Witam
Nie jestem nowym użytkownikiem na tym forum, jednak zagubiłem hasło i login, więc zarejestrowałem się od nowa.
Chciałbym prosić o pomoc w sprawie nierównej pracy silnika ABD na biegu jałowym na gazie. Auto odpala bardzo dobrze, ma moc. Jednak na gazie na wolnych obrotach szarpie nim, tak jakby nie palił na wszystkie cylindry. Chodzi jak stara nyska. Po przełączeniu na benzynę pracuje równo ale obroty zaczynają mu wzrastać i oscylują powyżej 1100 obr. Na gazie trzyma 900 obr jednak nierówno. Zauważyłem też, że podczas jazdy na gazie wolno schodzi z obrotów, czasem się przywiesi na ok 2000 obr na chwile. Spalanie chyba w normie, trudno stwierdzić obecnie bo wciąż jest testowany, gazowany itd więc pomiar spalania niewiarygodny ale na pewno mieści sie w 10 l/100 w cyklu mieszanym. Świece nowe NGK jedno elektrodowe, cewka nowa z Beru, kable i aparat ok. 10 tys przebiegu. Sterownik Stag 50. Gaz założony w czerwcu tego roku i w zasadzie od początku są problemy. Gazownicy rozkładają ręce, dołożyli jakiś przekaznik, który ma uniemożliwić tworzenia sobie mapy przez komputer podczas jazdy na gazie. Po tym zabiegu trochę się poprawiło ale nadal jest problem na wolnych obrotach. Czujnik temp. cieczy sprawny. Podejrzenia padają na silniczek krokowy i sondę lambdę. Zanim jednak zacznę kupować i wymieniać chciałbym prosić Was o porady.
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam