1.8 zalewa na benzynie. pomocy

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

Postprzez bartekbb7 » 23 mar 2014, o 20:31

Witam forumowiczów.

Z góry chcę powiedzieć, że jestem nowy na forum i jeszcze nie do końca ogarniam zasady działania i te wszystkie dostępne opcje. Prosze o wyrozumialosc.

Posiadam Golfa od tygodnia. 1.8 ABS benz+lpg. Gdy odpalam go zimnego na benzynie to chodzi bardzo ladnie, rowno i nic sie nie dzieje. Problem pojawia sie gdy dodam troche gazu. Golf tak jakby sie zalewał i gaśnie. Później trudno go odpalić bo trzeba długo kręcic i wczuć sie w prace silnika. Kiedy już się rozgrzeje to jest ok zarówno na gazie jak i na benzynie. Poprzedni właściciel mówil mi dokładnie o tym problemie. Wymienił w nim przed sprzedażą świece, kable, kopułke i palec. Stare częsci dostałem również. Czytałem tu i tam. Podobno moze to być wina czujnika temperatury. No ale u mnie on ładnie stoi na 90 stopni. Moze pół milimetra wczesniej :D Wiec nie wiem czy to on jest tutaj winny.
poradźcie cos mi w tym problemie. Moze ktoś sie spotkał juz z tym i doszedł o co chodzi i gdzie jest przyczyna. Z gory dzieki :)
bartekbb7
Berbeć

Postprzez trojeczkaGT » 23 mar 2014, o 20:48

kolego to ze czujnik pokazuje Ci 90 C na blacie nie oznacza ze jest dobry, w silnikach 1.8 on ma dwa zadania, jedno to pokazuje temperature cieczy a drugie zadanie to regulacja dawki mieszanki wgledem temperatury silnika.

zobacz na odlaczonym czujniku jak auto sie bedzie zachowywywalo.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
trojeczkaGT
Members

Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez bartekbb7 » 23 mar 2014, o 21:10

W takim razie sprobuje odłączyć kostke i odpalić zimny silnik. Jutro dam znać czy problem jest nadal.

[ Dodano: 2014-03-24, 11:15 ]
Po odlaczeniu kostki czujnika bylo to samo. Nie zapalił. Macie jakieś jeszcze pomysly?

[ Dodano: 2014-04-22, 16:30 ]
mam już wymienione wszystko z wyjatkiem sondy lambda. Poł silnika nowe. :D Problem jest nadal i sie nasilił. Teraz nie dosc ze golf od razu gasnie po odpaleniu zimnego silnika na benzynie to jeszcze na gazie po dodaniu gazu do dechy zaczyna sie dusic i nie chce sie wkrecac na obroty. Nie mam pomyslow za bardzo na niego. Robilem reset poprzez odlaczanie akumulatora na noc i odpalanie bez gazu nastepnego dnia. To tez nic nie daje. Poradzicie coś? Jutro jade do gaziarza i zobaczymy co on powie. Kto moze niech sie wypowie :)
bartekbb7
Berbeć

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)