1,6 ABU problemy

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

1,6 ABU problemy

Postprzez wloclawianin89 » 6 lut 2012, o 20:12

Witajcie. Piszę do was gdyż mam problem z moim golfem. Auto dośc dobrze radziło sobie z obecnymi mrozami aż do ubiegłej soboty. Wtedy niestety golf nie odpalił. Zaskoczył na pare sekund jednak po chwili zgasł. Przy dalszym kręceniu czasem jedynie "pyrknął" ale nie udało się go odpalić aż do rozładowania akumulatora. Odpalił dopiero na kable po kilkuminutowym kręceniu. Uznaliśmy, że pewnie woda wytrąciła się z benzyny (jeżdżę na gazie i paliwo nie zawsze jest świeże a w zbiorniku na pewno uzbierało się już dużo syfu) i przymarzła gdzieś w przewodach. Potem jeździłem jakieś 80 km i wszystko było ok. W niedzielę auto też odpaliło i przyjechałem z Włocławka do Poznania (jakieś 170 km) bezproblemowo. Dzisiaj jednak problem się powtórzył. Silnik kilka razy trochę łapał jednak nie dało się go uruchomić. Musiałem zrezygnować żeby nie rozładować całkiem akumulatora.

Mniej więcej od soboty pojawił się inny problem. Pod autem w okolicach silnika pojawia się podczas postoju kałuża jakiegoś płynu. Początkowo zlekceważyłem to, gdyż sprawdziłem wszsytkie płyny pod maską i nie odnotowałem żadnych ubytków. Dzisiaj jednak zauważyłem że ta ciecz nie zamarza. Czyżby to jakiś wyciek benzyny?

Co sądzicie o moich problemach. Czy te 2 sprawy mogą być ze sobą powiązane?
wloclawianin89
Berbeć

1,6 ABU problemy

Postprzez k-m-r1 » 6 lut 2012, o 21:42

ta plama to olej
zerknij czy bagnet nie jest ulany i czy jak odpalisz to nie leci nim olej
jesli leci lub jest ulany bagnet t odma przymarzła i wywaliło olej
Dalsze instrukcje i czyszczenie jej jest opisane

problem z odpaleniem? jesli masz letnie paliwo to mogą byc problemy
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
k-m-r1
Weteran

Postprzez czaro » 7 lut 2012, o 18:14

wloclawianin89 napisał(a):Czyżby to jakiś wyciek benzyny?

Benzyna odparowuje, więc wątpię aby to była ona.
czaro
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez wloclawianin89 » 7 lut 2012, o 19:54

Dzisiaj niestety dalej nie udało mi się go uruchomić. Dowiedziałem się że taki problem może wywołać uszkodzony/zamarznięty itp. filtr par paliwa. Czy rzeczywiście problemy z tym filtrem mogą wywołać taki skutek? Spotkaliście się z czymś takim?
wloclawianin89
Berbeć

Postprzez Nervusek » 7 lut 2012, o 20:19

Przeczytaj sobie moj opis problemu. Mysle, ze maja ze soba duzo problemu tyle ze u mnie nie bylo zadnych wyciekow.

http://www.golf3.pl/topics9/raz-odpala- ... t40859.htm
Nervusek

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)