Dobry.
Od kilku tygodni mam mały problem ze swoim golfem(1.6 ABU 93r). Aby móc ruszyć na benzynie, samochód musi stać na wolnych obrotach około 10 minut. W przeciwnym wypadku, przy próbie ruszenia i dodania gazu silnik zamiast wchodzić na obroty, to spada do około 400, a czasem nawet gaśnie. Na benzynę można przełączyć dopiero po przejechaniu mniej więcej 2km
(temperatura silnika musi wynosić przynajmniej 70°C), w innym wypadku gaśnie. Na gazie rusza bezproblemowo, niezależnie od temperatury silnika. Nie mam pojęcia, czy to ma jakiekolwiek znaczenie, ale około dwóch miesięcy temu dwukrotnie po postoju przez 2 doby na parkingu akumulator rozładował się.
Dodatkowo samochód pali dużo gazu - ~12 l/100 km.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2013-01-03, 21:10 ]
Dzisiaj po przeczyszczeniu gaźnika próbowałem odpalić silnik. Niestety z marnym skutkiem(silnik się blokował). Po wykręceniu świec i próbie uruchomienia silnika, moim oczom ukazała sie fontanna benzyny wydobywająca się z otworów po świecach. Okazało się, że benzyna zalała cały silnik mieszajac sie również z olejem. Po wymianie oleju samochód nie odpala, przy próbie ciagnięcia samochodu zaczeło strzelać w gaźnik i rura łącząca filtr powietra i gaźnik rozpadła się na kilka części. Jakieś pomysły?