1,8 AAM 75KM - dobór przewodów zapłonowych itp.

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez st4choo » 13 lis 2012, o 14:03

Witam,

Jestem tu co prawda od niedawna, ale przeszukałem już sporo w sieci o tym jakie dobrać przewody zapłonowe, kopułkę, palec i świecie do swojego golfiacza. Jestem już nastawiony na kupno całości firmy beru ale teraz chodzi o konkretne, dokładne oznaczenia. Praktycznie na wszystkich aukcjach nie ma mojego silnika na liście i teraz pytanie czy przewody do silników 1.8 /2.0 też będą pasować do 1.8 ale AAM?

No i to samo tyczy się reszty akcesoriów, jakie powinny być?

pozdrawiam
St4h
st4choo
Berbeć

Postprzez pablomed » 13 lis 2012, o 15:43

przewody to samo co ABS i 2E, co do kopułki to nie zalezy od typu silnika tylko od typu aparatu zapłonowego. Najczęstszy jest Bosch ale sa jeszcze dwa inne rzadkie typy i maja inne kopułki, trzeba się upewnić. Akurat AAM ma często aparat typ chyba Hitachi. Do niego kupno kopułki może być na tyle trudne że czasem trzeba kupić ze szrotu cały aparat zapłnowy Bosch oczywiscie bo pasuja zamiennie. Nie kupuj taniego zamiennika sa beznadziejne, lepiej jesli masz orginalną kopułke to obejrzeć tylko styki ew je poczyscić, sprawdzić długośc szczotki węglowej czy niema pęknieć i zostawić starą. Palec raczej nowy.
Świece - ja używam wieloelektrodowych NGK i mimo głosów że jakość się popsuła to nigdy nie narzekałem chociaz po 100 tysięcy na komplecie robię regulując tylko przerwę na elektrdach co jakieś 30 tysięcy
pablomed
Members

Postprzez st4choo » 13 lis 2012, o 16:11

Jeżeli chodzi o aparat zapłonowy to mam Boscha. (pomarańczowo-czarna kopułka, pomarańczowy palec).

Szukam cały czas o tych przewodach i opierając się na zamiennikach do NGK :

http://allegro.pl/przewody-zaplonowe-ng ... 67802.html

znalazłem BERU :

http://wajbex.pl/partscatalogue/article ... 11557~1BER

No i tylko w tych miejscach znalazłem, że są odpowiednie do AAM.

Kopułka : http://wajbex.pl/partscatalogue/article ... 07~1S~1BER
Palec : http://wajbex.pl/partscatalogue/article ... ~1134~1BER

Tylko jeszcze pytanie jak stwierdzić średnice mocowania palca rozdzielacza bo tu jest 10mm ale są też inne np. 8mm.

dzięki wielkie za pomoc.
st4choo
Berbeć

Postprzez pablomed » 14 lis 2012, o 10:20

st4choo, o ile wiem niema różnic w średnicach w Boschach. Zawsze jak kupowałem w sklepie prosiłem do Boscha i dostawałem właściwy. Konkretnie średnicy nie pamiętam, moge ci ją zmierzyć u siebie wieczorem ale najprościej wyjmij palec i zmierz średnicę sam. Może być czasem problem w wyjęciem starego palca z powodu korozji aż do tego stopnia że się rozkruszy przy szarpaniu, warto więc mieć zapewniony transport do sklepu po nowy, albo wyszarpać go pod sklepem. Zawsze na chwilę mozesz nabyć jakiś tani zamiennik za parę groszy na chwilę starczy zanim zakupisz markowy.
pablomed
Members

Postprzez st4choo » 14 lis 2012, o 10:51

A reszta osprzętu jak myślisz ? Trudno gdzie indziej dostać te kable, bo wszędzie są kable do innych typów silników.
Nastawiony jestem na zakup w tym sklepie internetowym, bo u siebie w mieście już nawet nie mam kiedy szukać tego wszystkiego.
st4choo
Berbeć

Postprzez pablomed » 14 lis 2012, o 13:03

st4choo, kable spoko beda pasować - sa dość drogie ale mnie w zwykłym sklepie udało się dostac leżak magazynowy za 120 zeta w zeszłym roku
pablomed
Members

Postprzez bunde » 17 lis 2012, o 11:12

tylko w golfie II byly dwie srednice palca
bunde
Czytacz

Postprzez st4choo » 19 lis 2012, o 22:01

Kupiłem cały zestaw beru i świece ngk. Wymienione i działa :) dzięki za pomoc :)
st4choo
Berbeć

- - - likier z bzu

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)