Cześć to mój pierwszy post na forum. Założyłem go ponieważ całkowicie skończyły mi się pomysły. kilka miesięcy temu kupiłem golfa silnik 1.8 ABS 90 KM. Do tej pory nie miałem z olejem jakiś większych problemów może dla tego że nie jeździłem dużo i z reguły po mieście jak ubyło to dolewałem. Teraz zacząłem jeździć dłuższe trasy około 100km dziennie (całość po trasie około 110km/h) i zużycie oleju jest ogromne bo około 2 litry na 1000 km. W golfie były wymienione pierścienie na cylindrach i pompę oleju zrobił to jeszcze poprzedni właściciel (dał mi stare części z tąd wiem że na pewno było to wymieniane).
Ja podejrzewałem że tak duże zużycie oleju jest spowodowane starymi uszczelniaczami zaworów. I rzeczywiście były w opłakanym stanie a na zaworach była gruba warstwa nagaru wszystko ładnie wyczyściłem dotarłem i wymieniłem na nowe łącznie z planowaniem głowicy i nową uszczelką. Dodatkowo wymieniłem jeszcze uszczelkę miski olejowej aby wykluczyć opcję jakiegoś wycieku.
Jednak kompletnie nic to nie dało i golf jak brał olej tak bierze go nadal a mi skończyły się pomysły i proszę o pomoc:(