optyki oraz zmieniłem wydech na sportowy (tecnias tek) jest to dwusów więc skuter zyskał na mocy wraz ze sportowym wariatorem już w miare to jeździło ale nadal nie było to nic nadzwyczajnego.

na sezon 2011 wyglądało to tak v-max podskoczył do 85km/h (powiększałem jeszcze kanały w cylindrze)

pod koniec wakacji przerobiłem go na chłodzony cieczą (tak jak w markowych skuterach yamaha aprilia itd) silnik jest podróbką silników z markowych skuterów "minarelli" więc większość części pasuje. (chłodnica była za przednim kołem) na początku jeździłem na chińskim cylindrze potem zmieniłem go na orginał z malaguti jak na niewielki tuning silnika skuter był bardzo żwawy nawet przy większych prędkościach i przy większym obciążeniu (2 osoby) v-max wynosił dalej 85km/h

w zime 2011/2012 dalej przerabiałem plastiki i ogólnie poprawiałem co trzeba było.

sezon 2012 nie był zbyt szczęśliwym sezonem a 2013 to całkowita porażka ale o tym później. W 2012 zmieniłem wydech na yasuni, zrobiłem subframe (wysunięcie silnika do tyłu) pomalowałem wreszcie felgi zmieniłem wał na 13mm (taki jak ma yamaha aprilia itd)

Nie chodzi tylko o wypadki ale po prostu zaczynał mi sie psuć silnik (zmieniłem gaźnik bo nie dało sie go uszczelnić były rozwalone gwinty i wgl miałem rozwaloną połówke silnika "karter" przez co rozwaliło mi uszczelniacz zaczynały sie problemy z przełożeniami i wogule)

W zime 2012/2013 złożyłem silnik na wszystkich sportowych częściach prócz cylindra (orginał minarelli po portingu) zmieniłem wariator na polini 9 rolkowy (jeszcze lepszy od malossi) zmieniłem kierownice wkleiłem licznik w czasze ii nie tylko

[URL=http://www.fotem.pl/show/full/72a447d0befb974654ff6e66aa38]

Sezon 2013 pechowyy. na początku wjechał mi samochód w przód skutera zmieniłem też karter długi na orginalny minarelli ponieważ w starym rozsypały sie gniazda łożysk przełożeń, w karterze od aprilii są inne przełożenia dzięki czemu skuter jeszcze lepiej przyśpieszał i v-max podniósł się do 95km/h

No i tragedia sie stała skuter sie połamał haha

Kupiłem nową rame od cpi z 2010r nowy pług też od cpi nową czasze od keewaya ry-8 zmieniłem też przednią felge na taką samą jak z tyłu półke bo była krzywa no i ogólnie prawie nic nie zostało z longji po peknieciu ramy. przy skłądaniu na nowej ramie miałem też bardzo poważny wypadek przez który mogłem stracić życie. Wyrwało mi z rąk szlifierke i rozcięła mi głowe

składanie na nowej ramie wyglądało tak

w zime 2013/2014 wpadł nowy cylinder malossi sport 70cc (na stronie z której go kupiłem piszą że ma 10km jak na 100kg wagi skutera i fakt że to dwusów skuter zaczął latać nie jeździć, wszystkie bez wyjątku miejskie samochody zostają z tyłu raz nawet lekko odstawiłem peugeota 407) v-max wynosi 105km/h i skuter został do końca poskładany na nowej ramie na dodatek została zrobiona gleba przodu

na początku sezonu 2014 rozwaliło mi tłok i tuleje w malossim przez luzy na korbowodzie ale zmieniłem tłok na chiński zaokrągiłem krawędź tuleji i jest dobrze

potem zaczęło sie ciagle coś sypać iskrownik itd wyszło tak że od wakacji prawie wcale nie jeździłem ale w tą zime skuter jest przywracany do stanu świetności koledze od którego kupiłem golfa dałem do naprawy wiązke elektryczną ponieważ coś sie z nią stało i skuter rozwalał świece zapłonowe zmieniałem moduł iskrownik cewke wszystko co związane z iskrą a i tak skuter rozwalał świece teraz został wlutowany nowy kabel który był przegrzany i powinno być dobrze do tego przygotowałem plastiki do malowania i ogólnie musze przygotować skuter do nowego sezonu.
malowanie będzie takie

bordowy którym skuter będzie lakierowany w słońcu wygląda tak

tu daje filmik jak to jeździ oraz link do mojego kanału na yt w którym jest bardzo duzo filmików z moim sktuerem w roli głównej jest nawet filmik ze smarzenia kapcia

https://www.youtube.com/watch?v=U7du5gx5jvs
https://www.youtube.com/user/manieqqq120/videos
jeśli będzie zainteresowanie będe dodawał upy co dzieje sie ze skuterem

skuter nie raz gościł w domu był tam składany albo po prostu sobie stał daje link do albumu z prawie wszystkimi zdjęciami tego skutera można znaleźć właśnie takie jak był w domu

http://s1151.photobucket.com/user/manie ... t=3&page=5
taka ciekawostka: w wakacje 2014 pobiłem rekord predkosci tego skutera i leciałem 110km/h na prostej

licze na dużo opinii komentarzy i wogule wszystkiego