[mk3]1.6 ABU dusi sie na benzynie

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez Asparte » 1 sty 2013, o 21:23

Dobry.
Od kilku tygodni mam mały problem ze swoim golfem(1.6 ABU 93r). Aby móc ruszyć na benzynie, samochód musi stać na wolnych obrotach około 10 minut. W przeciwnym wypadku, przy próbie ruszenia i dodania gazu silnik zamiast wchodzić na obroty, to spada do około 400, a czasem nawet gaśnie. Na benzynę można przełączyć dopiero po przejechaniu mniej więcej 2km
(temperatura silnika musi wynosić przynajmniej 70°C), w innym wypadku gaśnie. Na gazie rusza bezproblemowo, niezależnie od temperatury silnika. Nie mam pojęcia, czy to ma jakiekolwiek znaczenie, ale około dwóch miesięcy temu dwukrotnie po postoju przez 2 doby na parkingu akumulator rozładował się.
Dodatkowo samochód pali dużo gazu - ~12 l/100 km.
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2013-01-03, 21:10 ]
Dzisiaj po przeczyszczeniu gaźnika próbowałem odpalić silnik. Niestety z marnym skutkiem(silnik się blokował). Po wykręceniu świec i próbie uruchomienia silnika, moim oczom ukazała sie fontanna benzyny wydobywająca się z otworów po świecach. Okazało się, że benzyna zalała cały silnik mieszajac sie również z olejem. Po wymianie oleju samochód nie odpala, przy próbie ciagnięcia samochodu zaczeło strzelać w gaźnik i rura łącząca filtr powietra i gaźnik rozpadła się na kilka części. Jakieś pomysły?
Asparte
Berbeć

Postprzez Livion » 14 sty 2013, o 13:14

Może być ze rozrząd sie przestawił, lecz zastanawia mnie fakt dlaczego bezyną sie zalał... :?: i po wymianie oleju wgl już nie odpalił? może łapał troche? a i na czym polegało to"blokowanie" silnika?
Absurdem jest to, że gdy klient przychodzi do mechanika i wie wszystko lepiej ... XD
Livion
Czytacz

Postprzez pietrasiak2 » 14 sty 2013, o 14:47

moim zdaniem cieknie monowtrysk stad miales na tlookach tyle benzyny.Albo regulator cisnienia leje lub przez kanal do samego wtryskiwacz.Jak bylo tyle paliwa to moglo go blokowac , poniewaz w ciecz nie spreza sie i w komoze spalania tlok nie mial miejsca.Sory za brak pl ale mam nowy lapek usa i wieczoreem go przestawi . Takrze sprawdz jak wlaczysz zaplon czy z mono nie leci paliwo do kolektora ssacego :-)
pietrasiak2
Members

Postprzez Asparte » 14 sty 2013, o 16:16

Blokowanie silnika polegało na tym, że rozrusznik próbował kręcić, ale nie mógł silnikiem zakręcić(okazało się, ze to z powodu zalania silnika benzyną tak, jak napisał pietrasiak). Wymieniliśmy uszczelki i samochód udało się odpalić i został dostarczony do znajomego mechanika w celu podpięcia pod komputer i ustawienia go, żeby chodził jak należy.

Zapomniałem dodać, że został też wymieniony gaźnik(w starym popaliło platsiki).
Asparte
Berbeć

Postprzez dexterTPH » 18 sty 2013, o 01:26

Być może to wina wtrysku, ale sprawdź czujnik tem cieczy. U mnie był on uszkodzony i wtrysk lał ciągle paliwo, miałem problemy z odpaleniem. Po wymianie czujnika wszystko jest OK. Jak dobrze pamiętam to nawet jak go odłączysz to powinno być lepiej. Sprawdź to. :)
dexterTPH
Berbeć

Postprzez Asparte » 20 sty 2013, o 09:06

Samochodzik teraz huczy i buczy. Reasumując wymieniono: gaźnik, filtr powietrza, przewód, który idzie od filtrapowietrza do gaźnika, filtr oleju, palec, kopułkę, kable zapłonowe i świece. Po tych wymianach został podłączony pod komputer i ustawiony. Teraz śmiga jak marzenie.
Temat można zamknąć.
Asparte
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)