Jako, iż to mój pierwszy post witam wszystkich.
Postanowiłem dołączyć do grona użytkowników forum i nabyć jak najwięcej wiedzy na temat mk3, mam nadzieję iż przy odrobienie szczęścia sam okażę się pomocny.
Jednak do rzeczy, posiadam chyba już trochę wysłużonego mk3 z lpg 2gen. Silnik 1.8 55kW (rok 93').
Sprawa, która mnie martwi to jego praca na benzynie. Silnik odpala praktycznie na dotyk, ale na jałowym jak stoi to strasznie ciężko pracuje, jakby się męczył (powolne terkotanie - jak zwał tak zwał). Po przejściu na LPG pracuje znacznie równiej, ciszej - tak jak powinien. Mam też wrażenie, że na LPG ma więcej mocy.
Postanowiłem się poradzić, samochodem jeżdżę od sierpnia (wcześniej miał go ojciec ale teraz ja nim jeżdżę). Zastanawiam się w ogóle czy warto w samochód inwestować co jakiś czas i go trzymać, czy nie lepiej pozbyć się go i sprawić sobie nowszego mk3. Ostatnio wymieniłem w nim filtry paliwa, cały układ wydechowy został nowy zamocowany bo stary przegnił. Rok temu zawieszenie, hamulce i sprzęgło było robione. Poza tym na chwilę obecną podłoga jest w opłakanym stanie (:.
Ogólnie samochodem jeżdżę ok 200km na tydzień, niewiele więc nie mam ogromnych wymagań (no może troszkę mało mocy na trasie - swoją drogą ile powinien tak na spokojnie ten silnik wyciągać?). Pewnie jakbym szukał po zimie innego mk3 to do przeznaczenia miałbym 5-6tyś i tutaj bym chciał też LPG bądź Diesla (nie wiem czy jest sens), jakby się udało to z klimą albo chociaż el. szyby (: .
Z góry dzięki i pozdrawiam.