Witam z góry proszę moderatorów o niekasowanie przed 10.01 lub nie przeklejanie tematu - DZIĘKUJE
Sprawa wygląda tak:
Silnik 1.6 AKS gaz założony w 2005roku.
od momentu jak nabyłem mk3 poprzedni właściciel powiedził ze wymieniał filtry od instal. gazowej ale kolega gazownik który mu to robił powiedział ze dopóki nic sie nie bedzie działo ma nie przyjeżdżać do niego. jestem posiadaczem golfa od czerwca. Mamy obecnie styczeń nowego roku i od pewnego czasu zauważyłem ze mój golf ma problemi z utrzymaniem obrotów. Normalnie przez cały czas utrzymuje 950-980 ale czasami sporadycznie zdarza mu sie mieć jakieś dziwne spadki na jałowym biegu. Nie do jakiś znacznie niskich obrotów ale słychać to. To po 1. Kolejna - 2 sprawa to fakt ze czasami (3 krotnie) jak zatankuje gaz do pełna na ma problem z przełączeniem sie na gaz. Jest już wszystko jak powinno być, temp, obroty... kontrolka pokazuje ze instalacje jest gotowa do przełączenia i nic. Mogę tak jechać 100km i nie przełączy sie. Dlatego też zatrzymuje sie, gaszę motor i odpalam na nowo i jak to nie pomoze za 1-wszym razem to kolejna próba. Do tej pory to pomagało. 3 Sprawa jaka mnie niepokoi to fakt ze jak już jade na gazie spory czas i nagle zdarza sie sytuacja ze musze kogoś wyminąć i daje gaz dość ostro. Ma takie momenty ze czuje ze silnik ma moc i ciągnie ,a czasami ma takie dziury bez mocy na 1-2 sekundy i po tym czasie gwałtownie przyspiesza. 4 - sprawa od czerwca do teraz przejechałem blisko 10tyś km.
Moje pytania do kolegów z instalacjami, do gazowników są takie: czy jest możliwość ze to wszystko wina filtrów, czy jakiegoś innego elementu który powinieni być już dawno wymieniony, czy czas udać sie do gazownika do regulacje, jakie filtry kupić, jaki jest ich orientacyjny koszt. Proszę o cenne informacje.