A miało być tak pieknie

Wszystko o LPG

Moderator: Moderator

A miało być tak pieknie

Postprzez krisss.79 » 2 maja 2011, o 18:07

No i zalozylem gaz do swojego golfika 3 1,4 abd,reduktor tomasetto centralka bingo M.Problem w tym ze auto gdy jest okolo 8C lub wilgotno gasnie gdy przelaczam na lpgi pozniej ciezko jest odpalic auto.Mam ustawione przelaczenie przy obrotach opadajacych do 2000.Zauwazylem ze obroty na gazie lekko faluja gdy silnik zimny,na benzynie tez sie to czasem zdarza.Nigdy nie mialem klopotu z obrotami przed zalozeniem gazu.Z racji ze instalacje mam miesiac czasu bylem juz u gaziarzy,cos tam pogrzebali i nadal problem jest ten sam.Powiedzcie co to moze byc zeby podpowiedziec tym fachmanom :zly:
moj-golf/moja-golfina-t16966.html
Zapraszam do ogladania mojego golfa
krisss.79
Badacz tematu

A miało być tak pieknie

Postprzez prezesik » 2 maja 2011, o 20:15

krisss.79 napisał(a):Problem w tym ze auto gdy jest okolo 8C lub wilgotno gasnie gdy przelaczam na lpgi
tak się dzieje jak masz stary układ zapłonowy, czyli kable, które mają przebicie i kopułka. Wg mnie wymiana kabli, kopułki i palca powinny pomóc.
krisss.79 napisał(a):pozniej ciezko jest odpalic auto.

Nie masz założonej emulacji sondy lambda. Auto ciężko uruchomić, bo sonda łapie błędne dane ze spalin LPG, potem dopiero po chechłaniu odpala na PB - sonda wtedy łapie dobre ustawienia i silnik odpala.
Miałem to samo - po ruuchomieniu zimnego silnika i przełączeniu na LPG niedajboże jak zgaśnie, bo wtedy chechłanie na PB dopóki nie załapie i zapali.
krisss.79 napisał(a):Zauwazylem ze obroty na gazie lekko faluja gdy silnik zimny,na benzynie tez sie to czasem zdarza.

Problem leży w starych kablach jak pisałem wyżej lub w nieszczelnym układzie dolotowym - podstawa wtrysku.
prezesik
Members

Postprzez krisss.79 » 2 maja 2011, o 20:31

prezesik25 napisał(a):tak się dzieje jak masz stary układ zapłonowy, czyli kable, które mają przebicie i kopułka. Wg mnie wymiana kabli, kopułki i palca powinny pomóc.

Kable jak i swiece byly wymienione jakies 10 tys temu na kable BERU i swiece NGK, kopułka i palec wymienione z 2 tys temu na BERU wiec nie wiem czy juz maja przebicie,po odpaleniu auta ,jak jade nie przerywa ani nie szarpie wiec to moze nie to.
prezesik25 napisał(a):Nie masz założonej emulacji sondy lambda

Gazownik powiedzial ze jest, zresztą jakies kable ida do sondy
prezesik25 napisał(a):Problem leży w starych kablach jak pisałem wyżej lub w nieszczelnym układzie dolotowym - podstawa wtrysku.

Ok,ale dziwne ze przed zalozeniem gazu nie bylo tego problemu?,jak przelaczam z beny na gaz podczas jazdy to auto nie gasnie,tylko na jalowym,podstawe wtrysku sprawdzalem ruszajac go na boki i kultura pracy silnika sie nie zmnienia
krisss.79
Badacz tematu

Postprzez PabloSBT » 2 maja 2011, o 20:40

krisss.79 napisał(a):
prezesik25 napisał(a):tak się dzieje jak masz stary układ zapłonowy, czyli kable, które mają przebicie i kopułka. Wg mnie wymiana kabli, kopułki i palca powinny pomóc.

Kable jak i swiece byly wymienione jakies 10 tys temu na kable BERU i swiece NGK, kopułka i palec wymienione z 2 tys temu na BERU wiec nie wiem czy juz maja przebicie,po odpaleniu auta ,jak jade nie przerywa ani nie szarpie wiec to moze nie to.
prezesik25 napisał(a):Nie masz założonej emulacji sondy lambda

Gazownik powiedzial ze jest, zresztą jakies kable ida do sondy
prezesik25 napisał(a):Problem leży w starych kablach jak pisałem wyżej lub w nieszczelnym układzie dolotowym - podstawa wtrysku.

Ok,ale dziwne ze przed zalozeniem gazu nie bylo tego problemu?,jak przelaczam z beny na gaz podczas jazdy to auto nie gasnie,tylko na jalowym,podstawe wtrysku sprawdzalem ruszajac go na boki i kultura pracy silnika sie nie zmnienia

sprawdź w bingo m jaki masz czas nakładania paliw ustaw 0,4 a wstępny czas otwarcia zaworu 1s u mnie jak było nakładanie paliw 1s to mi gasł jak był zimny a jak był ciepły to spadały obroty prze przełączeniu po czym powracały do normy :)
PabloSBT
Members

Postprzez krisss.79 » 2 maja 2011, o 21:11

PabloSBT napisał(a):sprawdź w bingo m jaki masz czas nakładania paliw ustaw 0,4 a wstępny czas otwarcia zaworu 1s u mnie jak było nakładanie paliw 1s to mi gasł jak był zimny a jak był ciepły to spadały obroty prze przełączeniu po czym powracały do normy

Dzieki chlopaki za pomoc :super:
PabloSBT, Ile kosztuje interfejs do BINGO M,bo niechce mi sie jechac do tych pseudo fachowcow którzy zaangazowanie wykazywali tylko przed zalozeniem instalki :-x
krisss.79
Badacz tematu

Postprzez pablomed » 2 maja 2011, o 21:24

Poczytaj sobie o emulacji sondy na masę, o resecie sterownika silnika żebys wiedział co robic jak poprawka regulacji - która napewno jest potrzebna - nie przyniesie pełnego efektu, i nie zmartwiaj sie takie problemy sa powszechne i łatwe do rozwiązania. Nie przełączaj na gaz jesli masz zamiar wyłączyc silnik przed zagrzaniem i ponownie zaraz go uruchamiać (skroplony LPG w dolocie powoduje przebogacanie mieszanki przy odpalaniu na benzynie)
pablomed
Members

Postprzez PabloSBT » 2 maja 2011, o 21:56

krisss.79 napisał(a):
PabloSBT napisał(a):sprawdź w bingo m jaki masz czas nakładania paliw ustaw 0,4 a wstępny czas otwarcia zaworu 1s u mnie jak było nakładanie paliw 1s to mi gasł jak był zimny a jak był ciepły to spadały obroty prze przełączeniu po czym powracały do normy

Dzieki chlopaki za pomoc :super:
PabloSBT, Ile kosztuje interfejs do BINGO M,bo niechce mi sie jechac do tych pseudo fachowcow którzy zaangazowanie wykazywali tylko przed zalozeniem instalki :-x

ja dałem za swój interfejs 38 zł na allegro i działa super!:) wpisz na allegro interfejs Bingo M to ci znajdzie są w cenie do 50 zł ;) za regulacje musiał byś zapłacić 50 zł a tu możesz robić sam i to wiele razy ! :)
PabloSBT
Members

Postprzez krisss.79 » 2 maja 2011, o 22:37

PabloSBT, Regulacje mam na razie darmowa bo instalacja jest na gwarancji,ale wkurza juz mnie jeżdżenie do nich bo reguluja mi ta instalke jakby lache robili :-x
Pozdrawiam i jakby co to bede sie was pytac :hyhy:

[ Dodano: 2011-05-02, 23:20 ]
Dodam ze dzisiaj jechalem na benie i gdy ruszylem z pod swiatel silnik tak jakby stracil moc i zgasl,w nocy padalo wiec sprawdze te kable

[ Dodano: 2011-05-03, 11:01 ]
Panowie czy ten interfejs bedzie pasowal do mojego BINGO M http://allegro.pl/interfejs-gazu-lpg-us ... 76725.html
krisss.79
Badacz tematu

Postprzez PabloSBT » 4 maja 2011, o 18:32

krisss.79 napisał(a):PabloSBT, Regulacje mam na razie darmowa bo instalacja jest na gwarancji,ale wkurza juz mnie jeżdżenie do nich bo reguluja mi ta instalke jakby lache robili :-x
Pozdrawiam i jakby co to bede sie was pytac :hyhy:

[ Dodano: 2011-05-02, 23:20 ]
Dodam ze dzisiaj jechalem na benie i gdy ruszylem z pod swiatel silnik tak jakby stracil moc i zgasl,w nocy padalo wiec sprawdze te kable

[ Dodano: 2011-05-03, 11:01 ]
Panowie czy ten interfejs bedzie pasowal do mojego BINGO M http://allegro.pl/interfejs-gazu-lpg-us ... 76725.html

http://allegro.pl/interfejs-gazu-lpg-us ... ml#gallery
złącze nr 7 jest do bingo M ale dla pewności zobacz jaką masz wtyczkę przy komputerze
PabloSBT
Members

Postprzez krisss.79 » 4 maja 2011, o 18:59

PabloSBT, ma taka wtyczke
http://img814.imageshack.us/i/dsc00149h.jpg/

[ Dodano: 2011-05-04, 18:59 ]
Bedzie pasowac?
krisss.79
Badacz tematu

Postprzez PabloSBT » 4 maja 2011, o 20:12

krisss.79 napisał(a):PabloSBT, ma taka wtyczke
http://img814.imageshack.us/i/dsc00149h.jpg/

[ Dodano: 2011-05-04, 18:59 ]
Bedzie pasowac?

będzie pasować ten interfejs do którego ci dałem link na 100% ten co ty dałeś to chyba był w pierwszych wersjach bingo i on ci nie będzie pasował :)
tutaj masz za 27zł złącze nr 7
http://allegro.pl/interfejs-gazu-lpg-us ... ml#gallery
ja chyba nawet od tego gościa kupowałem ;)
PabloSBT
Members

Postprzez krisss.79 » 4 maja 2011, o 22:43

PabloSBT, dzieki :super: ,taki interfejs zamowie,
co do ustawien mojego bingo m ,to odezwe sie
pozdro ;-)

[ Dodano: 2011-05-05, 19:43 ]
Jutro jestem omówiony do gaziarzy,maja sprawdzić czemu gaśnie na wolnych.
Zauwazylem ze gdy silnik jest zimny to po odpaleniu auta ciezko wchodzi na obroty tak jakby z przerwami,gdy sie rozgrzeje jest ok :-|

[ Dodano: 2011-05-08, 23:00 ]
Witam .bylem wczoraj odebrać swojego golfa od gaziarzy. mówiłem im ze falują obroty i ze gaśnie gdy przełączam na zimnym silniku na LPG.Gdy odbierałem gościu kazał mi odpalić i zobaczyć jak jest, odpaliłem auto,ale na benzynie nie mógł wkręcić sie na obroty i lekko przerywał i obroty falowały, kazał mi sie przejechać i zobaczyć jak jest.W czasie jazdy wszystko bylo ok tylko jak dojeżdżałem do świateł i wrzucałem na luz obroty spadały do 800 i po chwili wzrastaly na 900, miałem resztki gazu ze Statoil, dopaliłem caly gaz, zatankowałem pelna butle na LUKOIL i o dziwo wszystko chodzi jak na lezy,obroty nie falują i auto przełącza sie na gaz bez gaśnięcia. Możliwe ze gas byl trefny?
krisss.79
Badacz tematu

Następna strona

- - -

Powrót do Silniki benzynowe (LPG)